Regionalne > Kopenhaga
Kopenhaga - idealne miasto
marysha:
Co oznacza syf? Bardzo proszę, żebyś rozwinął tę myśl. Czy chodzi Ci o brud, niedoinwestowanie, zastój gospodarczy, czy być może coś innego?
Miejscem Danii w tym rankingu jestem trochę zaskoczona. No, ale to jest tylko ranking...Grunt, żeby ludzie żyjacy w tym mieście byli zadowoleni. Jakiś czas temu ułożyli ranking najbardziej atrakcyjnych miast Polski. Jak czytałam wymianę zdań na forum, która toczyła się miedzy mieszkańcami m.in. Warszawy, Wrocławia i Krakowa i argumentację.... :(
vera:
--- Cytat: marysha w 20 Cze 2008, 09:52:14 ---Co oznacza syf? Bardzo proszę, żebyś rozwinął tę myśl. Czy chodzi Ci o brud, niedoinwestowanie, zastój gospodarczy, czy być może coś innego?
Miejscem Danii w tym rankingu jestem trochę zaskoczona. No, ale to jest tylko ranking...Grunt, żeby ludzie żyjacy w tym mieście byli zadowoleni. Jakiś czas temu ułożyli ranking najbardziej atrakcyjnych miast Polski. Jak czytałam wymianę zdań na forum, która toczyła się miedzy mieszkańcami m.in. Warszawy, Wrocławia i Krakowa i argumentację.... :(
--- Koniec cytatu ---
syf nie kojarzy się z niedoinwestowaniem więc nie wiem skąd ten pomysł.
Przez pół roku nie widziałem takiego brudu jak w innych miastach polski (a mieszkałem w poznaniu, bydgoszczy, łodzi, gdansku i warszawie).
Pijaństwa i skrajnego ubóstwa ludzi mieszkających w domkach letniskowych, złodziejstwa gdzie codziennie pod blokiem jakieś auto było uszkodzone (bez kół, bez szyb, z nożem w dachu). nawet mi się dostało bo wszystkie lacze mi zwineli >:(. W zakładach stoczniowych oraz mniejszych z nimi wspołpracujących pijaństwo, ludzie kradli wszystko. Oczywiście takie przypadki sa wszędzie ale nie w takim nasileniu jakie zauwazyłem w szczecinie.
marysha:
Wiesz dlaczego się spytałam? Poniewaz słowo syf jest dość pojemne. A o niedoinwestowaniu napisałam dlatego, że ranking obejmował również klimat inwestycyjny.
Bywam w Szczecinie regularnie, w tej chwili nawet jeszcze jestem, ale nie spotkało mnie nigdy tutaj nic złego. Za to w Kopenhadze tak, choc nigdy nie mieszkałam w blokach, ani jakiś niezbyt ładnych okolicach-tak.
Wydaje mi się, że generalizujesz i nie jesteś zbyt sprawiedliwy. Jeszcze niedawno przygotowywałam raporty dotyczące klimatu inwestycyjnego i zamożności społeczeństwa, w niektórych państwach Europy Wschodniej. I jeśli chodzi o pijaństwo i niegospodarność w zakładach pracy, gorzej wypadła Łódź i Kraków. O wiele gorzej. Raporty były robione na potrzeby wewnętrzne firmy, dodam aby nie być posądzoną o stronniczość, ze były weryfikowane przez firmę zewnętrzną.
Poziom alkoholizmu, z tego co wiem jest o wiele wiekszy w koszalińskim. I nie jestem ze Szczecina.
Klingon:
BRAWO KOPENHAGA!!! 8)
willy:
Mi najbardziej podoba się to:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Nowością w tym roku jest przyznawanie nagród specjalnych najlepszym na świecie miastom pod względem ich oferty sklepów, kultury i wzornictwa. Kopenhaga została uznana za najlepsze na świecie miasto wzornictwa. Jako uzasadnienie podano, że Duńczykom udał się dalszy rozwój innowacyjnej architektury i wzornictwa lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.
--- Koniec cytatu ---
Kto widział np. nowoczesne dzielnice Paryża to wie o czym mowa :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej