Jako że w ostatnich tygodniach przeszlam procedure otrzymania numeru CPR postanowilam krotko to opisac - na pewno komus sie przyda. Opisuje moj przypadek - Osoba przyjezdzajaca do Danii z zamiarem otwarcia firmy jednoosobowej.
1. Wypelnilam druk OD1 - znalezc go mozna na stronie statsforvaltning.dk (EU-Residence - Application)
(dopisac musialam tam adres ktory mamy na kontrakcie wynajecia mieszkania i w miejscu "c/o" nazwisko osoby od ktorej wynajmujemy /ktorej nazwisko znajduje sie na drzwiach/skrzynce pocztowej) Zaznaczylam jako powod mojej aplikacji: Self-employment. Wziac ze soba trzeba paszport i jedno zdjecie.
2. Dolaczylam do tego napisany przez siebie biznes plan + budzet na pierwszy rok dzialalnosci + kilka podpisanych juz kontraktow na moje uslugi z przyszlymi klientami (wszystko po dunsku, materialy bralam z wielu stron, przede wszystkim z
http://www.startvaekst.dk/forretningsplan ). Budzet powinien byc napisany przez dunskiego ksiegowego - tak jest w wytycznych, no wiec przyczepili sie do tego w Statsforvaltningen, ale jakos sie bronilam, no i przeszlo. Zrobili kopie i powiedzieli "It looks good".
3. Po 3 dniach dostalam poczta dokument "Bevis for registrering" z numerem zarejestrowania mojego pobytu (Alien ID), krotkim wyjasnieniem i dodatkowa instrukcja po polsku, m.in. ze z tym nalezy udac sie do Borgerservice w celu uzyskania numeru CPR.
4. Rejestracje CPR w Kopenhadze robia w glownym oddziale Komuny przy Nyropsgade 1, Kbh V (ale wchodzi sie innymi drzwiami, kabusewac sie do CPR-registering).
5. Wypelnia sie tam krotki formularz, trzeba miec ze soba kontrakt wynajmowanego mieszkania i paszport, no i ten "Bevis for registrering". O ile pamietam to m.in. kiedy sie tu przyjechalo, czy nalezy sie do kosciola protestanckiego, czy ktos z Toba mieszka w tym mieszkaniu, daty urodzin rodzicow, wow. Wklepuja to w komputer, sprawdzaja z paszportem i kontraktem na mieszkanie, i daja wydruk potwierdzajacy przyznany numer CPR. i wybranego lekarza, mozna go zasugerowac, ja wolalam miec najblizej mojego miejsca zamieszkania.
6. Od razu prosimy o NemID - identyfikator cyfrowy z karta kodow ktorym bedziemy poslugiwac sie w internecie, w celu zalatwiania kolejnyh spraw w Danii.
7. Aktywujemy swoj NemID pierwszy raz wedlug dolaczonej instrukcji. czyli strona nemid.nu i tam przyznany nam numer nemID i haslo spod czarnego okienka z koperty. ( Pani w Borgerservisie zle wpisala moje nazwisko wiec musialam jeszcze raz tam jechac aby poprawili, i dzwonic do NemID aby postarali sie w krotkim czasie zaktualizowac system/moje dane, aby moje nazwisko tam bylo rowniez poprawne, choc z czasem pewnie by to odswiezyli ale nie wiem z jakim czasem, a ja chcialam dzialac dalej).
8. Rejestrujemy swoja firme:) Start virksomhed:
https://www.virk.dk/myndigheder/stat/ERST/Start_virksomhed No i to wlasnie mozemy zrobic przez internet, logujac sie ze swojego NemID. Wpisuje sie kto jest wlascicielem, cpr, czy przejmuje sie juz istniejaca firme, nazwe firmy, adres, email, kod branzy (znajduje sie go po nazwie tego czym bedzie sie nasza firma zajmowala,
www.branchekode.dk), zaznaczamy (lub nie) ze rejestrujemy sie jako platnik Moms (vat), ponizej czy powyzej 20mln dkk rocznie, date rozpoczecia, czy bedzie export/import spoza UE, czy dotycza nas inne przepisy podatkowe gdy jestesmy np.taxowkarzami lub lekarzami, czy zamierza sie zatrudnic kogos (procz siebie), i chyba to tyle.
9. Na maila przychodzi od razu potwierdzenie zlozenia rejestracji.
10. Po jednym dniu przychodzi email z gratulacjami i nadaniu numery CRV. i krotkie instrukcje. i email o rejestrze w bazie CRV.
11. Po tygodniu przychodza oficjalne dokumenty o zarejestrowaniu naszej firmy.
12. w miedzyczasie mozemy zalozyc konto osobiste w banku (potrzebny paszport i numer CPR czyli ta karta ktora nam wydrukowano w Borgerservisie lub jak ktos juz ma to "zolta plastkowa karta z cpr"). Prosimy o karte visa electron lub cokolwiek, o aktywacje netbanku (czyli dostepu do konta przez www) i przypisanie nam tego konta jako NemKonto (aby urzedy wiedzialy gdzie nam wplacac pieniazki

)
13. staramy sie zalozyc konto firmowe - bank moze zapytac czym nasza firma bedzie sie zajmowala, chetnie zobaczy nasz biznes plan i nie wiem co jeszcze, bo jeszcze z tym nie bylam w banku.
Dalszych rzeczy nie wiem, bo aktualnie jestem na tym etapie. Opisalam jak to bylo w moim przypadku, w innych przypadkach moze byc inaczej. Moge sie tez mylic. Chetnie dowiem sie co wypadalo by zrobic dalej, mile widziane kazde porady/wskazowki.