Ogólne > Hydepark
Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej
Svaria:
Moja opinia dzieli sie na dwie czesci:
Czesc A:
Zwiazki Zawodowe trabia o wielkiej niesprawiedliwosci ze stawki sa nizsze niz dla dunczykow tylko z dwoch powodow:
1. Bo ta konkurencyjnosc moze spowodowac ze dunski robotnik bedzie bezuzyteczny z powodu swojej wygorowanej ceny. (Analogia do przenoszenia produkcji do krajow azjatyckich, z tym ze teraz choci o rece do pracy w ich wlasnym kraju)
2. Walka o obrone hegemoni ZZ w dyktaturze plac minimalnych na jakze zludnym "wolnym rynku".
Czesc B:
Natomiast z perspektywy Polakow zatrudniancyh za 70 kr a nie 120 kr to za Jurandem podazajac zgodze sie tylko w takim scenariuszu:
Pracownik jest kompletnie niewykfalifikowany, nie umie ani jednego jezyka i do tego wykonywana praca nei stoi na wysokim poziomie to jedyne czym moze konkurowac taki czlowiek to wlasnie zdecydowanie nizsza niz ZZ wymagaja stawka za godzine pracy.
Niestety problem moze pojawic sie w sytuacji w ktorej na tak platna prace natrafi ktos wykfalifikowany, znajacy biegle przykladowo jezyk angielski i naprawde przykladajacy sie do wykonywanej pracy. Ale mysle ze takie osoby znaja swoja wartosc i sa obrotne wiec dosyc szybko znajda swoje wlasne optiumum za godizne pracy.
Inna sprawa jest rowniez sam problem biur vikariackich ktore wesza w tym niezly biznes i w bezlitosny sposob wykorzystuja "tania wykfalifikowana / niewykfalifikowana" "sile robocza" z Polski - z tym sie zdecydowanie nie zgadzam, bo jest to czyste skur...
Reasumujac - i tak sklaniam sie do stwierdzenia iz glownym powodem takich artykulow jest to co zawarlem w czesci A.
Gdyby Dunczycy na tym nie tracili a ZZ nie tracily wiarygodnosci to nikt by sie Polakami i tak nie przejmowal.
jamjurand:
Bærserk,
Widze, ze wpadles w samorezonans i idziesz bersærkergang, nie praw mi koles komplementow bo mnie nie znasz i moge sie dlatego rozczulic, mam bogate doswiadczenia sledzac pare firm kolegow i tez bedac tlumaczem, a twoje agresje i brak rzeczowych argumentow sa spowodowane ...solidarnoscia czy niewiedza?
lilia:
Svaria ( i pozostali), zauważ, że owe 70kr "all inclusive", to jest cena, za jaką biuro pośrednictwa jest GOTOWE wynająć pracownika dla danej firmy !!! A zatem, pracownik- jako vikar , otrzymałby pewnie nie więcej jak 40 kr... :o :-[
Odnosząc się do dalszej części Twojej wypowiedzi- owszem , w dalszej części artykułu jest stwierdzenie, że w obecnych czasach, tutejsze i zagraniczne biura pośrednictwa walczą ze sobą i przekupują niczym handlarze na bazarze warzywnym...
jamjurand:
Sadze, ze glowna przyczyna istnienia tych firm jest nalogowy brak znajomosci jezyka, determinacja, a takze nieistniejaca solidarnosci.
Oczywiste tez dla mnie jest, ze firmy czy osoby wynajmujace tam ludzi za 70kr napewno sa nastawione na wyzysk i rabunek.
Svaria:
Masz racje Lilia. Nie doczytalem do konca. Przepraszam.
Fakt wtedy pracuja tacy ludzie za mneij niz 50 koron.
Napisalem to powyzej i jescze raz napisze: takie zachowanie takich firm to czyste skur.....
Nie zgadzam sie na wykorzystywanie nikogo jako tania sile robocza w jakikolwiek sposob !
Odbiegajac troche od tematu, ciagnac dalej to co napisalem wczesniej:
1. Niewykfalifikowana osoba nie moze wdg mnie rzadac zbyt wygorowanej stawki za godznie. To niszczy gospodarke ale niestety do wielu to nie dociera i dalej sa wierni ZZ i tyczy sie to zarowno Polakow jak i Dunczykow.
2. Dosyc czesto cena za pewna usluge decyduje o dostaniu zlecenia lub nie. Zwlaszcza kiedy ktos prowadzi wlasna dzialalnosc gospodarcza
Podtrzymam rowniez zdanie, ze jedynym powodem dla ktorego te szlachetne 3F i inne tego typu trzymajace wladze organizacje jest zwiekszenie sobie przychylnosci opinii publicznej.
By utrzymac Hegemonie trzeba o nia dbac i wszelkie formy zagrozen dla takowej hegemonii organizacje te staraja sie niszczyc w zarodku. ZZ bronie siebie a nie Dunczykow a tymbardziej Polakow
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej