Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
roga:
Jak napisalem w moim poscie, przekazalem informacje, jakie otrzymalem ustnie zarowno w Skat jak i Stasforvaltningen w piatek.
Doskonale wiem, ze zmieniono zasady 1. maja2009 odnosnie starania sie o pobyt, niemniej nalezy swoj legalny pobyt zarejestrowac w Statsforvaltningen (ten sam druk).
Rowniez, jak piszesz nalezy sie zameldowac albo np. adres u kogos tutaj mieszkajacego itp. Doradzono mi (a raczej osobie ktora chce zalozyc firem jednoosobowa), ze najlepiej od razu mied adres. Nie wspomniano nic o okresie 6 miesiecznym, ktory dobrze znam i dotyczy osob przebywajacych tutaj w poszukiwaniu pracy.
Stasforvaltningen poinformowal mnie, ze starajac sie o pobyt, a raczej jego zarejestrowanie w celu prowadzenia tutaj firmy jednoodobowej nalezy przedlozyc wczesniej przeze mnie omowiony budget. Nie mylse sie jesli chodzi o ten budget. Wiem ze taki zawsze jest potrzebny jezeli zakladasie ApS, czy A/S tzn. spolke kapitalowa. dlatego tez bylem zdziwiony taja odpowiedzia i na pisalem, ze nalezaloby to sprawdzic.
Zakladam, ze Ty piszesz o osobach, ktore tutaj nie mieszkaja i przyjezdrzaja bezposrednio z Polski w celu zalozenia spolki jednoosobowej
Wcale mnie nie zdziwi, kiedy otrzymam inna odpowiedz w innym regionalnym Skacie i innym Statsforvaltningen. Oczywiscie mam wiecej zaufania do tego co Ty piszesz poniewaz wlasnie w zeszlym roku sam to zalatwiales. Chyb, ze nastapily jakies powazne zmiany w przepisach. Jak znajde troche czasu, sprobuje dowiedziec sie w innym rejonie Danii. Bedzie bardzo ciekawe.
willy:
To co piszesz niewiele się zmieniło od kilku lat. Przerabiałem to kiedy zakładałem firmę kilka lat temu i od tego czasu nic - jak widzę - się nie zmieniło.
frisms:
oj, tak, tak masz racje tu mi sie wcisnelo nie potrzebnie "reprezentantem" z zamyslem ze jedno i drugie to,to samo...sorrki!
tak, bardzo ciekawie bo ja mialam sie zabrac za szukanie odpowiedzi na temat "przywrocenia poprzedniego CVR. jesli sie juz go raz mialo"
to czego bardzo nie ktorzy nie lubia na forum - pamietam w rozmowie z moja znajoma dunka od spraw firmowych ze bylaby/jest taka mozliwosc...hmm
a moze to tylko moje fantazje ;) fajnie by bylo znowu otworzyc firme i "reaktywowac CVR."
wszystko jest latwiejsze kiedy jestes na dunskiej ziemi - zabkomis :)
roga:
--- Cytat: zabkomis w 07 Lut 2011, 18:15:58 --- w tamtym roku bodajże w maju i wypełniłem jeden druk chyba 40.001 i po 10 dniach przyszedł mi list ze skat o nadaniu numeru cvr, tylko ten dokument upoważnia do założenia konta firmowego żaden inny pomimo wydrukowania ze strony www.cvr.dk strony z aktualnym istnieniem firmy,
--- Koniec cytatu ---
Wypelniajac 40.001 wnioskujesz o zalozenie jednoosobowej firmy w Danii. Mozesz tez prowadzic dzialalnosc tutaj jako zagraniczna firma jednoosobowa. wowczas wniskujesz na blankiecie 40.110.
W oby wypadkach starasz sie o CVR nummer.
Starajac sie o CVR - blanket 40.001, w punkcie 5 musisz podac Cpr.nr. . Dlatego nalezy wpierw spelnic warunki, aby cpr.nr. otrzymac. Zarowno Skat jak i Stasforvaltningen stawiaja wymagania odnosnie uzyskania Cpr. nr. chcac dzialac tutaj rownoczesnie mieszkajac w Danii, nalezy swoj pobyt zarejestrowac w Startsforvaltningen, ten sam blankiet OD1 tylko najnowsza wersja. W tym blankiecie jest miejsce na zakreslenie na jakiej podstawei chcesz zarejestrowac swoj pobyt (Erhverv). Jeszcze nie rozwiazalem zagadki czyzameldowanie ma byc stale czy c/o. Sadze, ze c/o wystarczy jezeli wlasciciel lokalu zgadza sie na zameldowanie c/o adresu w Folkeregisteret (Borgerservice). Samo zgloszenie c/o adresu na poczcie, nie jest chyba rozwiazaniem, poniewaz nie okresla, ze tutaj miszkasz/przebywasz ale jedynie jest "naklejka" na drzwiach dlalistonosza, ze tutaj ma doreczac korespondencje. Taki adres tez ma jakis ograniczony czas, po ktorym poczta go likwiduje.
[Posted on: 08 Lut 2011, 15:02:32]
W objasnieniu do rybryki 5 (przy zamawianiu CVR NR dal firmy jednoosobowej w Danii - blankiet 40.001) jest wyraznie zaznaczone: DU SKAL oplyse din adresse og CPR.NR.
Chyba juz mamy wszystko wyjasnione. No i teraz tylko miec klientow. A czy warto? Tutaj jest pytanie; podatek kontrola (RUT regoisteret), VAT itp. wybor formy rozliczenia i inne.
KuraK:
Witam. Chcialbym dowiedziec sie jak wygladaja ulgi podatkowe lub ewentualne ułatwienia finansowe w chwili gdy zakladam dzialalnosc (samozatrudnienie) transportowa.
Dodam, ze od ponad roku pracuje w Danii dostarczajac Dunczykom poranna prase..chcialbym wykonywac te sama prace ale jako self employment, wlasnym samochodem, wlasne paliwo etc.
Prosze o pomoc i z gory dziekuje za informacje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej