poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Az mnie krew zalewa  (Przeczytany 9803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline caramints

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
    • Moje fotki
Az mnie krew zalewa
« dnia: 29 Paź 2007, 01:41:18 »
Cholera jasna, ze nie ma kary dla ludzi, ktorych innych traktuja jak psy, oto dwa filmiki z Ekstra Bladet po dunsku. Dla nie rozumiejacych to chodzi o firmy zatrudniajace Polakow na czarno, i warunki zycia tych osob.

http://ekstrabladet.tv/nyheder/indland/article352564.ece

http://ekstrabladet.tv/nyheder/indland/article352564.ece

Jak to moze byc, ze w tym wieku dalaj tak traktuja ludzi? Na szczescie nie wszystkie firmy sa takie same, a dla przyjezdzajacych tu niech to bedzie przestroga, by lepiej pracowac "na bialo". www.workimport.dk tak dla szukajacych pracy..

Pa!

Patryk

• Gość
Odp: Az mnie krew zalewa
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Paź 2007, 07:09:03 »
A jak mozna dac sie tak wrobic? Co on pojechał w ciemno? Wziął bys taką robote gdybys wiedział? Jak to desperaci i w dodatku zadnego jezyka nei znają i nie potrafią sobie poradzic. NIkt ich tam nie trzyma, niech wracają do Polski. Ich myslenie jest nastepujące - jest robota to jade, znac jezyka nie trzeba to jade i to wszystko. Ale zeby wziąć pod uwage mozliwosc ze ktos ich zrobi w balon to juz o tym nie myslą. Mi takich nie szkoda, bo głupich nie sieja , samii rosną.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Paź 2007, 08:20:19 »
Chyba ten drugi link miał wyglądać tak:
http://ekstrabladet.tv/nyheder/indland/article352584.ece

A może by napisać tak:

Cholera jasna, że nie ma kary dla ludzi, którzy dają się traktować jak psy.
Że nie sprawdzą gdzie, do kogo i za ile jadą.

Mam nadzieję, że duńskie związki zawodowe zgłoszą nielegalne zatrudnienie na policję.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Paź 2007, 10:09:25 »
Ten sam obrazek byl na pierwszych stronach brytyjskich gazet jakies 2 lata temu. Niestety tak zaczyna sie podboj zagranicznych rynkow pracy. Puki wszystko nowe, obce, brak znajomosci zasad, stawek i przepisow, to mozna imigranotw golic ile sie da...

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Paź 2007, 10:18:01 »
Mnie najbardzie zlosci odpowiedz typu: Bo ja myslalem..., Bo moj sasiad mi powiedzial....Widze wtedy, jak dunscy zwiazkowcy wymieniaja sie spojrzeniami i usmieszkami nawzajem.

Ostatnio tlumaczylam pewnemu panu, iz praca w Danii za 30 kr na godzine na budowie, jest nielegalna, jest wyzyskiem itd, ale skwitowano mnie zdaniem: Kobita nic nie wie i zazdrosci pieniazkow.

Zaczynam sie sklaniac ku opini, ze niektorzy chca zostac wykorzystani.
I to jest przykre.

P.S. W weekend pracowalam z kolezanka z Islandii. Powiedziala mi: Wiesz my naprawde lubimy Polakow na Islandii. Dobrze i ciezko pracuja. I zawsze dadza sie wykorzysta. Jak tu nie skorzystac z mozliwosci? 
Nie wiem czy razem dokonczymy projekt... :-\ 

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Paź 2007, 18:14:40 »
A jak mozna dac sie tak wrobic? Co on pojechał w ciemno? Wziął bys taką robote gdybys wiedział? Jak to desperaci i w dodatku zadnego jezyka nei znają i nie potrafią sobie poradzic. NIkt ich tam nie trzyma, niech wracają do Polski. Ich myslenie jest nastepujące - jest robota to jade, znac jezyka nie trzeba to jade i to wszystko. Ale zeby wziąć pod uwage mozliwosc ze ktos ich zrobi w balon to juz o tym nie myslą. Mi takich nie szkoda, bo głupich nie sieja , samii rosną.
Przychylam sie do tej opinii.

Offline dydas

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2007, 18:24:29 »
znam to z doswiadczenia, zabawne, ja nie jechalem w ciemno, jechalem pracowac w firmie mojej dobrej znajomej

potem byla awantura w JPD czyli w "uczciwej firmie", do dzis jak spotykam ludzi z DAO, skutecznie tlumacze jak moga byc oszukani, ostatnio tlumacze slowakom, ale zdarza sie tez spotykac polakow pracujacych na budowie za 30dkk, ostatnio jak chcialem takich panow uswiadomic, to przerazeni kladli palec na usta abym mowil szeptem

i co sie dziwic, mowisz czlowiekowi ze moze miec lepiej a on nie chce, to tak bedzie, hitem wszystkiego byl czlowiek ktory opowiadal jak pewna szmata (nazwiska nie napisze - ale polaczek w morde) rozbila mu morde bo poszedl do zwiazkow, sprawa o tyle ciekawa ze gosc chyba sie juz nie podniesie, bo wjechali na niego z wszystkimi mozliwymi dunskimi kontrolami, policja , urzad skarbowy , prokurator i sam juz nie wiem co

ale abstrachujac, filozofia jest taka, moze byc 30dkk, jesli to jest 12 godzin, z zarciem i spaniem byle gdzie, i co mozesz czlowieku dla nich wiecej zrobic nic, oni sami tego chca

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Paź 2007, 18:24:29 »

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lis 2007, 00:56:19 »
Nie mieszkam w Danii-nigdy tam nie byłem,ale czytam te wypowiedzi o 30dkk i mam pytanie:ile wg was,którzy jak mniemam po wypowiedziach mieszkacie i pracujecie w Dani powinien zarobic pracownik np supermarketu czy restauracji tak by jego zatrudnienie bylo opłacalne dla dunskiego szefa i ewentualnie dla mnie polskiego pracownika?

Offline Danielp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lis 2007, 02:36:22 »
Moim zdaniem powinno to byc do 90 do 120dkk. Oczywiscie brutto.
Ale roznie bywa.

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lis 2007, 12:35:20 »
Hmmm 90 do 120 dkk,jak rozumiem na godzine.To daje liczac 8godzin pracy 720-960dkk.Pytanie drugie teraz mi sie nasuwa czy za te pieniądze jestem w stanie sie utzrymac w Dani?Mam tutaj na mysli wynajecie czegos jedzenie opłaty no i podatki i kasa na służbe zdrowia(no chyab ze ta jest w Danii calkowicie prywatna).Mowie tu o zyciu bez luksusów a kiedy pisalem o wynajeciu czegos to mi osobiscie styknałby jeden pokoik z dostepem do wc i kuchni.Tez znam przykłady ludzi,którzy wyjechali zagranice i nic nei przywiezli ale bywało,że zarabiali nawet nieźle,ale trwonili kase na wynajme całych domów,ciuchy imprezy,ja wychodze z założenie że jesli miałbym wyjechac do pracy to tzreba zacisnac pasa

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lis 2007, 21:53:41 »
Hmmm 90 do 120 dkk,jak rozumiem na godzine.To daje liczac 8godzin pracy 720-960dkk.Pytanie drugie teraz mi sie nasuwa czy za te pieniądze jestem w stanie sie utzrymac w Dani?Mam tutaj na mysli wynajecie czegos jedzenie opłaty no i podatki i kasa na służbe zdrowia(no chyab ze ta jest w Danii calkowicie prywatna).Mowie tu o zyciu bez luksusów a kiedy pisalem o wynajeciu czegos to mi osobiscie styknałby jeden pokoik z dostepem do wc i kuchni.Tez znam przykłady ludzi,którzy wyjechali zagranice i nic nei przywiezli ale bywało,że zarabiali nawet nieźle,ale trwonili kase na wynajme całych domów,ciuchy imprezy,ja wychodze z założenie że jesli miałbym wyjechac do pracy to tzreba zacisnac pasa

czyli kolejny koles ktory aby wyjechac zrobi wszytsko, bedzie zył w chlewie, jadł byle co ale nic pokaze ze pracuje za granicą. NO podejscie super!!!!!!!!!!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lis 2007, 22:00:31 »
czyli kolejny koles ktory aby wyjechac zrobi wszytsko, bedzie zył w chlewie, jadł byle co ale nic pokaze ze pracuje za granicą. NO podejscie super!!!!!!!!!!
Nie bardzo rozumiem Twój komentarz. Jeżeli 90-120 kr. na godzinę i mieszkanie w 1 pokoju z dostępem do łazienki jest lepszą ofertą niż w Polsce to dlaczego nie miałby jej wziąć?  ???
Jeżeli taka stawka jest dobra dla Duńczyków to dlaczego nie dla Polaków?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lis 2007, 22:04:20 »

O chlewie nic nie wspomnial, podobnie jak o jedzeniu byle czego. Jeden pokoj na jedna osobe to przyzwoity standard. Rzecz jasna moim zdaniem, moze w Twoim swiecie standardem sa trzypokojowe mieszkania na lebka ::).

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lis 2007, 22:49:05 »
Ostatnio mialam propozycje dodatkowej pracy w restauracji.Pracodawca zaproponowal mi 135-140 dkk/h.

Jesli chodzi o prace na zmywaku z pokojem w hotelu oraz wyzywieniem-2 posilki dziennie 110-120 dkk/h

Nie spotkalam sie jeszcze ze stawka ponizej 100 dkk/h w zadnej ze znanych mi branzy.

Jedyna stawka ponizej 100dk/h  o ktorej wiem , to ta proponowana na czas szkolenia pracownika- ok 98dkk/h

;)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lis 2007, 23:20:17 »
Myślę że jest to prywatna sprawa gdzie ludzie pracują i za ile, dopóki jest to zgodne z umową zbiorową.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lis 2007, 23:20:17 »

Gdzie mogę się zwrócić o pomoc <szef mnie oszukał>

Zaczęty przez Tomek1983Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3377
Ostatnia wiadomość 08 Lis 2013, 18:16:39
wysłana przez Emill
Co zrobic zeby zwolnili mnie z pracy !

Zaczęty przez czarnula2005Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 8885
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2017, 20:12:11
wysłana przez Miszmon
Osoba ktora mnie zapisze do zwiazkow zawodowych

Zaczęty przez dita1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 7252
Ostatnia wiadomość 10 Lip 2010, 18:18:22
wysłana przez robertcph
czy skat poinformuje mnie o mozliwości odbioru pieniedzy za 2008?

Zaczęty przez mucza81Dział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5535
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2009, 17:28:33
wysłana przez mucza81
szef mnie okradł i okazuje się że pracowałem na czarno!!

Zaczęty przez praca legalna inaczejDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3584
Ostatnia wiadomość 05 Wrz 2008, 13:06:59
wysłana przez Dzidek