Ogólne > Hydepark

Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej

<< < (10/234) > >>

Tula:

--- Cytat: Thunder86 w 08 Lis 2007, 20:22:17 ---Ja jak slysze o migracji Polakow do danii to od razu przypomina mi sie ten film..nie pamietam juz tytułu o braciach ktorzy ukryli sie w tirze i uciekli do DK
--- Koniec cytatu ---
A chcieli do Szwecji... Swietny film Macieja Dejczera.
http://pl.wikipedia.org/wiki/300_mil_do_nieba

Thunder86:
No rzeczywiscie do szwecji pomylilo mi sie,ale zgodze ze sie ze film byl swietny ,bardzo odbrze obnazyl klimat lat 80tych i emigracji.To jest to co napisalem wczesniej-polscy emigranic z lta80tych,z całym szacunkiem dla nich wyjezdzajac wiele razy nie nzali jezykow obcych,a ich wyjazdy wygladaly raczej ka ucieczki,bo wiadomo jak w oczach wladzy komunistycznej wygladaly wyjazdy Polakow na Zachod.Wielu moich znajomych wyjechaol do UK i Irlandii i ich pobyt wyglada tam zupełnie inaczej niz naszyhc rodakow 20lat temu,sami zreszta wiecie lepiej ode mnie.Pozdro!

Patryk:
Zgadzam sie z tobą Thunder. Ludzie o których piszesz robią paskudną reklame Polakom, których rodzice i otocznie nauczyło kultury i obycia w kazdym srodowisku. Czasami az w sumie wstyd sie przyznac wstyd mi ze jestem Polakiem.
W głowie sie nie miesci co wyprawiają nasi rodacy. Ich zachowanie typu " co to nie my" i tym podobne. Juz nie chodzi o wykształcenie, poniewaz wykształcenie nie zawsze idzie w parze z inteligencją ale o zwykłą kulture osobistą, której z przykroscią musze stwierdzic ale wielu nie posiada.

Tula:

--- Cytat: Thunder86 w 08 Lis 2007, 20:38:48 ---polscy emigranic z lta80tych,z całym szacunkiem dla nich wyjezdzajac wiele razy nie nzali jezykow obcych,a ich wyjazdy wygladaly raczej ka ucieczki,bo wiadomo jak w oczach wladzy komunistycznej wygladaly wyjazdy Polakow na Zachod
--- Koniec cytatu ---
Byli tez ci, ktorych wladza do wyjazdu zmuszala. Tamta emigracja jest nieporownywalna z ta, to byly zupelnie rozne sytuacje.

MargaretMitchell:
Niech ktos przetłumaczy bo nie zrozumiałam dlaczego ten Polak został ze złamaną noga odwieziony do Polski zamiast udzielić mu pomocy w Herning:

Polak kørt til Warszawa med brækket ben
Under arbejde på en midtjysk byggeplads brækkede en polsk arbejde benet. Efter to dages ventetid valgte kollegerne at køre ham til Polen for at få bruddet behandlet.

I stedet for at blive kørt til Regionshospitalet Herning som var nærmeste sygehus, blev polakken lagt i en skurvogn med sit brækkede ben. Her lå han to dage, før en kollega i en personbil kørte ham hjem til Warszawa og først da kom benbruddet i behandling.
Det er sekretariatsleder i byggeforbundenes paraplyorganisation BAT - Gunde Odgaard - der beretter om den uheldige polak. Hans skade er blot en skade i kraftigt voksende statistik - nemlig dén over udenlandske arbejdere, der kommer galt afsted i Danmark.
På et år - fra 2005 til 2006 - er der sket en stigning på knap 70 % i antallet af udenlandske arbejdere, der kommer til skade på danske arbejdspladser. Og udlændingenes skader synes at være mere alvorlige end de skader, danske arbejdere tildrager. Når en dansker kommer til skade på en arbejdsplads, betyder det kun i tre procent af tilfældene en indlæggelse. Når en udenlandsk arbejder kommer til skade, betyder det indlæggelse i ti procent af tilfældene. Det viser en ny statistik fra Statens Institut for Folkesundhed.
http://herningfolkeblad.dk/article/20071116/NYHEDER08/71116001/0/mhf

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej