Ogólne > Rodzina ...

Jak poza przedszkolem stymolować nauke Języka duńskiego u dzieci???

(1/8) > >>

Laura123:
Witam serdecznie :)
Mam pytanko: czy ktoś z Was, Drodzy Forumowicze mogłby mi podpowiedzieć, czy dziecko obcokrajowca chodzace do duńskiego przedszkola ma możliwość skorzystania z jakiejś dodatkowej stymulacji jezykowej aby łatwiej przyswoić nowy język? Czy są jakieś formy aktywacyjne i jeśli tak to gdzie mogę się udać by je zorganizowac mojemu dziecku?
Pozdrawiam serdecznie :)

jamjurand:
Sadze, ze w przedszkolu dzieciaki naucza sie blyskawicznie  jezyka dunskiego bez zadnej stymulacji.

marti:
Laura ja znalazłam informację na ten temat (Sprogstøtte til tosprogede småbørn) na stronie internetowej mojej Komunne.
Jest to tzw wsparcie językowe dla dwujęzycznych dzieci. Są to dodatkowe zajęcia, organizowane w małych grupach, w prredszkolu do którego chodzi dziecko. Dzieci uczą się odpowiednio dobranych przez nauczyciela słów (poprzez, gry, zabawy, piosenki itd.), mogą też chodzić na różnego rodzaju wycieczki np do lasu gdzie uczą się odpowiedniego słownictwa.
Myślę że powinnaś poszukać informacji w swojej Komunne lub zapytaćo to wychowawcę w przedszkolu.

zorajda:
Oprócz przedszkola,  ja mojej małej włączam bajki duńskie na kasetach video, bajki ogląda prawie codziennie i niektóre zna już na pamięć, ale nadal ogląda, bo je lubi a tym samym przyswaja sobie słówka, które na pewno słyszy lub usłyszy w przedszkolu. Myślę, że jest to pewien sposób na naukę duńskiego. Poza tym słucha duńskie piosenki, ale myślę, że one mają mniejszy wpływ na naukę niż bajki, bo przy piosenkach zawsze się bawi, więc na pewno nie zwraca bardzo uwagę na słowa, ale na pewno jej nie zaszkodzi słuchanie ich. Dodam jeszcze, że moja córcia chodzi do przedszkola tylko na 15 godz. tygodniowo. Jest to czas opłacany przez komunę właśnie po to by dziecko nauczyło się duńskiego. Chodzi dopabuse miesiąc, efektów jeszcze nie ma, ale pani z komuny powiedziała, że po 3 miesiącach przyjdzie na sprawdzenie ile dziecko się nauczyło.

neletop:
Ja zgadzam sie z Jamrurandem.
Dziecko nauczy sie na pewno bardzo szybko dunskiego w przedszkolu, bez stymulacji.

No i podejrzewam ze za jakis czas bedziesz chciala wiedziec jak stymulowac jezyk polski u swojej pociechy.  ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej