poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody na polskich numerach-przepisy  (Przeczytany 251558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dwyanewade

• Gość
Odp: Samochody na polskich numerach-przepisy
« Odpowiedź #315 dnia: 23 Sty 2009, 21:25:28 »
Dokładnie tak, można gdybać co jest stałym pobytem a co czasowym... Dlatego warto mieć zaświadczenie z Urzędu Miejskiego gdzie się ma stały pobyt i zameldowanie wtedy wszystko jest czarno na białym.
Poza tym jak ktoś chce niech rejestruje jego pieniądze i jego sprawa. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do duńskich oddziałów POLITI i SKAT, usłyszą tam to co ja.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #316 dnia: 23 Sty 2009, 21:41:46 »
 Tyle  ze  zeby tutaj  funkcjonowac tez  trzeba  miec odpowiednik  polskiego meldunku ( folkeregister adresse  to nic innego ) . 
I  wtedy zaczyna  sie problem 2 adresow  ::)  Ale  to juz  widocznie  inna  sprawa    ::)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #317 dnia: 24 Sty 2009, 09:34:24 »
he he he  , mam ale nie dam  - dobre dobre  ;D

ZZZZZZ

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: 24 Sty 2009, 10:47:59 »
Od jakiegos czasu sledze wszystkie watkio o rejestracji samochodow i nasuwa mi sie taki wniosek.Jest przepis prawde mowiac troche  glupi ale jest.Kazdy o nim wie.Kazdy tez wie ze jadac pociagiem trzeba kupic bilet.Jesli cie zlapia bez biletu placisz.To samo dotyczy jazdy samochodem w Danii na obcych numerach.Wiec po co ten caly halas???W mojej firmie pracuje szwed i niemiec.Oboje jezdza na swoich blachach.A wiec jest niezyciowy przepis ktory staraja sie ominac wszyscy nie tylko my polacy.Ale jesli kogos zlapia bedzie placil.A na to ze szary czlowiek wygra sprawe sadowa z panstwem i nie bedzie placil raczej bym nie liczyl.Oczywiscie jest to mozliwe ale bardzo trudne.Zycze wiec szczesci w smiganiu po danii polskich blachach.

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 24 Sty 2009, 11:31:03 »
obowiazkiem obywatela polskiego jest wymeldowanie sie jezeli wyjezdza za granice na dluzej niz 3 miesiace (art. 15 ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych)

dlaczego nie chcesz podac sygnatury akt... sama sygnatura nam nic nie powie... jezeli rzeczywiscie byl taki wyrok to przynajmniej znajdziemy o nim jakas informacje w necie... poza tym wytlumacz mi jak to mozliwe, ze Twojemu bratu rok temu zatrzymali samochod i on wniosl sprawe do Trybunalu w Strassburgu... z tego co mi wiadomo to do Trybunalu w Strassburgu mozna odwolac sie po wyczerpaniu wszelkich mozliwosci odwolawczych w danym panstwie (tutaj Dania)... czy chcesz nam wmowic, ze Twoj brat przeszedl cala procedure odwolawcza w Danii (do ostatecznego wyroku) oraz cala procedure w Trybunale w Strassburgu w rok czasu... sorry ale ja tego nie kupuje

Czy rejestracja w folkregister oznacza zameldowanie sie czy w Dani pojecia meldunku nie ma ,
jak bede w spisie ludnosci folkregister a mam pozwolenie na prace w/g nowych po 1 maja 2008 zasadach tzn ,jak mam dlugo prace moge tu przebywac a w Polsce mam pobyt staly musze sie z polski wymedlowac

dwyanewade

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: 24 Sty 2009, 12:06:33 »
obowiazkiem obywatela polskiego jest wymeldowanie sie jezeli wyjezdza za granice na dluzej niz 3 miesiace (art. 15 ustawy o ewidencji ludnosci i dowodach osobistych)

dlaczego nie chcesz podac sygnatury akt... sama sygnatura nam nic nie powie... jezeli rzeczywiscie byl taki wyrok to przynajmniej znajdziemy o nim jakas informacje w necie... poza tym wytlumacz mi jak to mozliwe, ze Twojemu bratu rok temu zatrzymali samochod i on wniosl sprawe do Trybunalu w Strassburgu... z tego co mi wiadomo to do Trybunalu w Strassburgu mozna odwolac sie po wyczerpaniu wszelkich mozliwosci odwolawczych w danym panstwie (tutaj Dania)... czy chcesz nam wmowic, ze Twoj brat przeszedl cala procedure odwolawcza w Danii (do ostatecznego wyroku) oraz cala procedure w Trybunale w Strassburgu w rok czasu... sorry ale ja tego nie kupuje

Tak jak wyjeżdżasz na dłużej niż 3 miesiące. Ja natomiast raz na miesiąc jestem w Polsce. Dlatego w Danii jestem czasowo ze względu na pracę. Przedstawiłem tą sytuację w Urzędzie miejskim i powiedziano mi, że w takim przypadku nie ma ciągłości pobytu. A więc mam pobyt stały w POLSCE.
Jak dzwoniłem do emigracyjnego w Danii powiedziano mi, że na stały pobyt nie mam co liczyć. Powiedzieli mi, że jak stracę pracę to Królestwo Duńskie nie będzie mnie utrzymywać. Więc do puki mam pracę jestem tu czasowa, a jak jej nie mam to trzeba wracać do kraju.

Offline veti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Kelner z Kutna
« Odpowiedź #321 dnia: 24 Sty 2009, 13:17:20 »
Wiekszosc z nas ma tu pobyt czasowy, nawet jak pracujemy ponad rok i nie planujemy wyjezdzac. Pobyt staly przyznawany jest po ilus tam latach nieprzerwanego mieszkania w Danii (takich informacji udzielili mi w ambasadzie w Kbh)  i to sie zgadza, bo ja tez dostalem pozwolenie na pobyt tylko na 4 lata, mimo ze umowe mam na czas nieokreslony.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #321 dnia: 24 Sty 2009, 13:17:20 »

dwyanewade

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: 24 Sty 2009, 13:45:42 »
Wiekszosc z nas ma tu pobyt czasowy, nawet jak pracujemy ponad rok i nie planujemy wyjezdzac. Pobyt staly przyznawany jest po ilus tam latach nieprzerwanego mieszkania w Danii (takich informacji udzielili mi w ambasadzie w Kbh)  i to sie zgadza, bo ja tez dostalem pozwolenie na pobyt tylko na 4 lata, mimo ze umowe mam na czas nieokreslony.

Dokładnie tak, mi udzielono takich samych informacji, tylko że w Udlændingeservice.

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #323 dnia: 24 Sty 2009, 14:42:27 »
Kiedys przyznawali pobyt  staly po roku .Teraz  po 7 latach . Tyle  ze  dla  Polakow to juz  bez  znaczenia dlatego ze  od 1 Maja bedziemy na  takich samych warunkach jak Niemcy i inni  ze  starych panstw  .  Tzn. mozemy  wprowadzac  sie  tu i wyprowadzac  ile  razy chcemy i  zadne  umowy  o prace  nie  beda potrzebne do  otrzymania rejestracji  pobytu i numeru cudzoziemca  . Pobyt  staly  jest bardziej potrzebny obywatelom spoza EU  niz  tym z krajow  czlonkowskich . Jezeli  sie  tu przebywa  ponad 6 miesiecy  z  uwzglednieniem   normalnego  czasu urlopu wtedy automatycznie ma sie  tzw.  100 % obowiazek podatkowy  ( fuld skattepligt ). Pobyt  staly  i  obowiazek podatkowy to 2 rozne  rzeczy.
Podanie  sygnatury  akt  albo numeru w  sprawie  dyskutowanego tu wyroku rzeczywiscie ulatwiloby cala  rzecz  niezmiernie . Wyroki  i  orzeczenia  sa  dostepne  w necie .  http://curia.europa.eu/pl/actu/activites/index.htm
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2009, 16:26:45 wysłana przez bumi71 »

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: 24 Sty 2009, 16:47:01 »
To oznacza ze ten wyrok sadu moze miec znaczenie w rejetsracji aut

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #325 dnia: 24 Sty 2009, 17:58:13 »
Moze  niezmiernie  pomoc  w  uniknieciu przerejestrowania   na dunskie  blachy . Zwlaszcza  dla  osob przebywajacych  tu  dluzej  niz te  6 miesiecy o  ktorych  mowi  wspomniana  dyrektywa  z  1983 .  ::)  Zawsze mozna  sie  tez przeniesc  do Szwecji i dojezdzac  do Kopenhagi  do  roboty .W  Szwecji jest  wszystko tansze .   8)

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 24 Sty 2009, 18:09:18 »
Moze  niezmiernie  pomoc  w  uniknieciu przerejestrowania   na dunskie  blachy . Zwlaszcza  dla  osob przebywajacych  tu  dluzej  niz te  6 miesiecy o  ktorych  mowi  wspomniana  dyrektywa  z  1983 .  ::)  Zawsze mozna  sie  tez przeniesc  do Szwecji i dojezdzac  do Kopenhagi  do  roboty .W  Szwecji jest  wszystko tansze .   8)

czyli tylko ta sygnatura i polacy moga jedzic na obcych rejestracjach?

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #327 dnia: 24 Sty 2009, 18:45:45 »
Tu  chodzilo raczej  o numer  sprawy  zeby byla  mozliwosc  znalezienia jej na  necie  i  zaponania sie  z nia  8)
O to chodzilo uzytkownikowi   " misio 99" . Mnie  zreszta  tez .

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #328 dnia: 25 Sty 2009, 20:03:23 »
no tak sygnatura sie przyda bo nie wiadomo dlaczego mu wzieto auto i dlaczego wygral jakie byly podstawy prawne

g

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: 25 Sty 2009, 22:07:32 »
ale gdyby  byla wygrana to chyba panstwo dusnkie nie ukrywalo by tego faktu a jakas gazeta o  tym napisala

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #329 dnia: 25 Sty 2009, 22:07:32 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 29974
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 31837
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 29000
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11092
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 54583
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo