Regionalne > Kopenhaga

Kopenhaga - idealne miasto

<< < (2/7) > >>

Tula:
W cyklu gazety.pl "stolice na weekend":

http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,82269,4589509.html

MargaretMitchell:
BRYTYJSKI MAGAZYN MONOCLE UZNAJE KOPENHAGĘ ZA MIASTO, W KTÓRYM ŻYJE SIĘ NAJLEPIEJ NA ŚWIECIE.

W najbliższym wydaniu magazynu Monocle, które ukaże się 19 czerwca, Kopenhaga znajdzie się na szczycie listy 25 miast, w których żyje się najlepiej na świecie.

Wśród wielu aspektów życia miejskiego, które przyczyniły się do uhonorowania stolicy Danii zaszczytnym pierwszym miejscem jest m.in. walka o ochronę środowiska naturalnego oraz wspaniała kultura kulinarna. Wyboru dokonuje się na podstawie oceny wielu różnych dziedzin życia m.in. oferty kulturalnej, warunków dla przedsiębiorców, możliwości korzystania z transportu międzynarodowego, komunikacji, przestępczości, architektury oraz świadczeń publicznych.

Nowością w tym roku jest przyznawanie nagród specjalnych najlepszym na świecie miastom pod względem ich oferty sklepów, kultury i wzornictwa. Kopenhaga została uznana za najlepsze na świecie miasto wzornictwa. Jako uzasadnienie podano, że Duńczykom udał się dalszy rozwój innowacyjnej architektury i wzornictwa lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.

Monocle został założony w 2007 roku przez Tylera Brule, który stworzył również magazyn Wallpaper. W magazynie Monocle można poczytać o stosunkach międzynarodowych, businesie, kulturze czy wzornictwie. Jest teraz prestiżowym i wpływowym pismem sprzedawanym na całym świecie. Dlatego zwycięstwo Kopenhagi w rankingu Monocle uważa się za wyjątkowo ważne dla promocji Danii, a w szczególności dla promocji Kopenhagi.
więcej po angielsku tu: http://www.denmark.dk/en/servicemenu/News/FocusOn/Its-Official-Copenhagen-Is-The-Worlds-Most-Liveable-City.htm

vera:
dobrze ze nie mieszkam w KPH ;D

Jomir:
JA mieszkam... miasto jak miasto... wiekszej roznicy poza ta komunikacja nie widze...
Dobrze mi tu ta fakt, ale w Szczecinie mieszkalo sie tak samo.

vera:
mieszkałem pół roku w szczecinie, za przeproszeniem ale większego syfu to nie widziałem........ :D ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej