Ogólne > Podatki
dlaczego 38%
mirekkph:
--- Cytat: Klingon w 31 Sty 2009, 17:17:46 ---A-kasa, zwiazki i koszty odsetek maja 33% wartosci podatkowej (tyle zwroci SKAT). Wplaty na emeryture wyplacana w ratach sa zwolnione z podatku (poza skladka na rynek pracy). Od wplat na emeryture wyplacana jednorazowo trzeba zaplacic oprocz skladki na rynek pracy, rowniez podatek gorny - jezeli taki sie placi.
PS. Odsetki z dunskich instytucji finanasowych sa przekazywane do SKATu automatycznie ale nie koszty odstek z zagranicy.
--- Koniec cytatu ---
oczywiscie rozumiem ze minus moj podatek jaki place i wtedy kwote netto dodadza to mojego fradrau
Czy sa jakies limity od A-kasa, zwiazki i koszty odsetek
"Od wplat na emeryture wyplacana jednorazowo trzeba zaplacic oprocz skladki na rynek pracy, rowniez podatek gorny - jezeli taki sie placi.
Klingom tzn od wyplat
ale jesli juz bede na emeryturze i bede chcial dostawac co miesiac tez mi wezma podatek gorny i ile on wynosi
Klingon:
Ratepension -emerytura wyplacana w ratach
- wplaty - placi sie tylko skladke na rynek pracy
- wyplaty - normalny podatek dodchodowy ale bez skaldki na rynek pracy
Kapitalpension - emerytura wyplacana jednorazowo
- wplaty - placi sie skladke na rynek pracy i podatek gorny
- wyplaty - 40% podatku
Tu sa stawki podatkowe http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii
Nie ma limitow na zwiazki, a-kase lub koszty odsetek.
[Posted on: 31 Styczeń 2009, 17:29:57]
--- Cytat: mirekkph w 31 Sty 2009, 17:25:07 --- oczywiscie rozumiem ze minus moj podatek jaki place i wtedy kwote netto dodadza to mojego fradrau
--- Koniec cytatu ---
Nie bardzo rozumiem. Przyklad: wplaciles 9.000 kr na zwiazki i a-kase. - twoj podatek zostanie zmiejszony o okolo 3.000 kr.
mirekkph:
Ratepension to co place ja i moj pracowdawca
kapitalpension to co place sobie dodatkowo
Nawigacja
Idź do wersji pełnej