poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Gdzie jest fajnie w Kopenhadze?  (Przeczytany 23524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

s_t_e_v_e

• Gość
Odp: Gdzie jest fajnie w Kopenhadze?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lip 2008, 23:44:46 »
Słynnym miejscem Christianii jest jej główna ulica, znana jako Pusher Street (Ulica Dealerów) położona niedaleko od głównego wejściu gdzie mimo zakazu wprowadzonego przez władze nadal ustawione są straganiki z haszyszem (rodzaje z całego świata) oraz marihuaną(jeden rodzaj - skunk). Jest to głównym argumentem dla władz, dążących do likwidacji Christianii. Paradoksalnie problemem okazało się być duńskie prawo, zakazujące usuwania dealerów za pomocą siły. Dzielnica wynegocjowała w 1995 umowę z Ministerstwem Obrony Narodowej Danii (które jest faktycznym właścicielem ziemi), na podstawie której pobyt squatersów został tymczasowo zalegalizowany. W zamian za to mieszkańcy zobowiązali się płacić podatki (215 euro miesięcznie, w tym bezpłatny żłobek dla dzieci).

W 2001 sukces wyborczy odniosła nieprzychylna wspólnocie Christianii Konserwatywna Partia Ludu, która odbywa drugą kadencję od 2005 roku. Rząd Andersa Fogh Rasmussena podjął szeroki zakres środków, by "znormalizować" dzielnicę, przez co najczęściej rozumiane było wymuszenie respektowania duńskiego prawa. W specjalnym raporcie grupy parlamentarzystów z wiosny 2004 roku przeczytać można, że Christianii przebywa 878 mieszkańców, przeważnie Duńczyków w wieku od 30 do 49 lat, a obszar przeciętnego squatu wynosi około 50 m² (średnia kopenhaska - 44 m²). Napisano w nim również, że "W dzień Christiania pełni ważną funkcję społeczną, bo przychodzi tu wielu przegranych, którzy nie radzą sobie w zwykłym świecie, min. psychicznie chorzy".

rozumiem ze delerka jest w akcie prawa zakazana ale oni prubuja stwozyc mala holandie zreszta to miejsce wsrod niektorych polakow tak jest nazywane sam przychodze na christiane browarka sie napic i poslychac czasem koncertow mowie wam tam naprawde fajnie jest !!! nie obawiajcie sie tego ze tam dilerka psy i takie inne pierdoly !!! jedyna rzecza zla tam jest policja !!! i Rząd !!! oni wieksze zlo robia i nikt o tym nie mowi ale dlaczego ????

[Posted on: 21 Lipiec  2008, 23:07:50]

http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34203,2176003.html

Przeczytajcie sobie to i sami wyciagnijcie wnoski ja juz sie nie udzielam bo lubie to miejce :) pozdrawiam :D :D

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Sie 2008, 16:13:23 »
Cóż panie Steve, nie podzielam pana zachwytu Christianią. Można ją traktować jako ciekawostkę, ale to już zależy co sie komu podoba. Napić się piwa, pójść na koncert? Ok. Sa jednak ciekawsze miejsca, zeby mozna było uczestniczyć w zyciu kulturalnym.
I o jakich wyższych sferach pan pisze? Nie jestem zachwycona, ze moje podatki idą na zasiłki dla ludzi którzy teraz maja kłopoty, ale przecież wybrali taki a nie inny styl zycia świadomie. I proszę mi nie mówić, że zrobili to na fali buntu. Ponosząc jego konsekwencje , teraz powinni płacić takie same podatki jak wszyscy, jesli chcą korzystać z dobrodziejstw systemu.
Takiej sytuacji po częsci sam sobie winien jest rząd Jørgensena, który po fali buntów z 1968 r., zgodził sie na funcjonowanie komuny na terenie Christianii. Uważano, ze jesli grupa anarchistów umieszczona będzie na jednym terenie, to łatwiej będzie ich kontrolować. Popuszczono smycz, tak jak w przypadku wyznawców islamu i teraz jest kłopot.
Zarzut, że rząd ma zapędy do nadmiernej kontroli jest trochę bezzasadny, bo rzady wszystkich krajów dążą do większej kontroli swoich obywateli. Wielki Brat czuwa...To akurat strasznie mi się nie podoba...Jeszcze chwila i wczepia nam czipa w cztery litery. Rzekomo dla naszego dobra i bezpieczeństwa. Ale w przypadku Christianii sprawa dotyczy czego innego:narkotyków, podatków, wybujałych potrzeb mieszkańców, przy chęci alienacji terytorialnej...
Proszę o tym pomysleć.

Offline Agata2008

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Paź 2008, 11:26:23 »
Witam Wszystkich!
Chciałabym zapytać czy ktoś jest w stanie polecić okolice Østerport ? Właścwie bliżej jeziora Sortedams Sø?
Będę wdzięczna  ;)

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sie 2013, 00:38:38 »
Wykopałem sobie, a co  ;D

Podobno na Christianii można spotkać słynnego pana Adama i innych naszych bum'ów. 8)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sie 2013, 01:49:14 »
No co ty?tego co byla o nim taka dyskusja?czyli nie chcial zmiany zycia!

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sie 2013, 01:54:47 »
Myszka, ja tylko przypuszczam. Czy Ty wierzysz, że dobrowolnie wyjechał z Danii ?
Podobno (też tylko słyszałem) z tymi bumami, menelami można ciekawie porozmawiać.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sie 2013, 02:15:00 »
Nie wierze w to ale myslalam ze po takim czys to uporzadkowal swoje zycie .chyba ze to standart.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sie 2013, 02:15:00 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sie 2013, 08:49:44 »
Mysza, jeden na dziesieciu bezdomnych pragnie zmiany swojego zycia.

Przez 3 lata wspolpracowalam w Polsce z przytulkiem. Dawalismy prace na zlecenia bezrobotnym.
Przez 3 lata znalazlo sie tylko dwoch, ktorzy chcieli zmienic swoje zycie.
Jeden zmienil na zawsze. Lza w oku mi sie wciaz kreci, jak wspominam chlopaka.
Byl przeszczesliwy, ze mial w koncu prace. Zrobilismy mu mieszkanie przy zakladzie. Wiec, gdy zszedl z nocki, przespal sie 2 godziny i znow byl w zakladzie pytajac czy czegos nie trzeba zrobic.

DLa takiego jednego goscia warto 3 lata pomagac bez efektu.

Wielu tych ludzi laduje w takiej sytuacji z wyboru, niestety.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Sie 2013, 14:16:30 »
Wiem zeby cos zrobic to sama osoba musi chciec.nie rozumie tylko po co te wywiady z tym panem Adamem?kasa?myslalam ze jak czlowieczek spadnie na dno to sie podniesie otrzepie i powie dosc!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sie 2013, 15:03:51 »
Dziennikarze to hieny.
Pracowalam w gazetach, przez 6 lat, ze nie wspomne, ze bylam tez dobrych kilka lat zona dziennikarza.
To najbardziej "g... " srodowisko jakie poznalam.

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Sie 2013, 15:22:13 »
Podyskutujmy jeszcze o Christianii. Czy poniższy artykuł przekłamuje rzeczywistość?

http://www.wprost.pl/ar/152194/Miasto-wolnosci/

Mnie interesują te kafejki. Chciałbym je porównać z klimatycznymi kafejkami krakowskiego Kazimierza.
Coś mi się tak wydaje, ze krakowski Kazimierz może mieć coś wspólnego z Christianią.
« Ostatnia zmiana: 12 Sie 2013, 15:34:07 wysłana przez waruiny »

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sie 2013, 17:49:38 »
Dlugo bym myslal, ale na porownanie Christianii do Kazimierza bym nie wpadl.
Artykul jest moim zdaniem podkoloryzowany, ale ja fanem Christianii nie jestem i bywam tam tez tylko z goscmi, moze stali bywalcy maja podobne zdanie jak autor artykulu ;)
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Sie 2013, 23:30:19 »
Hmm.... dawno nie bylam w Kazimierzu, ale jednak bylam.
Mysle, ze autor artykulu w przynajmniej jednym z tych dwoch miejsc, musiál byc niezle najarany :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Sie 2013, 04:57:46 »
Na KRAKOWSKIM Kazimierzu, czyli dawnej żydowskiej dzielnicy miasta, byłam daaaawno temu, w czasach, gdy dopabuse zaczęto ją "rewitalizować" . Knajpek wtedy za wiele nie było, a sama dzielnica  byla właśnie tanim miejscem, gdzie różne krakowskie "freaki" znajdowały "odlotowe" mieszkania. Mój znajomy na przykład zaadaptował do mieszkania starą kuźnię w podwórzu na ul. Józefa. Niesamowite pomieszczenie- kolebkowe sklepienia i ściany ponad metr grubości ...
Mi Christiania, jeśli już, bardziej kojarzyłaby się ze "starym" Kreuzbergiem, z czasów, gdy jeszcze stał Mur.
" Polak gorszego sortu"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Sie 2013, 11:23:56 »
Dziennikarze to hieny.
Pracowalam w gazetach, przez 6 lat, ze nie wspomne, ze bylam tez dobrych kilka lat zona dziennikarza.
To najbardziej "g... " srodowisko jakie poznalam.

Hahaha jak to zyciorysy moga byc podobne, ja tez 6 lat to samo hahaha tylko wspomnienia mam inne i zona nie dziennikarka  ;)
Ale Ty to robisz specjalnie  >:( wiem to!  ;)  ;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Sie 2013, 11:23:56 »

Czy jest to mozliwe???

Zaczęty przez agunDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 24149
Ostatnia wiadomość 17 Kwi 2008, 19:49:23
wysłana przez karolcia19877
Czy miasto Vejle jest ładne?

Zaczęty przez monik93Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 13141
Ostatnia wiadomość 01 Mar 2011, 09:22:27
wysłana przez vera
szukam kolegi z Odense zona tłumacz a on ma lawetę jest po wypadku

Zaczęty przez baterDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11720
Ostatnia wiadomość 30 Maj 2013, 12:20:38
wysłana przez bater
3F JAK TO JEST?

Zaczęty przez gosiek20097Dział Pomoc!