Ogólne > Praca w Danii

Własna firma w Danii - jak założyć.

<< < (18/39) > >>

piott:
  Spoko:)

Podalem najlatwiejsza forme prowadzenia dzialalnosci,oczywiscie z pomoca ksiegowej  i wydawalo mi sie ze interesuje go samozatrudnienie.Nie powinien sobie zbyt komplikowac :)

roga:
Obydwie formy samozatrudnienia sa samozatrudnioneniem i obydwie mozna prowadzic z ksiegowa tak a) jak i b).Podsuwam tylko informacje, zeby wykorzystac najlepsza dla siebie opcje, jak placenie podatku ktory nigdy nie przekroczy 25% Opcja 1) przy dochodach ponad 389.900 "uderza" w 2 prog podatkowy TopSkat. Lepsza mozliwosc wykorzystania samochodu, odpisow na samochod, zwrot kosztow jazdy samochodem jako pracownik dla swojej frimy 3,56/km (nieopodatkowane), a do dtego wliczane koszty benzyny itp jako koszty firmy jednoosobowej. Dobrze miec swoj tani i maly samochodzik prywatny i samochod firmy. Specjalnie dobre warunki jezeli chodzi o odsetki, jezeli sie wziello kredyt na firme i wiele, wiele korzystnych rzeczy. Oczywiscie to wszystko nalezy sobie przeliczyc zanim podejmie sie decyzje. Prowadzilem i prowadze kilka firm ale nie jednoosobowych, tak ze wiem wiecej o spolkach kapitalowych, ale dzialalnosc jednoosobowych jest mi dobrze znana, natomiast niewiele wiem o ich zakladaniach przez obywateli unii na terytorium Danii, to znaczy w praktyce.Pozdrawiam wszystkich odwaznych i kreatywnych.

[Posted on: 09 Lut 2011, 17:48:53]
"Obydwie formy samozatrudnienia sa samozatrudnieniem ??? Milao byc obydwie formy dzialalnosci (podane przeze mnie a) i b))"

polaczek100:
Dziekuje za udzielone informacje naprawde bardzo mi pomogły  w rozeznaniu się w Duńskich przepisach. Mam jeszcze jedno pytanie czy w Danii można używać w firmie samochodu prywatnego ( oczywiście na duńskich blachach ) takiego normalnego nie z kratką (2 miejsca). Gdy zdecydowałbym sie otworzyć działalność to niepotrzebuję samochodu na żółtch blachach a prywatny mam!! z tad moje pytanie ??

efkaaa88:
Można. Z tym, że wtedy nie możesz rozliczać np. rachunków za paliwo. W zamian masz możliwość odliczania km z jednego miejsca pracy do drugiego, blecików z parkomatów, itp :)

polaczek100:
zamierzam otworzyć firme jednoosobową i własnie stąd moje pytanie gdyż samochód już posiadam a drugiego nie bede potrzebował
Tylko co jest lepszym rozwiazaniem prywatny samochód w firmie czy jednak pokusic sie o zakup na żółtych blachach. ????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej