Ogólne > Hydepark

Artykuly o Polsce i Polakach w prasie dunskiej

<< < (20/234) > >>

ryba:
mala z arhus podaj mi kontakt na emaila mojego bo ja nie moge wejsc na twojego pw opowiem ci dokladnie o tych fryzjerach oraz mam link do wiadomosci w tv ktore byly juz 2 razy pozdrawiam

Diego:
http://biznes.onet.pl/0,1694568,wiadomosci.html -cos do poczytania o oszukanych polakach ale tym razem z Norwegii
Proszę zwracać uwagę co wklejacie. Poprawiłem link bo był bezużyteczny.
Willy

Mirabelka:
Czy ktoś może przetlumaczyc, bo do Końca nie zrozumiałam

http://ekstrabladet.dk/nationen/article976326.ece

mala_z_Aarhus:
Wydaje sie, ze dzisiaj Ekstra Bladet zamiescil kilka artykulow o Polakach w Danii, zwlaszcza o rzemiesnikach.

Pierwszy art. w skrocie przedstawia w dosc alarmujacych barwach uzyskiwanie børnepenge przez polskich rzemiesnikow. Pieniadze te sa wysylane do Polski. Autorzy artykulu sa przekonani, ze nieopodatkowane børnepege sa duzym dodatkiem do obnizonych stawek, ktore polscy rzemiesnicy otrzymuja w Danii. Dziennikarze sadza, ze latwo bedzie naklonic Polakow do pracy za 50kr lub mniej, poniewaz same børnepenge sa artakcyjnym zrodem dochodu dla pracujacych w Danii Polakow. W skali roku podano przyklad 40 tys kr.
( Art." Polakker scorer årsløn på børnepenge")

Drugi artykul przedstawia sylwetke dunskiego, juz bezrobotnego malarza, ktory pomaga polskim malarzom w uzyskaniu godziwej = dunskiej zaplaty za swoja prace. Obawia sie on, ze børnepenge sa wykorzystwwane przez nieuczciwych pracodawcow (w sposob opisany w pierwszym art.). Dniowka polskiego rzemiesnika itd powinna byc taka sama jak dunskiego, w inny sposob uklad zbiorowy moze ulec zachwianiu.  (Art. "Vi skal have den samme løn")

Omine tlumaczenie komentarzy pod art.

Klingon:
Stjal svinekød for en million
Ukradli wieprzowinę za milion
DR tekst tv 19-02-2008
Dwóch polskich mężczyzn zostało przed sądem w Sønderborg uwięzionych na trzy tygodnie, oskarżonych o kradzież wieprzowiny.
Według policji ukradli ci dwoje mężczyzn, którzy mają 37 i 40 lat, dnia 18 stycznia TIRa z Danish Crowns rzeźni w Blans.
Zawierał świeżą wieprzowinę za milion koron, i złodzieje zostali zatrzymani tego samego dnia w Niemczech, gdzie byli w drodze do domu do Polski.
- I teraz zostali przekazani nam, gdzie sprawa będzie się toczyć, mówi Preben Westh z policji w Sønderborg do dk.dk/syd.
Mięso zostało poza tym oddane z powrotem do rzeźni w Blans.
- Sprawdzamy czy kradzież w jakiś sposób jest zorganizowana, bo mamy oczywiste podejrzenie, mówi Preben Westh.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej