poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dobry warsztat samochodowy w Odense? - 5220 SØ, ewentualnie 5000 C  (Przeczytany 9896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krakers

• Gość
Witam, chcialbym dac autko do sprawdzenia - zawieszenie, hamulce, itd. + wymiana oleju, filtra paliwa, oleju (mam wlasne) i poszukuje dobrego warsztatu, w ktorym mozna by sie na dodatek niezle dogadac po angielsku.

Znalazlem w internecie kilka miejsca - 5220:
http://www.find-mekaniker.dk/mekanikere/5220/
no, ale badz tu teraz madry ktory wybrac ;)

Jesli ktos moglby sie podzielic cenna wiedza, to poprosze :)

Od siebie - moge odradzic warsztat na Kochsgade - Nørkilde Auto ApS - wymieniajac szybe zostawili szklo w drzwiach + wszystko bylo brudne.

Baumi

• Gość
Odp: Dobry warsztat samochodowy w Odense? - 5220 SØ, ewentualnie 5000 C
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Paź 2010, 13:13:31 »
Ja oddaja samochód zawsze tu -> http://www.odense-auto.dk/ jak jest coś do zrobienia. Moim zdaniem to db fachowcy, jednak nie są zbyt tani.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Paź 2010, 16:44:35 »
Myślałem o Rosengård Auto - http://www.rosengaardauto.dk/
Ale czy oni będą Ci chcieli wymienić olej i filtr dostarczony przez Ciebie ?
Warsztaty zarabiają między innymi na olejach i częściach rezerwowych.

To tak jakbyś pytał o restaurację z dobrym menu, ale wino przyniesiesz własne  ;D

Pozdrawiam

PS. Gdybyś miał VW albo Skoda, Seat to polecam Svends Auto. http://www.svendsauto.dk/
Kiedyś byli autoryzowanym warsztatem, ale teraz nie są i - technika została a ceny spadły  :)
Co prawda nie są w 5220 ale Odense to nie Kopenhaga.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Paź 2010, 17:05:01 »
Dzieki za podpowiedzi.

Baumi gdybym wiedzial, ze mechanik zrobi to z sercem ... to mozna kazde pieniadze wydac ;)

Manior z tym olejem i filtrami jest tak, ze kupilem wlasnie sam, bo wybralem, wedlug mnie, najlepsze - Mobil 1 (nie S) i filtry Knechta, a nigdy nie wiadomo w produkty jakiej marki zaopatruja sie w takim warsztacie. Mysle, ze sie nie obraza.

I ogromnie spodobalo mi sie to:

"Arbejder du i Odense SØ?

Så kører vi dig på arbejde, når du afleverer bilen -og vi henter dig igen, når du får fri"

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Paź 2010, 17:31:47 »
Manior z tym olejem i filtrami jest tak, ze kupilem wlasnie sam, bo wybralem, wedlug mnie, najlepsze - Mobil 1 (nie S) i filtry Knechta, a nigdy nie wiadomo w produkty jakiej marki zaopatruja sie w takim warsztacie. Mysle, ze sie nie obraza.

No zobacz co na to powiedzą.
Rosengård Auto jest warsztatem firmy TAXA FYN. Prowadzą serwisy i reperacje wielu taksówek. Między innymi Mercedesów.

Napisz co Ci powiedzieli...

Offline janusz Odense

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Paź 2010, 19:40:30 »
Mam dobrego znajomego w 5250 Odense SV , Planteskolevej 17,Holmstrup ,  tel.65961887.To jest Duńczyk,dobrze zna angielski.Jak się powołasz na mnie - to na pewno  przyjmie Twoje materiały do wymiany.
Możesz też wejść na www.automester.dk.
Janusz

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lis 2010, 12:05:34 »
Manior wyslalem maila z zapytaniem do Rosengaard, ale niestety milcza.

Wyslalem tez maila do www.vhj.dk i odpisali, ze trzeba uzywac tylko ich czesci, zatem z wymiany oleju u nich bym zrezygnowal, a podjade pozniej do jakiegos mechanika, ktory by mi to zrobil od reki. Pewnie oddam do nich w nadchodzacym tygodniu, w zwiazku z dziwnymi odglosami przy jezdzie, jak lekko skrece kabusewnice w lewo - przy ok. 80km/h - to slychac dziwne buczenie. Przy lekkim skreceniu w prawo tego odglosu nie ma. No i jeszcze hamulce by mogli zobaczyc, "kundebil" u nich to koszt 300dkk. Pewnie maja niezly cennik za godzine pracy, no, ale co zrobic ... takie uroki Danii ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lis 2010, 12:05:34 »

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lis 2010, 17:51:54 »
Nie czytałem Twojego maila, który wysłałeś do Rosengaard, ale próbowałem Ci wytłumaczyć,
że warsztaty duńskie zarabiają chyba ok 50 % na montowanych/używanych materiałach i nie będą się bawić
w używanie dostarczonych materiałów. Nie kalkuluje im się. I nie chcą robić wyjątków.
Jedynym spotkanym wyjątkiem jest montowanie zakupionych opon. Ale też robią to określone warsztaty.
Można kupić opony np. na daekonline.dk i znaleźć warsztat, któy Ci je zmieni.
http://ssl.delti.com/cgi-bin/stationssuche.pl?dsco=123

No ciekawe, czy znajdziesz warsztat który wymieni Ci własny olej. Napisz jak Ci się to uda.

A to buczenie to mogą być opony.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lis 2010, 18:06:00 »
Jeżeli chodzi o Odense to jet zakład w "porcie" nie pamiętam dokładnie jak się nazywa i nie pamiętam też  adresu  ale jest to obok nowej drogi i nowego skrzyżowania na  przeciwko Skatu obok jest żółty budynek z przeglądami i zakład wygląda jak stara stacja benzynowa , robiłem tak kilka razy , miałem swoje oleje i filtry miałem też swoje drążki stabilizatora,alternator i parę pierdół  , wymiana skrzyni begów w ropniaku 2500 koron oczywiście skrzynia własna , u niego tez naprawy po pierwszym przeglądzie powymieniał rzeczy ze spisu przeszedł się 100 metrów i dopłata za pieczątkę.Ceny jak dla mnie atrakcyjne min, przez to że jakoś nie obstaje przed wręczaniem mi faktur czy paragonów.Właściciel nie rozmawia po angielsku , niemiecki i to też łamany , jak go ,poznać kopia tego starszego policjanta z Transportera.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lis 2010, 19:09:00 »
cwsm111 - pewnie chodzi Tobie o Havnens Autoservice, Toldbodgade 45.

Robilem kiedys u nich poprzedni samochod, pojechalem w sobote - zostawilem im na 3 godziny ... nic nie znalezli (aczkolwiek usterka byla ciezka do okielznania - dziwny halas podczas jazdy), ale umowilismy sie na wtorek, zeby zostawic na caly dzien. Jak odjezdzalem to chcialem placic, a facet mowi ... ze nie :) We wtorek mieli caly dzien i zrobili, jakas czesc od osi byla peknieta i powodowala ten halas. Ceny przystepne, wlasciciel cos tam wtedy chyba po angielsku rozumial (2 lata temu). W sobote byl chyba troche ... nietrzezwy z rana, ale ogolnie wspominam ich pozytywnie.

Tylko mnie zdziwilo to, ze zadnej kartki z "przyjeciem - odbiorem" samochodu nie dostalem, taka tutaj praktyka?

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lis 2010, 19:18:12 »
Tak to jest to , ja tam nigdy nie miałem wypisywanych papierów wszystko na gębę za pierwszym razem się przeraziłem ,wziął kluczyki i wyparował a przy odbiorze nie mógł ich znaleźć, ja tam się do niego przyzwyczaiłem  jet jakby to powiedzieć niestandardowy, pamiętam jak gonił za nami pytając się czy nie mamy jakiegoś rodaka który ma pojęcie o szpachlowaniu i lakabusewaniu bo już miał dosyć pracy ze swoimi  rodakami i chyba teraz tam pracuje jakiś Rosjanin.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lis 2010, 22:46:47 »
                 - Babciu, czy dziadek jest mechanikiem?
- Nie wnusiu.
- Dziwne, bo właśnie leży na ulicy pod autobusem...  ;D