Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej
ser/ sernik w danii
madzialenasz:
A ja mam pytanie skoro przy tym watku wymieniony zostal sernik. Otoz od jakiego czasu poszukuje sera, bo chce upiec sernik i nie moge tego sera za chiny znalezc! Oblecialam wszystkie markety duze i male i albo jestem slepa albo nie wiem. Potrzebuje twarog, albo ten ser co juz jest przemielony w takim wiaderku- w Polsce zawsze kupowalam go w Biedronce.
Piekl juz ktos normalny sernik w Danii? Jesli tak to bardzo bym prosila o wskazowki dotyczace "Twarogu"
Dziekuje ;)
madzialenasz:
Jakby ktos cos wiedzial to piszcie ludziska,
pozdrawiam
MargaretMitchell:
Z tym podobno jest problem, nie ma i już.
Koleżanka mojej córki przywoziła na prośbę przyszłej teściowej z Polski (teściowa też Polka). Miała podobno problemy na lotnisku, bo serek ponoć wygląda w Haimannie jak półsurowiec narkotyczny.
Manior:
Jest kilka sposobów. I tak:
1. Na wyspie Fyn jest twaróg wędzony - rygeost. Bardzo często można taki twaróg kupić od tych, którzy wędzą, zanim go uwędzą.
2. Można też zamówić kilka baczek twarogu niewędzonego, półtłustego lub chudego w Odense w takiej małej mleczarni na Tarupie
Thranes Røgeost I/S. Thulevej 6 5210 Odense NV. Tlf.:, 66 16 21 81
Można go mrozić. Wychodzi taniej w stosunku do cen sklepowych np w Bilce. Dawno nie kupywałem, nie pamiętam cen.
3. Można się wybrać do Niemiec - np. Flensburg i kupić twaróg w Aldi, lub gotowe serniki, mrożone w Real.
4. Można zrobić samemu. Podgrzewając na "małym ogniu" produkty duńskie "A38" lub "Tykmaelk", aż zrobi się serwatka i starym sposobem odcedzić.
No to chyba tyle z mojej strony.
Pozdrawiam
anha:
--- Cytat: Manior w 27 Paź 2007, 22:12:06 ---4. Można zrobić samemu. Podgrzewając na "małym ogniu" produkty duńskie "A38" lub "Tykmaelk", aż zrobi się serwatka i starym sposobem odcedzić.
--- Koniec cytatu ---
Ja używam czegoś co nazywa się ymer.Karton zanurzam w wodzie i tak gotuje.Potem odcedzam przez lnianą ściereczkę.
Z litra wychodzi około 250g sera.
I ruskie pabusegi są znakomite.
W polskim sklepie biały ser kupiłam raz i nigdy więcej.Był na wpółzmrorzony,strasznie się kruszył i kiepsko smakował.
PS.Czasem przepis na sernik dopuszcza użycie serka Filadelfia,który w Danii jest dostępny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej