Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

ser/ sernik w danii

<< < (2/9) > >>

mawi:

--- Cytuj (zaznaczone) ---a używam czegoś co nazywa się ymer.Karton zanurzam w wodzie i tak gotuje.Potem odcedzam przez lnianą ściereczkę.
Z litra wychodzi około 250g sera.
--- Koniec cytatu ---
a tego to nie wiedziałam muszę spróbować koniecznie
ja na początku robiłam tak :
1l mleka tłustego miesza się  z  pół litra śmietany 9% (cheasy fraiche)
to zostawiał w ciepłym na 2-3 dni.
1 l mleka podgrzewa się i dolewa  to mleko po "zsiadnięciu"  podgrzewa jeszcze chwile  i przelewa przez lnianą ściereczkę .
trochę długi proces ale warto , twaróg jest pyszny
tylko ostatnio gdy robiłam to mleko mi się nie zsiadło . nie wiem może to wina mleka ,
Ale problem sam się rozwiązał , tak jak napisał Manior  znalazłam w pobliskiej fabryce lodów rygeost i
spytałam czy mogę dostać nie wędzony , bez problemu i cenowo
jest tak samo jak w Polsce .
Więc nawet nie opłaca mi się wozić sera ,
tak więc  polecam szukać fabryki sera lub lodów . może masz taką w okolicy .

madzialenasz:
Dzieki ludziska , Musze popytac o te fabryke lodow. Ale chyba nie mam w poblizu, a co to jet to "Ymer"- to chyba cos tureckiego?
Najlepsze bylo to ja na pocztatku myslalam ze sernik to ten creme fraiche , i zrobilam z tym mojemu chlopakowi nalesniki haha, nie mogl tego przelknac
Pozdrawiam

Manior:
Ymer jest w rodzinie z A38, tykmaelk, kernemaelk, yogurth naturel. Różnice są w kulturach bakterii, które zakwaszają mleko. Takie polskie kefiry, ssiadłe mleka, serwatki.

Gdyby kogoś nabrała ochota na drożdżówki to polecam w Lidlu ciasto "Kaffekuchen" za 14.95. Można dostać w trzech rodzajach - z serem, budyniem i orzechami. Njlepsze - z serem !!! ;D
Na początku, jak Lidl wszedł do Danii to mieli też takie serniki w aluminiowych, płaskich baczkach. Po pewnym niedługim czasie ten produkt znikł. Polaków może było za mało. Większość pewnie nie wiedziała a cototo. A duńczycy pewnie próbowali to z bitą śmietaną... he, he, he.

Pozdrawiam

madzialenasz:
Manior wiem o ktore ciasto Ci chodzi!!!Uwielbiam je!!Mieszkajac przez 2 lata w niemczech bylam zatwardziala faworytka tego ciasta mniam, tutaj nie widzialam kafekuchen, aber in DE dalej mozna je kupic w aluminiowej foremce....mniam i ma posmak lekko kwaskowaty-cytrynowy, a ja uwialbiam cytrynowe ciasta. Natomiast tu nie polecam _ZitroneMoon kuchen bleee, sama chemia, bynajmniej dla mnie
pozdrawiam

jest taki ser...:
nazywa sie fromage frais i jest przeznaczony do wypiekow.Testowalam wczoraj,sernik wyszedl przednio.Mniam
Acha,wybierajac ten fromage trzeba uwazac aby nie wybrac do deserow i dipow gdyz ten jest za malo gesty.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej