Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
Mirabelka:
Duńczycy niech nie beda tacy swieci, wchadzac do sklepu mięsnego ani razu nie widziałam aby ekspedient miał zalozone rękawiczki podając wedline, co w Polsce jest nie dopuszczalne, druga rzecz każda osoba w Polsce pracująca w spożywce musi robić badania kału czego w Danii się nie robi. Także gdzie Dania ma higienę. Każdy dun czy dunka , którzy jada ze mną do polski są podwrazeniem jaka higiena jest prowadzona w polskich sklepach. Pozniej się zastanawiają dlaczego w Danii tak nie jest.
mala_z_Aarhus:
Potwierdzam, Mirabelko.
Mnie juz kilkakrotnie zdazylo sie oddanie zakupionego miesa w sklepie miesnym. Nigdy w Polsce, ale wlasnie tutaj. W poblizu mam taki jeden sklep rzezniczy, do ktorego nawet moj pies nie zaglada/ciagnie.
Najsmieszniejsze sa te ceregiele ze zwrotem.
A w telewizji regionalnej byla wczoraj migawka o Polce z dzieckiem , ktora dostala nakaz wyjazdu z Danii, z powodu braku pozwolenia na prace jak i samej pracy. Na zadanie Udl.S. zostala zwolniona z pracy itd.
Kobieta mieszkala do 5 lat w Grenaa.
Poniewaz telewizja sie tym zainteresowala , nagle wstrzymano decyzje o wydaleniu.
Przyznaje sie, ze to dosc duzy skrot, lecz nie sluchalam dosc uwaznie.
Moze Piatka cos widziala.
Klingoon:
Nie jest istotne czy historia byla prawdziwa. Dunski Sanepid "znalazl" zrodlo zakazenia, media mialy wstrzasajaca historie no i konsumenci kupuja teraz dunskie produkty. ;D
Niektorych historii nie da sie uniknac, dlatego powinnismy unikac te ktore sie da. ;)
Mirabelka:
Mała na jakim to programie lecialo? :o
mala_z_Aarhus:
Regionalny - Øst Jylland na TV2. Mysle, ze okolo 20.
Taka pani okolo 35 -letnia blondynka z dzieckiem, co mowilo tylko po dunsku i byla jeszcze jedna Polka, jako tlumacz.
Jak zrozumialam, kobieta pracowala w pubie, jako osoba sprzatajaca i chyba nie miala 30 godzin w tyg. Udl.S. telefonicznie sprawdzilo warunki zatrudnienia i wydalo opinie, ze kobieta pracuje nielegalnie. Jej byla pracodawczyni wypowiadala sie tez.
Dzieki Mirabelko!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej