Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
polaczek100:
Witam!
Mam pytanie do prowadzących już tutaj działalność gospodarczą 1 osobową. Nigdzie nie znalazłem takich informacji na forum. Jak wysokie podatki musze płacic jesli prowadze dzialalnosc gospodarczą?
Wiadomo musze płacić moms!
Ale czy musze płacic 37% podatku tego który teraz odprowadza za mnie pracodawca?
czy płace sobie sam ferie penie?
bidrag?
itp?
co z fradragiem?
może są to niezbyt wyszukane pytania dla już prowadzących działalność ale dla mnie ta informacja byłaby bardzo pomocna gdyż narazie zadnej wiedzy w tej dziedzinie nie posiadam a chciałbym sobie skalkulowac mniej wiecej jakłbym wyszedł finansowo prowadzac własna firme!!!!
z gory dziekuje
piott:
Jezeli otwierasz firme, deklarujesz ile zarobisz ,skat wylicza ci miesieczna wysokosc podatku wliczajac w to twoj fradrag.Dostajesz wypelnienione blankiety do placenia co miesiac z ta sama naliczona przez skat kwota.Nie placisz w czercu i grudniu wiec placisz 10 razy w roku.Uwaga: Jezeli zarobisz wiecej niz zadeklarowales bedziesz musial doplacic na koniec roku.W nastepnym roku nic nie deklarujesz skat sam naliczy wysokosc miesiecznych wplat sugerujac sie rokiem poprzednim.
Moms placi sie co trzy miesiace np: za pazdziernik ,listopad,grudzien w lutym.Skat bedzie ci to przypominal zebys nie zapomnial na podany przez ciebie mail:)cyt:
Du skal indberette og betale moms for afregningsperioden 2010-10-01 - 2010-12-31. Det skal du gøre senest den 2011-02-10. Indberetter du til tiden, undgår du renter og gebyrer
UWAGA: Pieniadze na zaplacenie momsu mozna roztrwonic i potem bedzie problem z placeniem wiec nalezy miec na uwadze to ze to 25% kazdej faktury wiec moze uzbierac sie niezla sumka:) oczywiscie kwote momsu do zaplacenia pomniejszasz o moms ktory zaplaciles.
Ferie pengi nie placisz ,mozesz tyrac w swojej firmie caly rok na okraglo:)Jak zarobisz to pojedziesz na ferie:)
T
pozdr
polaczek100:
"skat wylicza ci miesieczna wysokosc podatku wliczajac w to twoj fradrag"
tego nie rozumiem jakbys mugł troszke rozwinąć temat - jaki jest ten podatek - skat to oblicza procentowo ( 30 - 37 % )????? i do tego dochodzi moms tak ?
piott:
Nie wiem jak jasniej opisac. Moms to inna bajka a podatek dochodowy to inna bajka przeczytaj dokladnie co napisalem.Popatrz w necie co to moms :) A procentowo placisz ile masz na karcie podatkowej (nie sadze zeby to bylo 30%)
pozdr
roga:
Piott: tylko ze "polaczka" interesuje wlasnie jak taki podatek sie nalicza. Sa 2 metody wyboeu formy opodatkowania.
1. opodatkowanie, rozliczenie itp. jak osoba fizyczna (zatrudniony "u siebie samego")
2. tzw, "virkosmhedsordning", gdzie ekonomia prywatna i firmy sa odsiebie oddzielone. Ta foema wymaga wiecej pracy i dokladnego ksiegowania, np. prywatnych i firmowych jazd samochpdem itp.
Opoodatkownaie w 2) jest liniowe, zaliczkowo ustalone przez Skat na podstawie budgetu (dochod netto; dochod minuswydatki) i wynosi 25%. Oczywiscie musisz miec srodki abu placic podatek, zaku materialow, benzyne i wyplaty dla siebie na zycie.
To tak w b. ogolnym skrocie.
Alternatywa moze tez byc zalozenie dzialalnosci z druga osoba albo z wieksza iloscia osob. Nadal bedzie mowa o dzialalnosci na zasadzie samozatrudnienia. Jest tzw. I/S - Interessentskab.
Jestes zainteresowany ta forma - napisz na priv.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej