Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
frisms:
A ja zakladalam kiedys wlasna firme na zasadzie ”samozatrudnienia” czyli enkeltmandsfirma
Wypelnilam wniosek o nadanie CVR. Wpisac trzeba branze,i nazwe firmy i adres firmy na jaki bedzie zarejestrowana firma...no i wlasciciel to ja sama
Wyslalam, czekalam jakies 2 tygodnie na nadanie CVR. wiadomosc dostalam w mailu z Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.Bez problemu.
Na podaniu trzeba takze wpisac adres e-mail do kontaktu
Nawet nie bylam z tym w Skacie, wszystko sie samo jakos zrobilo :), przyslali mi papiery ze Skata o zarejestrowaniu firmy, i gdzie mam sie rozliczac,no i ze co kwartal
Na firme mozna sobie zarejestrowac karte do hipermarketu dla firm Metro i robic tam zakupy !
A formularz na stronie nazywa sie Startblanket w przypadku firmy jednoosoboweh lub I/S http://www.virk.dk/myndigheder/stat/EOGS/Startblanketten_momsregistrering_mv/indberetning_startblanket
a tutaj w formie PDF ktory mozna wydrukowac, wypelnic i wyslac trzeba do nich
http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf
przedewszystkim strona www.eogs.dk a potem przekabusewanie na www.virk.dk takze na www.webreg.dk
roga:
Latwo, sprawnie i szybki. A mozesz dopowiedziec, jezeli wiesz, jak wyglada sprawa zarejestrowania jednoosobowej firmy osob, ktore tutaj nie przebywaja i sa w Polsce a chcialyby zalozyc taka dzialanosc. Wiem, ze nie ma problemy jezeli chodzi o selskaber (spolki), ale czy osoba mieszkajaca w innym kraju EU moze ot taksobie przyjechac i zalozyc jednosobowa firme?. Mysle od razu Statsforvaltningen, zameldowanie, pobyt w Danii, swiadczeniasocjalne, laczenie rodzin itp. Pozdrawiam.
rafalk:
--- Cytat: roga w 02 Lut 2011, 19:53:44 ---Latwo, sprawnie i szybki. A mozesz dopowiedziec, jezeli wiesz, jak wyglada sprawa zarejestrowania jednoosobowej firmy osob, ktore tutaj nie przebywaja i sa w Polsce a chcialyby zalozyc taka dzialanosc. Wiem, ze nie ma problemy jezeli chodzi o selskaber (spolki), ale czy osoba mieszkajaca w innym kraju EU moze ot taksobie przyjechac i zalozyc jednosobowa firme?. Mysle od razu Statsforvaltningen, zameldowanie, pobyt w Danii, swiadczeniasocjalne, laczenie rodzin itp. Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---
Znam kilka osob ktore od 5 lat sa zarejestrowane jako jedno osobowe firmy na kodzie 210 - anden udenlandsk virksomhed . Rodziny , jesli je maja , sa w PL. Maja tez oczywiscie zolte karty itd . Jako ze branza to budowlanka wiec przez caly czas mieli max kost i logi . Miejsca pracy zmienne , pewnie dlatego .
roga:
--- Cytat: rafalk w 02 Lut 2011, 21:28:55 ---
Znam kilka osob ktore od 5 lat sa zarejestrowane jako jedno osobowe firmy na kodzie 210 - anden udenlandsk virksomhed . Rodziny , jesli je maja , sa w PL. Maja tez oczywiscie zolte karty itd . Jako ze branza to budowlanka wiec przez caly czas mieli max kost i logi . Miejsca pracy zmienne , pewnie dlatego .
--- Koniec cytatu ---
Czy na pewno sie rozumiemy. Mnie chodzi o osoby fizyczne, ktore tutaj nigdy nie byly, tzn. sa w Polsce i chca przyjechac do Danii i zalozyc firme jednoosobowa. Wiem, ze osoby tutaj przebywajace i ktore juz byly zarejestrowane w Statsfoevaltningen nie maja z tym zadnego problemu, ale innii ? Troche jestem niepewny czy zglaszajac sie do Statsforvaltningen, podajac jedyny argument ze zakladaja tutaj firme jednoosobowa, zostana zarejestrowani. Piszesz kode 210 -anden udenlandsk virksomhed - ciekawe i roche zastanawiajace. Dziekuje za przyklady. Sprobuje sie zaglebic w problematyke.
rafalk:
Z tego co wiem to przez pierwsze 3 miesiace mozna operowac bez rejestracji w statsforvaltning . Po prostu rejestruje sie jednoosobowa firme w CVR - register . Tamci tak zrobili w 2005 . Po 3 miesiacach zrobili budzety i zarejestrowali sie jako begranset skattepligti . Dostali adres proforma u czlowieka dla ktorego pracuja i tak juz od prawie 6 lat . Mam tez wrazenie ze zawieszaja dzialalnosc co roku na poczatku grudnia ( skat ) po czym znow zaczynaja na poczatku stycznia nastepnego roku . Moge ci puscic linka z cvr.dk na private ze szczegolami ich rejestracji . Dla mnie tez jest to troche zastanawiajace ::)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej