poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wypowiedzenie  (Przeczytany 4167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesoly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Wypowiedzenie
« dnia: 09 Lis 2010, 19:25:06 »
Witam
Czy ktoś z Was wie może jakie są terminy wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony? Pracodawca wypowiedział mi umowę po 2 latach i 2 miesiącach  z terminem miesięcznym tzn wręczono mi wypowiedzenie 3.11 z terminem 1.12. Powód brak zamówień. czy należy się jakaś odprawa i czy powinienem dostać tzw swiadectwo pracy?
Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Wypowiedzenie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lis 2010, 19:59:47 »
Od miesiaca do trzech w zaleznosci od twojego podpisanego kwitu :)
Swiadectwo pracy w tym znaczeniu istnieje ze pracodawca wystawi ci opinie. Jak zwal tak zwal ale tego ci nie odmowi. Bynajmniej nie powinien. Co do wypowiedzenia to nie ma znaczenia, ze byles na czas nieokreslony . Warunki masz napewno w kontrakcie, ktory powinienes znac.  Jezeli nie ma nic na ten temat to niestety miesiac wyprzedzenia jest jak najbardziej ok. Po dwoch latach nie liczylbym na jakies odprawy. Przeanalizuj swoj kontrakt ktory w zaleznosci od twojej profesji moze zawierac jedna lub nascie stron.

Btw. Przez vestas wiele firm upadlo lub ledwo ciagne produkcje.

Offline wesoly

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lis 2010, 20:33:30 »
Dzięki

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lis 2010, 17:15:55 »
sprawdz dokladnie swoj kontrakt i co masz napisane odnosnie wypowiedzenia oraz ewentualnie (jesli takie istnieje) porozumienie ze zwiazkami. Ja np. pracuje (w panstwowym zakladzie pracy) na kontrakcie na czas nieokreslony i w kontrakcie nie mam nic na temat okresu wypowiedzenia, ale moj pracodawca ma podpisane porozumienie ze zwiazkami, ktore jasno okresla po jakim czasie nalezy ci sie jaki okres wypowiedzenia. U mnie jest dokladnie okreslone co do miesiecy, np. ze po przepracowaniu do 1 roku - 1 miesiac wypowiedzenia, od 1-2,5 roku - 3 miesiace, od 2,6 - .... i tak dalej. Im dluzej pracuje w danej firmie tym dluzszy mam okres wypowiedzenia. Poza tym z tego co sie orientuje, w sytuacji kontraktu na czas nieokreslony wypowiedzenie nabiera mocy z dniem ostatnim danego miesiaca, niezaleznie ktorego dnia go dostaniesz do reki. Wiec teoretycznie, jesli otrzymales wypowiedzenie 3 listopada przy 1 miesiecznym okresie wypowiedzenia powinienes zakonczyc prace 31 grudnia. Tak przynajmniej tlumaczyli w mojej pracy kiedy podpisywalismy kontrakty.

Mysle jednak zeby miec 100% pewnosc zwroc sie do swoich zwiazkow i popros ich o sprawdzenie czy wypowiedzenie dostales na prawidlowych warunkach i zapytaj ile powinienes miec okresu wypowiedzenia. To najpewniejsze wg mnie, bo moze byc tak ze kazdy ma indywidualne warunki i ilu ludzi tyle rad zaraz uslyszysz

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lis 2010, 17:15:55 »

wypowiedzenie w trakcie zwolnienia lekarskiego?

Zaczęty przez kamilloDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4556
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2010, 18:18:35
wysłana przez kamillo
wypowiedzenie umowy z Yousee

Zaczęty przez denice123Dział Hydepark

Wyświetleń: 3868
Ostatnia wiadomość 13 Sie 2010, 22:55:05
wysłana przez ReFormer
WYpowiedzenie mieszkania

Zaczęty przez nodanDział Hydepark

Wyświetleń: 7661
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2012, 21:33:58
wysłana przez zybis
Jak powinno wyglądać wypowiedzenie z pracy przez pracodawce ?

Zaczęty przez JuztynkaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 21649
Ostatnia wiadomość 21 Paź 2013, 00:36:13
wysłana przez Jomir
Wypowiedzenie

Zaczęty przez Dawid88Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4361
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2020, 20:23:36
wysłana przez RybkaWillego