Kolega Datek ma rację.
Trzy albo 4 miesiące temu mówili w TVN Turbo, że jakiś Polak wygrał sprawę w Brukseli przeciwko Królestwu Danii. Chodziło o zwrot zarekwirowanego bezprawnie auta i wysokie odszkodowanie, detali nie podali, ale pewnie o to chodziło. Nakazali też Danii zaprzestać takich praktyk wobec obywateli krajów członkowskich.
Sędzia uzasadnił to tym, że obywatel wspólnoty ma mieć zarejestrowane auto w kraju stałego pobytu, a za potwierdzenie tego uznał wypis z urzędu miejskiego - lub innego urzędu, różnie nazywanego w krajach członkowskich - w miejscu zamieszkania interesanta, potwierdzający jego zamieszkanie pod danym adresem w kraju członkowskim. Wypis ma być w na blankiecie europejskim.
Mówili też w tedy o badaniach technicznych. Jeżeli ktoś chce wprowadzić samochód do kraju członkowskiego, z innego kraju członkowskiego z ważnymi badaniami technicznymi nie ma obowiązku wykonywać dodatkowych badań przed rejestracją auta.
Sam byłem na policji w Herning i pytałem o te "łapanki". Posterunkowy wytłumaczył mi, że w całej Danii trwają kontrole związane z ubezpieczeniami pojazdów, dokumentami potwierdzającymi ich stan techniczny oraz stanem trzeźwości kabusewców. Jeżeli coś jest nie tak z w/w zatrzymują pojazd, tak jak dzieje się to w każdym innym państwie na świecie.
Dodatkowo poinformowano mnie, że już w tym roku zmienił się sposób wyliczania podatku rejestracyjnego dla osób chcących, podkreślam CHCĄCYCH zarejestrować auto w Danii. Od tego roku 25% podatku uzależnione jest od emisji spalin samochodu, w przyszłym będzie to już 50% podatku a od 2012 całe ubezpieczenie będzie zależało od emisji spalin.
Danii tak jak i inne państwa członkowskie zostały do tego zobligowane przez dyrektywę unijną nakazującą uzależnić 100% podatku spalin do końca 2015 roku. Tak, że od 2015 wszyscy będą płacić tyle samo.
Dyrektywa ta została zgłoszona przez zrzeszenie producentów samochodowych, aby zapobiec znacznym różnicą cen w różnych krajach członkowskich.
Dyrektywa przeszła w pierwszym czytaniu.
A jak już ktoś chce na siłe rejestrować tu auto to proponuje kupić coś do 7000Euro i zapłacić tylko 5% od wartości.