poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody na polskich numerach-przepisy  (Przeczytany 251363 razy)

Offline PTommy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Samochody na polskich numerach-przepisy
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Wrz 2008, 13:59:28 »
Ale zgodzisz się ze jest to jednak poważny problem, szczególnie mając nowe autko którym zamierza się kiedys powrócić do kraju a jednocześnie chce się byc w zgodzie z przepisami drogowymi i Danii i Polski ;) Pozdrawiam

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Wrz 2008, 14:19:32 »
Problem jasne ze jest bo jak urzędnik sie uprze to dupa zbita. Jednak nad urzędnikami też są inni. Wg mnie "wywóz" miał oznaczać pozbycie się auta/sprzedaż auta czyli zmiana właściciela. Tak bym to określił.

Dareq M.

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Wrz 2008, 20:54:28 »
W PL oplaca tylko OC i trzymac polskie blachy w szafie, po powrocie do PL zalozyc z powrotem. Na naklejke na szybie przylepic dunski ... "zegar" :)

Offline PTommy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #168 dnia: 11 Wrz 2008, 23:53:04 »
Hmmmm... Ciekawostka... Ponieważ temat bardzo istotny pozwoliłem sobie zamieścić znalezione przez jednego z użytkowników innego forum info dotyczące tematu tablic rejestracyjnych (mam nadzieję że nie będzie o to wściekły bo to dla dobra sprawy ...)... Proszę fachowców o szczegółowe przetłumaczenie... 
                                                         Danske firmaer kan undgå bilafgifter
                                      12. aug. 2008 05.57 Penge Opdat.: 12. aug. 2008 06.26
        Danske håndværkere, avisbude, konsulenter og chauffører har fra i går fået hårdere konkurrence fra kolleger fra Sverige, Rumænien eller andre EU-lande.
         Her meddelte skatteminister Kristian Jensen nemlig Folketingets Skatteudvalg, at borgere fra andre EU-lande, der arbejder og i en kortere periode bor her i landet, fremover ikke længere skal betale danske registreringsafgifter på den bil, de benytter på jobbet.
       - Før var kravet, at de udenlandske biler blev indregistreret på danske plader, men nu må man gerne køre i den i Danmark, så længe man har sin bopæl i et andet land, siger specialkonsulent hos Skat, John Wraae Jørgensen til Orientering.
Giver ulige konkurrence
         Det betyder, at danske virksomheder nu også kan undgå de høje danske afgifter på biler - ved at lade chauffører fra andre EU-lande transportere deres varer rundt i Danmark, forklarer han.
         Udlændinge fra andre EU-lande må fremover også køre i bilen, hvis den er indregistreret i f.eks. Sverige, hvor registreringsafgiften er lig nul.
         Det giver ulige konkurrence for danske virksomheder, medgiver Skatteministeriet, men der er ikke noget at gøre: EU-rettens princip om fri bevægelighed kræver det.
Redigeret af: Lene Møbjerg
http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2008/08/12/055651.htm

Z ciekawością przeczytam tłumaczenie i opinie

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #169 dnia: 12 Wrz 2008, 08:32:53 »
Ten sam link i tekst jest wklejony na stronie 12 tego tematu. Prosze nie powielac informacji!

Offline PTommy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #170 dnia: 12 Wrz 2008, 21:32:26 »
Sorry Mala_z_Aarhus  :-[   ale....
pisałem to dosyć późno  i naprawdę uciekło mi to że na 12 stronie jest juz wklejony ten link...... tym bardziej mi uciekło, że został skomentowany jednym zdankiem przez K3 a najbardziej istotna informacja dotyczaca samochodów prywatnych i ich rejestrowania nie została wcale przetłumaczona i praktycznie przeszedł bez echa....  warto byłoby zapoznać się z dokładnym tłumaczeniem całego artykułu bo jeżeli ta treść jest taka jaką ja znam z innego źródła to cała dyskusja o obowiazku rejestrowania staje sie bezprzedmiotowa..... Może wrzuć tłumaczenie?!? A za babola jeszcze raz sorki  :-[

lilianek_oz

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 17 Wrz 2008, 17:42:46 »
tak, to chodzi o prawo do swobodnego przepływu osób, towarów i usług na terenie EU, i konieczności dostosowania duńskiego ...

Czy to oznacza ze beda musieli je zastosowac do  UE przepisow  o swobodnych przeplywie osob prywatnych.Czy prawo unijnie jest nadrzedne nad prawem danego kraju pod warunkiem ze ten kraj nalezy do UE,czy sa jakies od tego odstepstwa,
dziekuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 17 Wrz 2008, 17:42:46 »

nissmo

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 18 Wrz 2008, 18:07:01 »
Kilka miesiecy temu wyslalem zapytanie do Komisji Europejskiej dotyczace tejze tematyki, pytalem sie jak to mozliwe, ze blokowany jest swobodny przeplyw osob, uslug - prac poprzez uniemozliwienie poruszania sie w Danii autem zarejestrowanym w innym panstwie. Dostalem odpowiedz, ze kwestie dotyczace rejestracji samochodow nie sa uregulowane w prawie wspolnotowym i kazde panstwo moze je swobodnie ustalac.

Ja ciagle jezdze na PL blachach, wkrotce mam zamiar zmienic auto - aczkolwiek blachom dunskim ciagle podziekuje.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #173 dnia: 05 Paź 2008, 15:43:00 »
 w Polsce też jest prawnie zakazane używanie pojazdów zarejestrowanych zagranicą, więc nie jest to wymysł duński.
Wiele Polaków mieszkających w Polsce śmiga autami na blachach z DE lub USA.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #174 dnia: 05 Paź 2008, 16:33:11 »
Chcialam sie zapytac, jak sytuacja wyglada w przypadku gdy maz mieszka tutaj, ma staly pobyt. A ja jako zona mieszkam w Polsce, bo jeszcze nie mam tu papabusew. Czy w takim razie mozemy auto zarejestrowac na mnie i maz bedzie wspolwlascicielem no i czy bedzie mogl bez problemu sie poruszac nim w Danii ? Jakie jest do tego podejscie ?

MM85

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 05 Paź 2008, 16:51:43 »
od momentu uzyskania  num CPR mozna rok czasu jezdzic.... Także nie bedzie nikogo interesowalo ze Pani mąż jest tu juz przeszlo rok a jezdzi autem ktore jest w Danii 3 dni.... złapią to mandacik

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 05 Paź 2008, 17:24:32 »
Chcialam sie zapytac, jak sytuacja wyglada w przypadku gdy maz mieszka tutaj, ma staly pobyt. A ja jako zona mieszkam w Polsce, bo jeszcze nie mam tu papabusew. Czy w takim razie mozemy auto zarejestrowac na mnie i maz bedzie wspolwlascicielem no i czy bedzie mogl bez problemu sie poruszac nim w Danii ? Jakie jest do tego podejscie ?

tyle razy powtarzam,

kupcie "duńskiego szrota"  wtedy zawsze jakieś wytłumaczenie się znajdzie  ....

Takie auto w dobrym stanie można wyrwać nawet za 10 tys, tylko nie mów że to kupa kasy przy zarobkach męża.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #177 dnia: 05 Paź 2008, 17:34:00 »
no duzo nie jest i tez bardziej sie trzymamy tej wersji, zeby tak zrobic, zeby nie miec niepotrzebnych problemow z powodu auta na polskich blachach. tylko zawsze nas zastanawia jak wysokie sa oplaty za takie auto w granicach 10tys koron ? Wie ktos moze ?

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #178 dnia: 05 Paź 2008, 17:51:39 »
no duzo nie jest i tez bardziej sie trzymamy tej wersji, zeby tak zrobic, zeby nie miec niepotrzebnych problemow z powodu auta na polskich blachach. tylko zawsze nas zastanawia jak wysokie sa oplaty za takie auto w granicach 10tys koron ? Wie ktos moze ?
tez pisałem na forum chyba nawet dwa razy

auto
silnik 1.6 lub mniejszy - cena zalezy od marki i rocznika
tablice 2840 kr rocznie
ubezpieczenie zależy od firmy - załóżcie 4 000kr

więc jak na duńskie warunki to to taniocha

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #179 dnia: 05 Paź 2008, 17:54:29 »
a cena nie zalezy od tego jak dlugo ma sie prawa jazdy czy od wieku ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 05 Paź 2008, 17:54:29 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 29501
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 31554
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 28697
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11033
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 53652
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo