Ogólne > Edukacja

Nauka jezyka dunskiego

<< < (15/38) > >>

Katarzyna:
"Nudansk ordbog" polecam Tula.  

Tula:

--- Cytat: Katarzyna w 07 Cze 2008, 17:04:15 ---"Nudansk ordbog" polecam Tula.  

--- Koniec cytatu ---
:) On jest jednakowoz dunsko-dunski...

Katarzyna:
Jest.
Nie wiem w jakim celu konkretnie ten slownik, ale jesli jako "wspomagacz" nauki to chyba najlepszy.

Jomir:
Chyba raczej nie.
Mam to samo co Tula, modul 5 teksty skomplikowane, ze nie wspomne, ze czlowiek chcialby sie w koncu wyslawiac nieco powyzej podstawowki.
Tula, kombinowalam tez chyba raczej kiszka :( trzeba zaczac kombinowac na wlasnych bledach. Tak jak ja ostatnio z tym czekaniem.

Ostatnio, z mezem burzliwa dyskusje mialam, bo chcialam napisac: Tymczasem, poziom inteligecji emocjonlanej decyduje o sukcesie zyciowym.
Prawie poszlo na noze, bo mi to zdanie wiecznie poprawial, az sie w koncu okazalo, ze po dunsku decydowac moze tylko czlowiek (jak bynajmniej twierdzi moj maz) :)
Zmienilam, na: Tymczasem, inetligencja emocjonalna jest czynnkiem decydujacym (decydujacym juz moze byc!!! ) ...

Czyli pisac, pisac i jeszcze raz pisac.
Ja juz czasem mysle, ze zero bledow... a tymczasem nauczyciel zawsze cos znajdzie.

Nie wiem, czy akurat odkrylas to juz :) bo ja ostatnio, oczywisice na wlasnym bledzie :)
Ze jezeli zdanie glowne, w zdaniu, wystepuje po zdaniu podrzednym, to powinna w nim zaistniec inwersja.

Mam na mysli schemacik:
                 2
         ----------
        :
    1  :
--------

To w zdaniu 2 (glownym) musi byc inwersja!!!

A moze po porstu zalozmy watek, w ktorym dzielic sie bedziemy zdobyczami naukowymi nabytymi "w praniu"???

Katarzyna:
5 modul? To zaraz przed "prøve i dansk"?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej