Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

ser/ sernik w danii

<< < (4/9) > >>

Tula:
Obiecalam przepis, to daje. Uprzedzam, ze jest z tym sernikim troche zachodu, ale w zyciu nie jadlam lepszego.

Skladniki:

CIASTO

250 gramow maki
100 gramow masla (jakiekolwiek, nie musi byc niesolone)
80 gramow cukru
poltorej lyzeczki cukru waniliowego
2 lyzeczki proszku do pieczenia
mala smietana piskefløde

SER

3 litry A38
1,5 dl cukru
2 dl cukru pudru
2 lyzeczki cukru waniliowego
2 lyzki oleju
lyzka soku z cytryny
0,5 dl maki kukurydzianej wymieszanej z 1 dl mleka
dodatki w stylu rodzynki, skorka pomaranczowa etc.

(dl oznacza decylitry, mam takie naczynie z podzialka w decylitrach, ale nie mam pojecia, ile to bedzie w gramach)

Na dwa dni przed planowanym pieczeniem odwieszamy w pieluszce/bawelnianej scierce/lnianm woreczku (w ostatecznosci na BARDZO gestym sicie) 3 litry A38. Powinno odciekac co najmniej 24 godziny. Nastepnie mieszamy ze wszystkimi skladnikami wymienionymi pod haslem SER na koncu dodajac bakalie.

Ciasto przygotowujemy mieszajac wszystkie skladniki suche z maslem i smietana ubita na bardzo sztywno. Nie ma reguly, ile tej smietany sie zuzyje, po prostu wgniata sie w ciasto i jak ma juz odpowiednia gestosc, wystarczy. Ciastem wylepiamy tortownice formujac wysoki rant -- jest go nieduzo, wiec wylepiac nalezy bardzo starannie i bardzo cienko! W takie ciasto wlewamy mase serowa i pieczemy w rozgrzanym do 160-170 stopni piekarniku 80 minut. Po upieczeniu sernik nalezy wystawic, po wystudzeniu schowac przynajmniej na kilka godzin do lodowki.

Smacznego :).

mona:
Jak widac,kazda z nas ma swoj sposob na ser do sernika.Potrzeba matka wynalazku.
Zapewne wszystkie serniki wychodza pyszne bo sa sprawdzone

madzialenasz:
Od paru dni marze o Serniku mojej mamy-wiedenskim, zobaczymy czy podobny sernik wyjdzie mi z tutejszym kvark-w co watpie, ale czekam do swiat,jak pojade do Polski to sie najem tym sernikim do syta
Pozdrawiam

mona:
Wyjdzie,wyjdzie!Ja wlasnie zrobilam wiedenski.Pychota!!!

madzialenasz:
Ha!Zrobilam wczoraj Sernik wiedenski! Udal sie-pychota
Uzylam serka Philadelphia naturalnego. Wyszlo wszystko przednio

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej