poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontrakt dunski bez tlumaczenia + brak kontraktu na mieszkanie... ????  (Przeczytany 6756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nemo1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam.

Czy jest to normalnie pracujac w Danii miec tylko kontrakt w jezyku dunskim bez tlumaczenia na jezyk ojczysty badz inny w ktorym posluguje sie pracownik?? Chodzi mi dokladnie o fakt iz dostalem kontrakt w jezyku dunskim i za bardzo nic nie rozumiem co jest tam napisane(nie mam nawet tlumaczenia na jezyk angielski), do tego firma udzielila mi mieszkania na ktore nie mam zadnej umowy. Pieniazki beda sciagane z mojej wyplaty czy to jest normalna procedura w Danii??

Prosze o pomoc w tym temacie!!

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Umieszczasz tutaj lamiglowke :) kontrakt mozesz "przeguglowac" na polski i tutaj ewt. zapytac o "podejrzane" i niezrozumiale szczegoly, niektore zwiazki pracodawcow i tez ich czlonkowie  maja standartowe kontrakty po polsku. Co do mieszkania to musisz na pewno poprosic o info: ilu was tam mieszka albo bedzie mieszkac? tez zwiazane z tym:  depozytum ? odnowienie? ogrzewanie? el?

Offline nemo1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
no tak ale tutaj pracodawca podsunal mi umowe do podpisania tlumaczac w 2 zdaniach na czym polega praca i kazal podpisac jesli chce pracowac. Jesli nie chce to moge nie podpisywac i wrocic do Polski. Z tego co mi wiadomo to prawo dunskie mowi:

" Dla cudzoziemców największe znaczenie ma fakt, że duński pracodawca (również ten, który zatrudnia obcokrajowców) jest zobowiązany do sporządzenia umowy o pracę w wersji językowej zrozumiałej dla pracownika. Musi doręczyć ją pracownikowi najpóźniej w ciągu miesiąca od rozpoczęcia pracy."

odnosnie mieszkania to chyba rzecza normalna jest ze dostaje sie kontrakt na mieszkanie skoro sie je wynajmuje??? Jako mozna komus wynajac mieszkanie nie dajac zadniej umowy do tego???  Natomiast kwote za mieszkanie to chyba ja powinnienem wplacac na konto a nie ze pracodawca mi je pobiera z konta?? Na mieszkaniu mieszka 8 osob 150m2 po 2 osoby w pokoju i placimy po 2000kr?? 1500kr za mieszkanie plus kaucja 500kr. nie chodzi mi o kontrolowanie pracodawcy ale czy nie powinnienem miec jak pracownik jego i osoba wynajmujaca to mieszkanie kontraktu?? wychodzi narazie na to ze jest to umowa ustna na ktora nie mam zadnego dowodu... czyli w kazdej chwili moze mnie wyrzucic z niego mowiac ze jestem osoba obca??

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
No wiec podpisujac umowe zaakceptowales te nieznane warunki, to bylo nabusezsadne.Jesli byles z kontraktem w Statsforvaltningen to tam ktos pewnie to czytal wiec powinien byc ok. Co do mieszkania to powinienes uwazac na roznorakie rozliczenia na zakonczenie pobytu; za 3000 mozesz sobie bez klopotu znalezc pokoj (zalezy tez gdzie).

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Cena mieszkania jest całkiem zwyczajną stawką w przypadku firm oferujących mieszkania... A na umowę najmu lokum nie masz, z mojego punktu widzenia, szans.
To także normalne postępowanie w przypadku ww.firm.

poloniainfo.dk

Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11106
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 27976
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
jezyk dunski

Zaczęty przez FuzzeDział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10931
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2017, 13:32:12
wysłana przez Jomir
Ktos pomoze mi przetlumaczyc na jezyk dunski