Ogólne > Praca w Danii

Własna firma w Danii - jak założyć.

<< < (14/39) > >>

frisms:
A ja zakladalam kiedys wlasna firme na zasadzie ”samozatrudnienia” czyli enkeltmandsfirma

Wypelnilam wniosek o nadanie CVR. Wpisac trzeba branze,i nazwe firmy i adres firmy na jaki bedzie zarejestrowana firma...no i wlasciciel to ja sama
Wyslalam, czekalam jakies 2 tygodnie  na nadanie CVR. wiadomosc dostalam w mailu z Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.Bez problemu.

Na podaniu trzeba takze wpisac adres e-mail do kontaktu

Nawet nie bylam z tym w Skacie, wszystko sie samo jakos zrobilo  :), przyslali mi papiery ze Skata o zarejestrowaniu firmy, i gdzie mam sie rozliczac,no i ze co kwartal

Na firme mozna sobie zarejestrowac karte do hipermarketu dla firm Metro i robic tam zakupy !

A  formularz na stronie  nazywa sie Startblanket  w przypadku firmy jednoosoboweh lub I/S http://www.virk.dk/myndigheder/stat/EOGS/Startblanketten_momsregistrering_mv/indberetning_startblanket

a tutaj w formie PDF ktory mozna wydrukowac, wypelnic i wyslac trzeba do nich

http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf

przedewszystkim strona   www.eogs.dk  a potem przekabusewanie na www.virk.dk  takze na www.webreg.dk

roga:
Latwo, sprawnie i szybki. A mozesz dopowiedziec, jezeli wiesz, jak wyglada sprawa zarejestrowania jednoosobowej firmy osob, ktore tutaj nie przebywaja i sa w Polsce a chcialyby zalozyc taka dzialanosc. Wiem, ze nie ma problemy jezeli chodzi o selskaber (spolki), ale czy osoba mieszkajaca w innym kraju EU moze ot taksobie przyjechac i zalozyc jednosobowa firme?. Mysle od razu Statsforvaltningen, zameldowanie, pobyt w Danii, swiadczeniasocjalne, laczenie rodzin itp. Pozdrawiam.

rafalk:

--- Cytat: roga w 02 Lut 2011, 19:53:44 ---Latwo, sprawnie i szybki. A mozesz dopowiedziec, jezeli wiesz, jak wyglada sprawa zarejestrowania jednoosobowej firmy osob, ktore tutaj nie przebywaja i sa w Polsce a chcialyby zalozyc taka dzialanosc. Wiem, ze nie ma problemy jezeli chodzi o selskaber (spolki), ale czy osoba mieszkajaca w innym kraju EU moze ot taksobie przyjechac i zalozyc jednosobowa firme?. Mysle od razu Statsforvaltningen, zameldowanie, pobyt w Danii, swiadczeniasocjalne, laczenie rodzin itp. Pozdrawiam.

--- Koniec cytatu ---

Znam kilka  osob  ktore  od  5  lat  sa  zarejestrowane  jako  jedno osobowe  firmy na  kodzie 210  - anden udenlandsk virksomhed . Rodziny  , jesli  je  maja , sa  w PL. Maja  tez  oczywiscie  zolte  karty itd . Jako  ze branza  to  budowlanka  wiec  przez  caly  czas  mieli  max  kost i logi . Miejsca  pracy zmienne , pewnie  dlatego .

roga:

--- Cytat: rafalk w 02 Lut 2011, 21:28:55 ---
Znam kilka  osob  ktore  od  5  lat  sa  zarejestrowane  jako  jedno osobowe  firmy na  kodzie 210  - anden udenlandsk virksomhed . Rodziny  , jesli  je  maja , sa  w PL. Maja  tez  oczywiscie  zolte  karty itd . Jako  ze branza  to  budowlanka  wiec  przez  caly  czas  mieli  max  kost i logi . Miejsca  pracy zmienne , pewnie  dlatego .

--- Koniec cytatu ---
Czy na pewno sie rozumiemy. Mnie chodzi o osoby fizyczne, ktore tutaj nigdy nie byly, tzn. sa w Polsce i chca przyjechac do Danii i zalozyc firme jednoosobowa. Wiem, ze osoby tutaj przebywajace i ktore juz byly zarejestrowane w Statsfoevaltningen nie maja z tym zadnego problemu, ale innii ? Troche jestem niepewny czy zglaszajac sie do Statsforvaltningen, podajac jedyny argument ze zakladaja tutaj firme jednoosobowa, zostana zarejestrowani. Piszesz kode 210 -anden udenlandsk virksomhed - ciekawe i roche zastanawiajace. Dziekuje za przyklady. Sprobuje sie zaglebic w problematyke.

rafalk:
 Z  tego  co  wiem  to przez  pierwsze  3  miesiace  mozna  operowac  bez  rejestracji w  statsforvaltning . Po  prostu  rejestruje  sie jednoosobowa  firme  w  CVR - register . Tamci  tak  zrobili  w  2005 . Po  3  miesiacach  zrobili budzety i  zarejestrowali sie  jako  begranset skattepligti . Dostali adres  proforma  u  czlowieka  dla  ktorego pracuja i tak juz  od  prawie  6 lat . Mam  tez  wrazenie  ze zawieszaja  dzialalnosc  co  roku  na poczatku  grudnia ( skat )   po  czym znow zaczynaja na poczatku  stycznia  nastepnego  roku . Moge  ci  puscic  linka  z  cvr.dk   na private ze  szczegolami ich  rejestracji . Dla  mnie  tez  jest  to  troche  zastanawiajace  ::)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej