Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
zpatentem:
Jak spotykalem przypadkowo "mlotow" to na pytanie: Hvor kommer du fra? Odpowiadalem: Jeg kommer fra Mongoliet i zazwyczaj teleturniej sie konczyl, bo nie mieli pojecia co to za "potrawa".
Trzeba jednak podkreslic, ze wielu rodakow niszczy nam opinie okradajac depoty z uzywana odzieza, kradnac kosmetyki w Matasie, czy wlamujac sie gdzie popadnie; z pewnoscia poprawili by nam opinie rabujac bank na 50 milionow albo sprzedajac Syrenke na zlom :)
farvela:
tez tak uważam, że to nie o geografię chodzi. Aczkolwiek nie podejrzewam, że Duńczycy masowo znają historię tej części Europy:)
a co do opinii wśród Duńczyków...no jest ich wiele, tak jak i my mamy różne zdanie na ich temat. Ja za to odbyłam ost bardzo fajną rozmowę z Duńczykiem, wykształconym, mającym własny bardzo dochodowy biznes, który stwierdził, że znacznie bardziej szanuje Polaków niż Duńczyków, padło wiele różnych argumentów - jednym z najważniejszych było, że Duńczycy są leniwi a Polacy pracowici ;) No ale sami sobie pracujemy na opinię niestety. A ci bardziej "prawi" obrywają za innych. Na szczęście krąg w którym ja się obracam nie ma żadnych uprzedzeń :)
molly:
Moim zdaniem ich wypowiedzi w taki sposób wynikają z poczucie humoru: wszyscy są na Ty i żartują wprost co już dawno zauważyłam. Mnie lubią chociaż nie mówię po duńsku ( jeszcze) :D
Jomir:
Ze mnie, zartuja, ze nie jestem "ægte Polak", bo nie pije.
Na wszystkich imprezach (nawet julefukost) robie za kabusewce i dostarczam dyrektora i moje kolezanki do hotelu.
Mi to nie przeszkadza, a chociaz nie marzniemy czekajac na taksowke.
Zarty trzeba umiec przyjmowac i smiac sie ze z innymi, nawet z samej siebie :)
A na pocieche dostaje od kolezanek, gdy ktos obcy przy nich mnie pyta, skad jestem i odpowiadam, ze z Polski, moje koelzanki twierdza, ze nie jestem "zaden Polak, a ich Dunczyk". I to jest mile, bo wyrazaja tym swoja akceptacje i pewna forme przywiazania.
zpatentem:
http://www.avisen.dk/fabrik-flytter-hjem-to-jyder-goer-fem-polakkers-arbe_297190.aspx
Tez pare innych...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej