poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kolejna łapanka policji i skatu na zagraniczne zamochody  (Przeczytany 57146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doktorek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Kolejna łapanka policji i skatu na zagraniczne zamochody
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Gru 2010, 13:03:48 »
Wzmozona kontrola nie ma nic wspolnego z "obcymi blachami". Kazdego roku o tej porze rozpoczynasie kampania z powodu
"julefrokost" ((spotkan z okazji zblizajacych sie Swiat), spotkan w gronie prywatnym, w zakladach pracy itp. Oczy wisciewzrasta spozycie alko. dlatego takie jak to nazywacie "lapanki". 

a przeczytales ten artykul? tam jest dokladnie napisane,ze akcja ta ma na celu kontrolowanie pojazdow na zagranicznych blachach, szczegolnie z Europy Wschodniej. Oprocz tego wiaze sie ona rowniez z lapanka na nietrzezwych. Mysle,ze dlatego przy kontrolach jest i Politi i SKAT. Bo jesli lapanka mialaby byc tylko na pijanych, to co ma do tego SKAT?

Offline thomas211

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Gru 2010, 19:12:37 »
Ludzie uspokujcie się z tymi łapankami skatu i politi,ja juz miałem takie 3 kontrole i nigdy niepytali o blachy czy żółte karty wiadomo zawsze jest jakiś strach a dziś kończe prace w DK zabieram graty i zjeżdzam do PL,a tak powiem z nimi i tak niewygracie bo tak mówią pszepisy,ostatnio był temat na ONET PL w dziale motoryzacja i jasno określał że polacy niemogą tak o sobie cały czas używać samochodów za granicą i że Polska upraszcza te procedury w rejstrowaniu polskich aut za granicą i to tyle i życze powodzenia wszystkim rodakom w tym pokręconym kraju,zapatrzonym tylko w sobie

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Gru 2010, 20:45:56 »
Kolego thomas211 i po co te zale i rozterki ze to pokrecony i zapatrzony kraj tylko w siebie poprostu ci nie wyszlo badz nieudalo sie osiagnac zamierzonego celu i tyle a jak tu przyjechales to ten kraj jakos nie byl pokrecony i zapatrzony w siebie co?Podejrzewam ze zrodelko ze skata zaczelo wysychac w postaci ulg i odpisow no i jeszcze kaza samochody przerejestrowywac badz zmuszac do kupna na dunskich blaszkach oj nie dobra ta dania nie dobra trzeba dac jej klapsa i wracac do kraju bo tam wszystko jest wyjete z pod prawa nie trzeba placic podatkow,mozna jezdzic jakimis ulepami z trzech albo i wiecej zlozonych i cofac liczniki w tychze ulepach,no i do kraju gdzie wszystko jest na glowie postawione wlacznie z prawozadnoscia.

[Posted on: 05 Gru 2010, 20:45:08]

Kolego thomas211 i po co te zale i rozterki ze to pokrecony i zapatrzony kraj tylko w siebie, poprostu ci nie wyszlo badz nieudalo sie osiagnac zamierzonego celu i tyle a jak tu przyjechales to ten kraj jakos nie byl pokrecony i zapatrzony w siebie co?Podejrzewam ze zrodelko ze skata zaczelo wysychac w postaci ulg i odpisow no i jeszcze kaza samochody przerejestrowywac badz zmuszac do kupna na dunskich blaszkach oj nie dobra ta dania nie dobra trzeba dac jej klapsa i wracac do kraju bo tam wszystko jest wyjete z pod prawa nie trzeba placic podatkow,mozna jezdzic jakimis ulepami z trzech albo i wiecej zlozonych i cofac liczniki w tychze ulepach,no i do kraju gdzie wszystko jest na glowie postawione wlacznie z prawozadnoscia.

Offline sofft

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Gru 2010, 15:42:37 »
Oglądaj dziś tzn.9 grudnia o 19stej na duńskim TV2 reportaż o bezprawiu jakie panuje w stosunku do polaków.

Offline llor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Gru 2010, 20:34:03 »
Oglądaj dziś tzn.9 grudnia o 19stej na duńskim TV2 reportaż o bezprawiu jakie panuje w stosunku do polaków.

bezprawnie to kolega jezdzil samochodem na pl blachach po danii.policja i skat zachowali sie jak ostatnie wyrachowane gnoje bez wspolczucia,ale jednak dura lex set lex.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Gru 2010, 22:39:46 »
A mi zabrali pożyczony samochód jak wracałem z synem (ma 7msc) chorym na raka i po chemioterapii.
Nie chcieli słuchać i w ogóle rozmawiać na temat jego choroby i wysyłali nas do domu autobusem lub metrem - gdzie mamy przykaz
od lekarza, że pod żadnym warunkiem nie możemy poruszać się środkami komunikacji publicznej a nawet wejść do sklepu po bułki.
To jakaś masakra!!! Ciekawostką było, że na moje pytanie - DLACZEGO I JAKIE MA PAN DOWODY? Odpowiedział-ON WIE I TO WYSTARCZA! Gdzie sens i logika?!?
PS.Pozdrawiam naszą ambasadę i kochaną panią konsul - przez 2 tyg. nic nie zrobiła w mojej sprawie i dopabuse po oficjalnym liście od mojego adwokata raczyła ze mną porozmawiać.

Tak, mam adwokata i jak trzeba to będę się z nimi sądził. Mam dowody, na to że te auto w momencie konfiskaty nie było 14dni w Danii i było chwilowo pożyczone. Dodatkowo, przy konfiskacie zostały pogwałcone co najmniej 3 paragrafy rożnych praw.
Jak ktoś sobie życzy , to podań namiary na tego adwokata -zajmuje się już 5 takimi przypadkami i sprawa już została zgłoszona do Sztrasburga(nie mylić z Karolem Sztrasburgerem - po prostu nie wiem jak się piszę tamtą nazwę).

Kolego czy oddales juz sprawe do sadu
Jakie masz wsparcie od ambasady Pl w Dani
Pozdrawiam
Zycze zdrowia dla dziecka

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 09 Gru 2010, 22:39:46 »

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Gru 2010, 22:58:13 »
A mi zabrali pożyczony samochód jak wracałem z synem (ma 7msc) chorym na raka i po chemioterapii.
Nie chcieli słuchać i w ogóle rozmawiać na temat jego choroby i wysyłali nas do domu autobusem lub metrem - gdzie mamy przykaz
od lekarza, że pod żadnym warunkiem nie możemy poruszać się środkami komunikacji publicznej a nawet wejść do sklepu po bułki.
To jakaś masakra!!! Ciekawostką było, że na moje pytanie - DLACZEGO I JAKIE MA PAN DOWODY? Odpowiedział-ON WIE I TO WYSTARCZA! Gdzie sens i logika?!?
PS.Pozdrawiam naszą ambasadę i kochaną panią konsul - przez 2 tyg. nic nie zrobiła w mojej sprawie i dopabuse po oficjalnym liście od mojego adwokata raczyła ze mną porozmawiać.

Tak, mam adwokata i jak trzeba to będę się z nimi sądził. Mam dowody, na to że te auto w momencie konfiskaty nie było 14dni w Danii i było chwilowo pożyczone. Dodatkowo, przy konfiskacie zostały pogwałcone co najmniej 3 paragrafy rożnych praw.
Jak ktoś sobie życzy , to podań namiary na tego adwokata -zajmuje się już 5 takimi przypadkami i sprawa już została zgłoszona do Sztrasburga(nie mylić z Karolem Sztrasburgerem - po prostu nie wiem jak się piszę tamtą nazwę).

W takim razie podaj te "3 paragrafy rożnych praw", bo jak na razie to wszystko wskazuje, że ci numer "na pozyczone auto" po prostu nie wyszedł.

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Gru 2010, 23:17:21 »
   Pokazowki  z  samochodami , kontrole  na lotniskach i  tego  typu  bzdury i tak nic  nie pomoga  . Problemem sa  coraz  wieksze  tabuny  zatrudnionych  w  panstwie  i komunach , ludzie  ktorych przybywa  co roku  kilkanascie -kilkadziesiat  tysiecy i ktorzy  zajmuja  sie tak naprawde nie  wiadomo  czym . Ostanie  skandale  w  København  kommune z lipna  aktywacja  bezrobotnych http://www.berlingske.dk/berlingske-undersoeger/aaben-krig-i-farvergade-sag   i  odkycia  coraz  wiekszych lip  w hjemmepleje to  tylko  chyba  wierzcholek  gory  lodowej http://video-dyn.tv2.dk/index.php/id-35646166.html .
W 2017  skoncza   sie dochody z exportu  ropy  z  morza Polnocnego i  wtedy  to  wszysktko wezmie  pewnie i pier......
Najgorsze  ze  jest  to  i  tak pewnie niczego nie  zmienia  bo  mnostwo ludzi wylecialoby na  bruk  i nagle  bedzie  realnie 20 %   bezrobocia tak  jak  jest  w  przecudnej Hiszpanii . To  tak troche  jak  w Polsce  gdzie  18 % spoleczenstwa  zyje  na  wsi  i  w  zasadzie nie placi  podatkow co najwyzej co  laska na KRUS   ;D

Offline doktorek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Gru 2010, 23:31:48 »
niektorzy sa zupelnie bezduszni.

nie wazne, czy to byl ''numer na pozyczone auto'' czy cokolwiek innego. tata, jako osoba dorosla, powinien byc swiadom konsekwencji dzialania wbrew prawu,i JESLI RZECZYWISCIE JE LAMAL to pewnie byl, ale po prostu nie mial innego wyjscia. moze liczyl,ze nawet jesli go zlapia, to mial przeciez ze soba malutkie, a do tego chore dziecko, wiec z pewnoscia moglby liczyc na jakas pomoc, chocby w dotarciu do domu. moze nie spodziewal sie,ze zostanie potraktowany jak zwykly przestepca, bo owszem, lamie prawo, ale przeciez robi to dla tego chorego dziecka. 

gdybym byl na miejscu tego SKATowca pewnie zrobilbym swoje, a nastepnie powiedzial: zlamal Pan prawo i poniesie Pan tego konsekwencje, ale Panskie chore dziecko nic tu nie zawinilo, wiec za chwile ktos odwiezie was do domu :D

zycze zdrowia i trzymam kciuki.

Offline sofft

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Gru 2010, 23:54:40 »
Do HANS - podaj maila to prześle ci 20stron analizy prawnej, dotyczącej nielegalnej konfiskaty aut.

Co do reszty, to ambasada RP NIC W TEJ SPRAWIE NIE ZROBIŁA, dopabuse po 3tyg. pani konsul nabazgrała jakieś śmieszne
pismo do SKATu w celu wyjaśnienia mojej sprawy. Niestety w poniedziałek mam pierwszą sprawę w sądzie i stwierdziłem, że im tego płazem nie puszczę.

Do doktorek - może i jestem długo w danii (3lata) ale w szpitalu nikt mi nie powiedział, że zagwarantują mi darmowy transport do domu więc całe szczęście,
że rodzice pośpieszyli z pomocą i zostawili mi swoje auto. Dodam, że w trakcie konfiskaty auto było w danii od 4 dni na co mam dokumenty.

Pozdrawiam wszystkich i jak ktoś chce się przyłączyć do walki w tej sprawie, to niech śmiało do mnie piszę a ja pokieruję do super adwokata i sam pomoge ile mogę.

parabola2

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Gru 2010, 23:58:46 »
Do HANS - podaj maila to prześle ci 20stron analizy prawnej, dotyczącej nielegalnej konfiskaty aut.

Co do reszty, to ambasada RP NIC W TEJ SPRAWIE NIE ZROBIŁA, dopabuse po 3tyg. pani konsul nabazgrała jakieś śmieszne
pismo do SKATu w celu wyjaśnienia mojej sprawy. Niestety w poniedziałek mam pierwszą sprawę w sądzie i stwierdziłem, że im tego płazem nie puszczę.

Do doktorek - może i jestem długo w danii (3lata) ale w szpitalu nikt mi nie powiedział, że zagwarantują mi darmowy transport do domu więc całe szczęście,
że rodzice pośpieszyli z pomocą i zostawili mi swoje auto. Dodam, że w trakcie konfiskaty auto było w danii od 4 dni na co mam dokumenty.

Pozdrawiam wszystkich i jak ktoś chce się przyłączyć do walki w tej sprawie, to niech śmiało do mnie piszę a ja pokieruję do super adwokata i sam pomoge ile mogę.

Powodzenia w sadzie
Duzo zdrowia dla dziecka,zdrowia

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Gru 2010, 01:27:45 »

Chodzi mi o same paragrafy, które wg ciebie zostały złamane; nie zamierzam czytać 20 stron prawniczego bełkotu. Jak juz napisałem wcześniej: auto nie jest skonfiskowane, tylko zabezpieczone na poczet ewentualnego opłacenia kary skarbowej.

Pracownik SKAT miał prawo tak postąpić, natomiast wcale nie musi oferować "poszkodowanym" pomocy gdyz po pierwsze nie leży to w zakresie jego obowiązków, a po drugie takie i podobne tłumaczenia słyszy nie raz od Polaków, Litwinów, Słowaków i innych narodowości. Niestety, mając "kombinatorstwo we krwi" sami sobie na taka opinię zapracowaliśmy, i o ile zwykły człowiek się ugnie, to dla niego jesteś po prostu kolejnym kontrolowanym. Ale nie mozna mieć o to do niego pretensji.

Sobalka

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Gru 2010, 02:55:03 »
Hans tak czytam te twoje wypowiedzi i nie mogę zrozumieć co Ci chodzi po głowie i co chcesz udowodnić tymi swoimi paragrafami. Wszyscy wiemy, że nie wolno używać polskich blach i niech będzie, że ten Pan złamał nasze wspaniałe duńskie prawo, ale ktoś chyba okazał się bez serca a ty niestety kontynuujesz tę bezduszność prowokując głupie dyskusje.

[Posted on: 10 Gru 2010, 02:52:27]

"No ale przy eksporcie to dobrze jak zawyżą wartość pojazdu, bo wtedy automatycznie też wzrasta kwota zwracanego podatku rejestracyjnego " to tak miłujesz duńskie prawo? uważaj bo może twoje posty czytuje jakiś pracownik skat :P

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Gru 2010, 08:05:04 »
Szanowny Panie sofft.
Czytając, nasunęło mi się jednak jedno pytanie - które bardzo "mi zgrzyta".
Mianowicie, czym poruszał się Pan przez te 3 lata pobytu w Danii, zanim rodzice pożyczyli Panu samochód..?
Czy mamy wierzyć, że do tej pory poruszał się Pan tylko i wyłącznie dostępnymi publicznymi środkami transportu..?

Pytam, ponieważ nie znam ani jednej osoby z Polski, mieszkającej w Danii, która nie poruszałaby się samochodem - niezależnie od tego, czy na duńskich, czy może polskich rejestracjach... ::)

Z góry dziękuję, pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 10 Gru 2010, 08:05:04 »

Brak rozliczenia na stronie Skatu

Zaczęty przez radas103Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8930
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2009, 11:05:07
wysłana przez robertcph
Prosze o przetłumaczenie tekstu ze Skatu

Zaczęty przez wm77Dział Podatki