poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Słuzba zdrowia w Danii  (Przeczytany 90898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Słuzba zdrowia w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lis 2008, 22:31:23 »
Poli, a jednak- paracetamol jest najbezpieczniejszym środkiem, jeśli chodzi o ciężarne. Co nie zmienia jedank faktu, że na skurcze ten lek jest jak "piernik do wiatraka"..

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lis 2008, 00:20:07 »
Na skurcze (ciążowe i comiesięczne) stosuje się no-spę.

Cytuj (zaznaczone)
I wogole podczas 9 miesiecy nie jest sie badanym , tylko jest pobierany mocz do badania i  robione usg.
Ja mam inne informacje na ten temat (z pierwszej ręki) i niedługo będę mogła się sama o tym przekonać.

Jeszcze zapytam.Gdzie Wy chodzicie do tych duńskich lekarzy?? Ja mam inne doświadczenia.Już kiedyś tu napisałam,że jeżeli chcę aby jakieś badanie zostało wykonane albo potrzebny jest mi specjalista to ŻĄDAM tego.
Najdłużej czekałam na wizytę u okulisty,5 tyg ale to dlatego,że był okres urlopowy.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lis 2008, 17:06:03 »
Mnie lekarz rodzinny w Danii z bólem brzucha nie chciał  mnie przyjąć, stwierdzili że w ciązy tak już jest, że boli

Moja rada zmienic lekarza. Fajnie , ze prawidlowa ciaza boli  :-\, u Nas w polsce mowi sie znowu  ,ze ciaza to nie choroba  ;).

Ja w tej chwili mam lekarke rosjanke i jak nabardziej chwale ja sobie. Fakt,  nie siedzi z przyklejonym usmiechem jak dunczyk, ale za to jest konkretna i rzeczowa :).

eva77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lis 2008, 18:36:54 »
A moglabys zdradzic co to za lekarka ta rosjanka.Czy to moze jest ginekolog?Szukam ginekologa w Odense niekoniecznie Polaka.

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lis 2008, 21:02:24 »
A moglabys zdradzic co to za lekarka ta rosjanka.Czy to moze jest ginekolog?Szukam ginekologa w Odense niekoniecznie Polaka.

Ja mieszkam w Esbjerg , wiec troche daleko, a to jest rodzinny lekarz. Ginekologow, to jest chyba dwoch na miasto  ;D i czeka sie po pol roku na wizyte ;)

Offline Joannap

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lis 2008, 21:06:19 »
Witam!!
Mam pytanie. Ja mieszkam w Herlev, czy jest może gdzieś w pobliżu lekarz pierwszego kontaktu Polak?

Gość

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lis 2008, 22:55:45 »
Speciallæge Praksis - Praktyka Specjalistyczna CVR 31308445
Sławomir Wilga
specjalista chorob wewnetrznych (kardiologia, gastrologia, pulmonologia, nefrologia, reumatologia, endokrynologia, diabetologia i porady ogolne).
wizyty domowe po umowieniu sie telefonicznym w godzinach popoludniowych i wieczornych.
Tel.              +45 21 12 69 26        lub              +45 24 82 18 12       .

Wizyty platne 500 DKK (plus koszty dojazdu, w centrum Kopenhagi dojazd gratis). Nie ma możliwosci na żółtą ani niebieską karte.
Posiada umowe z laboratorium (badania odplatne).
Badania kabusewcow (kørekortattest).

Wystawia  recepty (refundowane dla osob posiadajacych dunski CPR, dla pozostalych - z pelna odplatnoscia).
Wystawia zwolnienia lekarskie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lis 2008, 22:55:45 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lis 2008, 13:23:13 »
Szanowni Panstwo, czy mozecie jednak korzystac z wyszukiwarki? O lekarzach roznych specjalnosci bylo wielokrotnie >:(.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Lis 2008, 22:25:59 »
Poli z tym że nie badaja w czasie ciąży to troszkę przesadziłaś.. Są trzy wizyty u rodzinnego w czasie ciąży i wtedy jest sie badanym..
Natomiast co do bóli..

..najświeższa historyjka (negatywna) z wlasnego doświadczenia..
Cały weekend czułam skurcze (22 tc).. Ponoć normalne po 20 tc, wyczytałam w necie, wypytałam koleżanek ale jeśli jest ich za dużo to juz nie jest to normalne.. Więc w poniedzialek udalam sie do przychodni.. zamkniete.. Wtorek.. znowu zamkniete.. W końcu udało mi się dziś.. Pani w recepcji popatrzyła na mnie dziwnym wzrokiem (jak jej wyjasniłam z czym przychodzę), ale kazała zaczekać.. no i zrobić próbke moczu.. Lekarz mnie przyjął.. Byłam święcie przekonana że zbada mnie ginekologicznie, bo takie skurcze mogą powodować skracanie sie szyjki macicy.. no ale pan doktor zbadał mi tylko brzuszek i poszedł zobaczyć jak wyszły wyniki z moczu.. Okazało się że są bakterie (to dla mnie nie nowość-wykryli mi je w PL już pond miesiąc temu) i przepisał mi antybiotyk.. wzięłam go, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam..

niestey ale badań moczu i krwi jest za mało.. dlatego że ostatnie badanie moczu w Danii mialam w sierpniu i nastepne pewnie by bylo dopabuse koncem listopada (kiedy to powinnam się zgłosić na druga wizyte).. a bakteryjki sobie kwitna..

a co z krzywą cukrową?? jak na razie nie słyszałam tu nic że mają mi zrobic takie badanie..

I powiem Wam, ze juz zglupialam, bo sama nie wiem czy im ufac czy nie...

historyjka numer 2 (pozytywna)
na drugim (i ostatnim-takim mialo być) usg w 19 tc wykryto jakies nieprawidlowości w nerce mojej dzidzi.. Na usg bylam w poniedzialek, wysłano moje wyniki do Aarhus i już w środę byla odpowiedź że w piatek mam się zgłosic w Aarhus na usg, maja ponoć lepszy sprzęt i chcieli to sprawdzić.. Sprawdzili.. nie jest źle, ale dobrze też nie.. Kazali przyjechać za 2 tygodnie..
I tu byłam zdziwiona i mile zaskoczona, ze taka szybka reakcja z ich strony w przypadku jakichś nieprawidłowości..
No i lekarz na prawdę wyoglądał dziecko na wszystkie strony, uspokoił nas i jeszcze dzidzie w 3D nam pokazał na koniec (za free)..

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lis 2008, 22:58:56 »
Z antybiotykiem dobrze zrobilas.
NIestety czasem trzeba wybrac mniejsze zlo.
Zakazenie drog moczowych moze doprowadzic do zatrucia ciazowego, a to juz nie przelewki. Wylecz pecherz jak najszybciej. Pij duzo wody, ziolka... MOze z Polski Ci ktos wysle, specjalne na pecherz.... To najbezpieczniejsza dla dziecka metoda. Niestety nie zastapi antybiotyku na pewnym etapie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lis 2008, 13:46:30 »
Tak marudzicie, a dunska sluzba zdrowia jest prawie najlepsza w Europie, ustepuje tylko holenderskiej  http://politiken.dk/indland/article597279.ece

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Lis 2008, 14:02:31 »
Internet swoje a życie swoje   .... ::)

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Lis 2008, 21:51:05 »
Poli z tym że nie badaja w czasie ciąży to troszkę przesadziłaś.. Są trzy wizyty u rodzinnego w czasie ciąży i wtedy jest sie badanym..

Obecnie w mojej rodzinie jest ciezarna i jestem na biezaco  ;):

- co miesiac mocz
- dwa razy jest pobierana krew podczas calej ciazy,
- raz jest sie badanym ginekologicznie
- usg , standardowo 3 razy
- ginekologa nie widzi sie na oczy
- sa spotkania z polozna , mozna wybrac grupowe lub indywidulane.

Ale zaraz opowiem niezła historyjkę   ;D

Moj narzeczony bedzie mial operacje w Polsce. Chyba wiadomo dlaczego w Polsce, sam sie przekonal jaka jest roznica miedzy lekarzami w polsce a dani  ;). Ale do operacji potrzebuje dokumentu z grupa krwi. Wiec wybral sie do rodzinnego, i powiedzial mu , ze potrzebuje dokumentu do operacji itd. Lekarz rodzinny powiedzial mu , ze nie moze mu pobrac krwi na badanie grupy krwi. Wiec mowi mu , ze zaplaci, jesli jest w tym problem. Lekarz mowi, ze to nie wazne, bada sie grupy krwi tylko kobietom ciezarnym w danii  :o, a on jest facetem   :-\

Wiecie co , po tym zastanawialam sie , czy tu jest trzeci swiat  :-X. U nas w polsce propaguje sie badania grupy krwi, aby wszyscy obywatele nosili taki dokumnent przy sobie. A tutaj taki numer   :-\

Tula

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Lis 2008, 22:01:12 »
Wystarczy zostac honorowym krwiodawca ;). Wtedy musza okreslic grupe krwi i czynnik Rh.

Offline marti

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lis 2008, 22:35:04 »
Poli ja tez jestem na bieżąco bo akurat w ciązy jestem ;) ale nie wazne..
Widzę jednak że są roznice.. Bo mi moczu co m-c nie badają.. Usg standardowo miałam mieć tylko dwa.. bede mieć wiecej z powodu problemow.. Co do ginekologa to racja.. widzi się go pewnie przy jakichś bardzo duzych komplikacjach.. Tu lekarz rodzinny studiując uczy się z każdej specjalności po trochu, dlatego to do niego idzie się ze wszystkimi dolegliwościami.. Dopabuse jeśli on nie jest w stanie dlaej Cie leczyc, wysyła do specjalisty..
Ciekawe skąd biora się te róznice ze w jednym miejscu jest tak, a nie inaczej..
Jakby sie policzylo te wszystkie wizyty u polożnej, rodzinnego, usg to wychodzi na to że więcej się chodzi do lekarzy w czasie ciąży niż w PL, bo tam sie idzie tylko do Ginekologa który odpowiada za wszystko to, za co tu te wszystkie osoby razem wzięte...

Jeśli Twój narzeczony ma operację w PL to chyba tam może zrobić sobie grupę krwi??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lis 2008, 22:35:04 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310437
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17136
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39700
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46049
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42703
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand