poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochody na polskich numerach-przepisy  (Przeczytany 251237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Samochody na polskich numerach-przepisy
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Kwi 2008, 11:48:05 »
Pisałem już wczesniej o tym ale powtórzę.

Ile to dla harcerza kupienie dodatkowego auta przy duńskich zarobkach

auto małe  można dostać w kwocie 15-20 tys koron , opłata za tablice około 1,5kr i ubezpieczenie 3,5-4,0 tys rocznie

i sie ma dwa auta, ładne polskie auto i duńskie i po temacie. nawet jak cię złapią na PL to nie jedziesz do pracy lecz do Polski. Do poruszania sie po danii mam duńskie auto. Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce ale taka bajke będe sprzedawał.  ;D

Po drugie Elwira Wu. ma racje ze to raczej niezgodne z UE. Tego samego jestem zdania. Zam też wielu Duńczyków mających 3 auta z tego dwa na blachach DE a jedno na duńskich żółtych  ;D

Elwira Wu.

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Kwi 2008, 15:59:19 »
vera auto mozesz kupic dopabuse jak Cie zlapia, po co zamrazac srodki finansowe.

Ale powiedz mi, czy piszesz prawde o tym ubezpieczeniu, czy tylko sobie jaja robisz?  ;)
Z tego co sie orientowalam to (lat 28, bez znizek) ubezpieczenie dla mnie wyszloby minimum 2 x podana kwota przez Ciebie.
Na niektorych kalkulatorach internetowych wychodzi kwota ok. 20 000dkk za autko z 1995 r.

Do tego dochodza jeszcze podatki (zielony) i ... czy jeszcze jakis? :)

Trzeba naglosnic sprawe - KE, i niech polskie gazety sie tym zajma, moze cos wymysla.

Elwira Wu.

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Kwi 2008, 18:42:19 »
vera a masz moze linka do tabeli z wartoscia auta w Danii?
Pisales, ze sciagasz auta z Niemiec i rejestrujesz w Danii, ale zeby to sie oplacilo to trzeba by wiedziec od jakiej kwoty nalicza 66%. Skad wiesz jaka jest baza? :P
I czy wystarcza Tobie tylko umowa kupna-sprzedazy, brief, wyrejestrowanie na eksport (sprowadzalam dla siebie z Niemiec, wiec wiem jak to jest ;) i mzoesz rejestrowac w Danii, czy musisz miec autko najpierw zarejestrowane na siebie w Niemczech, zeby moc pozniej je przerejestrowac na dunskie blachy?

Ja obecnie jezdze (wlasnym) autem zarejestrowanym na ojca, autko leciwe - Honda Civic rocznik 1994, ale zadbane. Pewnie nie moglabym go zarejestrowac w Danii na siebie (a nie bede tutaj ojca sprowadzala, zeby tylko auto na siebie wzial, chociaz to pewnie nie bylby zly pomysl - ma 60% znizek) :(
Pewnie jest to analogiczne do kupna w Niemczech i rejestracji w Danii -> "kupilabym wlasny"  ;D samochod od ojca i zarejestrowala tutaj, ale nie chcialabym przechodzic mitregi formalnosciowej towarzyszacej rejestracji auta w PL. Koszty poniose :(, ale przynajmniej bede spokojnie jezdzila.
Czy tak sie da?

Mozecie pisac :)

K3

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Kwi 2008, 19:17:19 »
i sie ma dwa auta, ładne polskie auto i duńskie i po temacie. nawet jak cię złapią na PL to nie jedziesz do pracy lecz do Polski. Do poruszania sie po danii mam duńskie auto. Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce ale taka bajke będe sprzedawał.  ;D

gorzej, jak sąsiad zadzwoni że takie auto ciągle stoi i jest uzytkowane

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Kwi 2008, 10:31:15 »
vera auto mozesz kupic dopabuse jak Cie zlapia, po co zamrazac srodki finansowe.

Ale powiedz mi, czy piszesz prawde o tym ubezpieczeniu, czy tylko sobie jaja robisz?  ;)
Z tego co sie orientowalam to (lat 28, bez znizek) ubezpieczenie dla mnie wyszloby minimum 2 x podana kwota przez Ciebie.
Na niektorych kalkulatorach internetowych wychodzi kwota ok. 20 000dkk za autko z 1995 r.

Do tego dochodza jeszcze podatki (zielony) i ... czy jeszcze jakis? :)

Trzeba naglosnic sprawe - KE, i niech polskie gazety sie tym zajma, moze cos wymysla.

Po co mam dopabuse kupowac jak mnie złapią?? Jak mnie złapią powiem ze już auto dunskie mam od dawna i jestem o krok "prawie do przodu". Nie rozumiem zamrażania środków finansowych, gdziekolwiek nie pojade spraw załatwiać zawsze inaczej patrza jak podjezdza "duńskie" auto.
Nie wiem co masz na myśli ze sobie jaja robie, podaj jakieś podstawy tego stwierdzenia.........!!! Ceny podaje na podstawie swojego dunskiego auta (VW POLO 1996 r, silnik 1,6). Nie porównuj tego co napisałem do swojej osoby, ja mam zniżki a ty porównujesz do siebie gdzie znizek nie posiadasz!! Żadna logika. Auto z 1995 roku zaplacic 20 tys Kr to troche za dużo. Oczywiście opierasz sie na stronach internetowych a czy kiedykolwiek zadzowniłaś w sprawei auta i ustalilaś ostateczna cene zakupu??!! Wątpie, więc spróbuj!!
Co do ubezpieczenia masz kwoty podane przy poszczególnych autach ale też czy aż tak dużo kosztuje zadzwonić do agenta ubezpieczeniowego w celu analizy własnej sytuacji dotyczacej ubezpieczenie?? spróbuj!!

PS. wczoraj kupilem mazde 323 sedan z tablicami , auto nie pierwszej świeżości, brudne w środku, przejechane 120 tys 1990 rok i za cene UWAGA 1500 KR (ale to był przypadek bo nic takiego nie szukałem) bedzie wystawiony na sprzedaż na poczatku maja ;)!!!

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 10:18:04]

vera a masz moze linka do tabeli z wartoscia auta w Danii?
Pisales, ze sciagasz auta z Niemiec i rejestrujesz w Danii, ale zeby to sie oplacilo to trzeba by wiedziec od jakiej kwoty nalicza 66%. Skad wiesz jaka jest baza? :P
I czy wystarcza Tobie tylko umowa kupna-sprzedazy, brief, wyrejestrowanie na eksport (sprowadzalam dla siebie z Niemiec, wiec wiem jak to jest ;) i mzoesz rejestrowac w Danii, czy musisz miec autko najpierw zarejestrowane na siebie w Niemczech, zeby moc pozniej je przerejestrowac na dunskie blachy?

Ja obecnie jezdze (wlasnym) autem zarejestrowanym na ojca, autko leciwe - Honda Civic rocznik 1994, ale zadbane. Pewnie nie moglabym go zarejestrowac w Danii na siebie (a nie bede tutaj ojca sprowadzala, zeby tylko auto na siebie wzial, chociaz to pewnie nie bylby zly pomysl - ma 60% znizek) :(
Pewnie jest to analogiczne do kupna w Niemczech i rejestracji w Danii -> "kupilabym wlasny"  ;D samochod od ojca i zarejestrowala tutaj, ale nie chcialabym przechodzic mitregi formalnosciowej towarzyszacej rejestracji auta w PL. Koszty poniose :(, ale przynajmniej bede spokojnie jezdzila.
Czy tak sie da?

Mozecie pisac :)

Nie ściągam aut z niemiec, nie na skale handlową, nie wiem skąd ta interpretacja. Tylko i wylącznie dla siebie.
Co do bazy na której sie opieram to jakiś czas temu podawalem linka do WWW gdzie jest przeliczana wartość auta w DE na DK gdzie uwzgledniane jest wszystko wraz z wyposażeniem auta. Adres do strony mam na drugim kompie, postaram sie ja ponownie umieścić z ewentualną instrukcją. Co do zniżek nie zawsze są stosowane i nigdy jako obcokrajowiec nie dostaniesz full pakietu w oparciu o polska zniżkę, ustalona zostanie na podstawie wywiadu z tobą, jak długo masz prawko, ile aut posiadałaś, czasami żądają potwierdzenie z polskich towarzystw - ode mnie nie chcieli.

Co do Hondy, szukam drugiego auta i własnie będzie to Honda civic, cenowo bardzo dobrze tutaj wypadają, tanie ubezpieczenie podobnie jak skoda, auto ładne i mało wrażliwe na korozje w porównaniu z konkurencją. Poszukałbym ładnej Hondy w Danii a uwierz coś znajdziesz kwestia tylko kwoty :) i duzo nie trzeba czasami wydawać

Kiedyś pisałem o polecanych markach przeze mnie w zależności od ceny i ubezpieczenia. Wystrzegać się BMW, Audi, Mercedesów, VW wyższej klasy, szukać aut kompaktowych, dla nas polaków polecam skode na poczatek. Auto tanie, proste i na początek ,yslę ze styknie. Sam zaczynałem od felicji :D

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 10:28:54]

gorzej, jak sąsiad zadzwoni że takie auto ciągle stoi i jest uzytkowane

Ciągle stoi?? Czy jest użytkowane???

Piszesz o dwóch sprawach i nie związanych z tematem wg mnie.

1. Jeżeli stoi to ma prawo, gdzieś to jest zabronione??? NIE!!!,
2. Użytkowane?? Jasne przecież jadę do Polski.

Taki telefon w tym stylu to chyba by tylko polak wykonał

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Kwi 2008, 11:37:50 »
W sprawie telefonu, to sie akurat myslisz.... Polak by go wlasnie nie wykonal... A Dunczyk starej daty i owszem...

Odnosisz sie do bezsensownie postawionego donosu i myślisz ze błyszczysz!!!

Nie chodzi o fakt wykonania ale o formułę zdania. Mam dwóch sąsiadów starej daty i jak auto polskie znikło z pod domu to były pytania "co się stało" a jak powiedzialem ze w serwisie to "acha , okey" i po temacie.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Kwi 2008, 12:22:22 »
Logika i konsekwencja Twoich wypowiedzi mnie poraza.....

Raczej brak u ciebie logicznego rozumowania przeczytanego tekstu.

"Ciągle stoi?? Czy jest użytkowane???"

Odnosisz sie do tego cytatu , gdzie nie dość ze niema najmniejszego znaczenia w omawianym temacie to jeszcze się upierasz ze jednak błysnęłaś. ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 10 Kwi 2008, 12:22:22 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Kwi 2008, 13:38:06 »
To nie ja sie odnosze, ale fakt, trudno wysnuc logiczne wnioski z tekstu, ktory nie dosc, ze chaotyczny, to jeszcze pelen dowolnie postawionych znakow interpunkcyjnych.
teraz zmieniasz temat

1. odniosłaś sie do czegoś a teraz to pomijasz.
2. Jak masz jakieś pytania w wyniku braku przecinka to je zadaj zamiast pisząc o "D" maryny

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Kwi 2008, 13:46:51 »
Te uwazam ze szybciej Dunczyk zadzwoni niz Polak. Dlaczego? Moze podany nizej link nieco wyjasni.

Janteloven ( prawo zawisci ) - musisz byc równy bo ....
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Elwira Wu.

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Kwi 2008, 16:16:30 »
Manior a to z tym SKAT-em:

"Ja to rozumiem tak:
Należy się udać do odpowiednego Urzędu Podatkowego - SKATu i powiedzieć tak:
Pracuję w DK i chcę nadal jeździć moim samochodem na polskich numerach.
Wtedy SKAT mówi - Dobrze, ale będziesz musiał i tak zapłacić duński podatek "registracyjny"
w wysokości .............. kr. Co jest zależne od modelu, rocznika, i stanu samochodu.
I wtedy dostaje się jakiś dokument stwierdzający, że sprawy samochodu są uregulowane.
Coś w tym stylu."

to Twoje domysly, czy jest tak naprawde? Ktos moze potwierdzic? I jak tak - to ile taka "przyjemnosc" kosztuje (mniej wiecej ;))?

K3

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Kwi 2008, 16:33:04 »
To moj drogi napisal K3.

Idz sie lepiej przewietrz.... swieze powietrze dziala cuda.

Twoja wypowiedz to jeden wielki belkot.

chodziło mi o fakt, że auto ciągle znajduje się pod domem i jest użytkowane w Danii, a nie jak to ktoś próbował tłumaczyć, że tylko na wyjazdy do PL
skoro np widzisz auto sąsiada dzień w dzień, a znika czasami na kilka godzin, to logiczne jest, że za granicę nie jeździ....

a co do powietrza.... spędzam na dworze mnóstwo czasu, więcej niż ci się wydaje

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 16:24:33]

Taki telefon w tym stylu to chyba by tylko polak wykonał

chcesz kilka przykładów ?? proszę bardzo:

- Duńczyk zadzwonił na Politi, gdyż do sąsiada przyjechał kolega w sobotę o 16 samochodem na żółtych blachach z napisem firmowym
- Dunka zadzwoniła, gdyż do szefa przyjechał pracownik służbowym samochodem poza godzinami pracy
- Dunka zadzwoniła, gdy szef pojechał do sklepu samochodem na zółtych blachach, gdy wrócił po 20 minutach miał Politi pod domem

znam jeszcze kilka innych przykładów

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Kwi 2008, 19:28:28 »
To moj drogi napisal K3.

Idz sie lepiej przewietrz.... swieze powietrze dziala cuda.

Twoja wypowiedz to jeden wielki belkot.

bardzo sie upierasz nie wiadomo przy czym. palniesz coś a teraz odwracasz temat. Poza niemiła atmosferą nic nie wniosłaś do tematu. Pobiegaj ty na świeżym powietrzu.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Kwi 2008, 19:49:58 »
Do Elwiry Wu:

To taka moja logiczna dedukcja... bo jak można zrobić w inny sposób umowę ze SKATem zachowując polskie numery ?
Wysokość naliczanych podatków zależeć będzie od marki samochodu, wieku i stanu.

Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Kwi 2008, 21:25:31 »
Ludzie - opamietajcie sie. Zaczello sie od pytan o rejestracji pojazdow, na ktore GoTTie poraz kolejny odpowiedzial, przedstawiajac obowiazujace przepisy, ale to rodakom nie wystarcza. Jeden madrzejszy od drugiego, inny ubliza drugiemu - takie to polskie jak dyskusje telewizyjne na Polonii. I wlanie tutaj wychodzi szydlo z worka jak szalenie roznimy sieod innych cywilizowanych nacji. Nam niestety nie wystarcza konkretna i jasna odpowiedz i przepisy do ktorych nalezy sie dostosowac, bo
przeciez jakby to bylo gdyby nie dalo sie cos "zakombinowac", ukryc, nie zaplacic, bo przeciez oni (dunczycy) nie sa tacy madrzy jak my. Daleko nam jeszcze do tego, abysmy zrozumieli, ze wlasnie miedzy innymi respekt dla przyjetych norm, praw i przepisow i ich przestrzeganie doprowadzilo do systemu spolecznego o tak wielkiej odpowiedzialnosci spolecznej. Wiekszosc z nas przyjechala tutaj tylko w jednym celu - zarobic troche grosza i to jak najszybciej. Inne sprawy nas nie obchodza. I to jest OK. I dlatego powinnismy koncentrowac sie na celu naszego przyjazdu, pracowac nad soba, uczyc sie czegos nowego, poznawac nowych ludzi i ich sposob traktowania zjawisk. Brac to co nam sie moze przydac na przyszlosc a nie wymadrzac sie o sprawach o korych w ogole nie mamy pojecia. I jeszcze jedno: w ktorym slowniku jezyka polskiego widnieje slowo "polskie blachy", "zolte blachy". Znam jeszcze jedno slowo "blacha w glowie"     

Elwira Wu.

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Kwi 2008, 22:03:03 »
roga czasami zdarza sie tak, ze przepisy krajowe nie sa do konca zgodne z nad-przepisami - UE. A wtedy to Panstwo oszukuje. A jesli ktos lubi byc kozlem ofiarnym to jego strata.

Poza tym skoro mam samochod zarejestrowany w jednym panstwie UE to powinna miec mozliwosc swobodnego poruszania sie w innym panstwie UE, a tu widze, ze panstwo dunskie wprowadza wlasne reguly, mimo tego, ze nalezy do UE. Cos chyba nie tak.

No i nie podzielam Twojego uwielbienia do praw tutaj panujacych. Bylam 3 razy w SKAT-cie po karte podatkowa, za kazdym razem otrzymalam inna kwote wolna (1. 139dkk, 2. 550dkk  ;D a na koncu przeslano mi list, oznajmiajacy, ze kwota wolna wynosi 3. 132dkk). A w SKAT-cie calkowita uznaniowosc, gdybym miala ciotke tam pracujaca to pewnie mialabym kwote wolna w wysokosci 1000dkk ;)

A to, ze ktos chce jak najlepiej dla siebie swiadczy chyba o nim dobrze, a nie odwrotnie!!! Po co wydawac 40 000dkk jak to samo mozna miec za 4000dkk?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 10 Kwi 2008, 22:03:03 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 29236
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 31321
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 28379
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji

Zaczęty przez neletopDział Kultura

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10968
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2010, 15:28:30
wysłana przez neletop
Praca na POLSKICH warunkach w Danii - Co to jest ??

Zaczęty przez willyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 84
Wyświetleń: 52826
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2010, 21:00:42
wysłana przez turbo