Ogólne > Hydepark

Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej

<< < (69/234) > >>

lilia:
Już kiedyś był podobny wątek na temat związków... Owszem, choćby tak ostre słowa, jak porównanie takich biur do "handlu ludzmi, prostytucji itd." jest ewidentnym graniem na emocjach i pod "publiczkę".

Pewnie, 3F broni swoich niewykwalifikowanych pracowników, czemu ja się jednak nie dziwię.. ::)

Svaria:
Wiesz z pkt widzenia Dunczykow to doskonale ich rozumiem.
Tak samo Polacy w Polsce by postepowali gdyby czuli sie zagrozeni

:)

berserk:

--- Cytat: jamjurand w 16 Cze 2009, 18:23:11 ---Bærserk,
Widze, ze wpadles w samorezonans i idziesz bersærkergang, nie praw mi koles komplementow bo mnie nie znasz i moge sie dlatego rozczulic, mam bogate doswiadczenia sledzac pare firm  kolegow i tez bedac tlumaczem, a twoje agresje i brak rzeczowych argumentow sa spowodowane ...solidarnoscia czy niewiedza?

--- Koniec cytatu ---
Może po prostu szacunkiem do drugiego człowieka. Wiem, że różni Polacy przyjeżdżają do Danii, ale to nie nam pisane jest oceniać kto na jakie zarobki zasługuje, bo kogo to obchodzi, jakie ty "koleś" czy ja mamy na ten temat zdanie. No ale widocznie jakoś trzeba sie podbudować, że jest się lepszym od "bezradnego budowlanca bez sprawdzonych umiejetnosci, z brakiem jakichkolwiek ambicji zawodowych, znajomosci  jezyka obcego, nalogowo palacego i pijacego". Trochę mniej generalizowania więcej szacunku dla innych. Bo jak nie będziemy się sami szanować na wzajem, to nie ma co oczekiwać tego od Duńczków.

PS. Wyobrażasz sobie wyżyć tu za 70 dkk (czasem minus podatek)? Bo ja nie.

sonka:
No to chyba przesadzasz  ze za 70 kr. na godzine nie da sie przezyc. Przeciez taka stawka netto odpowiada miesiecznej pensji ok 19000 - 20000 kr. na miesiac i wielu dunczykøw nie zarabia wiecej i nie ma ulg na diety czy dojazdy do kraju rodzinnego. I bez ulg Duńczyk zarabia
na reke 12000 a Polak z ulgami 18500. No chyba jest røznica? A co z bezrobotnymi na zasilku? jeszcze mniej kasy i muszą zyc.
Za to kazdy zgadza sie na taką pensje jak uważa ze mu sie opłaca pracować. Najgorszymi wykorzystywaczami sa polskie vikarbiura bo ci chca sie nachapac pieniedzy obojetnie jakimi przekretami a potem zwijaja manatki i znikaja z rynku.

berserk:

--- Cytat: sonka w 16 Cze 2009, 22:45:50 ---No to chyba przesadzasz  ze za 70 kr. na godzine nie da sie przezyc. Przeciez taka stawka netto odpowiada miesiecznej pensji ok 19000 - 20000 kr. na miesiac i wielu dunczykøw nie zarabia wiecej i nie ma ulg na diety czy dojazdy do kraju rodzinnego. I bez ulg Duńczyk zarabia
na reke 12000 a Polak z ulgami 18500. No chyba jest røznica? A co z bezrobotnymi na zasilku? jeszcze mniej kasy i muszą zyc.
Za to kazdy zgadza sie na taką pensje jak uważa ze mu sie opłaca pracować. Najgorszymi wykorzystywaczami sa polskie vikarbiura bo ci chca sie nachapac pieniedzy obojetnie jakimi przekretami a potem zwijaja manatki i znikaja z rynku.

--- Koniec cytatu ---
Ale tu jest mowa o płacy brutto.  To jest miesiecznie 10.500 a na ręke 8.000

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej