Ogólne > Rodzina ...
ślub, kaucja, pozwolenie..
oli:
wiem, wiem, że to wszystko było milion razy! czytałam właśnie wątek "kaucja" i moja głowa zrobiła się większa niż halloweenowa dynia, ale albo jestem tępa, albo nie umiem się doczytać, ale dalej nie mogę się w tym wszystkim połapać..
w ogóle to witam i dobry wieczór i pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów :)
moja sytuacja jest taka:
jestem w DK od paru miesięcy, mam cpr, pracę i pozwolenie na pobyt (tymczasowe) i chcę wziąć tu ślub (z Duńczykiem)
czytałam trochę na stronie gminy i z tego co rozumiem to im jest tylko potrzebny mój cpr i świadectwo urodzenia. wypełniamy papierki i możemy się hajtać (cywilny ślub)
nie wiem tylko jak się ma do tego udlændinge styrelsen.. rozumiem( :-\), że ślub z Duńczykiem daje mi stały pobyt w DK, ale ja w tej chwili pozwolenie na pobyt mam (bo mam umowę o pracę) choć tylko na rok..
/poza tym jestem prawie pewna, że czytałam o tym, że Polacy od 1wszego stycznia 2008 będą mogli dostać pozwolenie na pobyt i pracę w Danii niezależnie od konkretnej umowy o pracę/
no i ta kaucja.. wiem, że się pisaliście o tym tyle razy, ale ja to muszę mieć chyba jak krowie na rowie. Czy ktoś z Was się orientuje, czy będziemy musieli ją "płacić" skoro ja mam tu pozwolenie na pobyt i pracę?
i tak poza tym, czy my możemy sobie po prostu wziąć ten ślub a potem się martwić co udl.st. na to, czy oni coś wcześniej muszą się mieszać?
czy ja mam składać wniosek o stały pobyt z tytułu bycia żoną Duńczyka, konaktować się nimi przed ślubem, czy to wszystko idzie jakoś automatycznie??
będę bardzo wdzięczna, jesli ktoś może mnie oświecić..
(i mam nadzieję, że nikt się bardzo nie wkurzy, że to taki oklepany temat..)
:)
Mirabelka:
Witam
1. Pierwszy raz Słysze ze jest jakieś świadectwo urodzenie, chyba chodzi ci o akt urodzenia. ;)
2. A wiec tak , jeśli masz umowę o prace to na razie jest ok, ale jak stracisz prace twój przyszły maż będzie Musiał wplacic kaucje za ciebie.
3. Oprócz aktu urodzenia, musisz miec z polskiego urzędu papier ze nie jesteś mezatka.
4. Ślub z Duńczykiem , wcale nie daje ci pobytu stalego, możesz się o niego starać po 7 lata.
5. Musisz miec 24 lata żeby wziasc ślub .
6. Nic nie idzie automatycznie, po ślubie musisz sama zalatwiac papiery.
Pozdrawiam
madzialenasz:
Jeszcze dodam, bo ja z Moim chlopakiem tez chcemy sie pobrac(dunczyk).
Pytalismyn w Komunie kilka razy zeby bylo jasne, i wymagaja ode mnie akt urodzenia, zaswiadczenie ze jestem niezamezna( z USC w Polsce), a takze zazyczyli sobie jakiegos potwierdzenia ze jestem tu nie wiecej niz 3 miesiace, powiedzieli ze moze to byc bilet z podrozy , pieczatka w paszporcie itp. Wiem ze brzmi to smiesznie ale taka prawda. Moj chlopak powiedzial w komunnie ze mnie "nie ma w Danii"(takie niewinne klamstewko) i ze bilet mamy wykupiony i ze przyjade tu na swieta, ale bilet nie imienny, a pieczatki nie moge zapewnic (chodzi o 21 grudnia-wiecie co mam na mysli). Ale Pani powiedziala ze to obojetne ze moze byc ten bezimmieny bilet-chodzi tylko o to ze mamy go przyniesc z innymi papierami(aby byla data), jak przyjade tu po swietach i to wtedy mozemy zalatwiac formalnosci slubne i ustalac termin.
Natomiast jesli chodzi o reszte to bede wiedziec jak bede po slubie, ale uwazam ze Moj Przedmowca ma racje
Pozdrawiam
oli:
a to błyskawiczna odpowiedź! dzięki Mirabelka! :)
1.,3.chodziło mi oczywiście o akt urodzenia :-[ tak na marginesie to pewnie będę musiała to tłumaczyć przez przysięgłego, co? jeju, i jeszcze zaświadczenie o stanie cywilnym..
2.liczę na to, że jakoś tu sobie z pracą poradzę, jak nie ta to inna.. czy to znaczy, że póki mam umowę o pracę kaucja nie jest potrzebna?
4. myślałam, że po 7dmiu latach można się starać o obywatelstwo(?) a nie pobyt.. hmm
5. 24 lata skończone to wiem i już miałam parę lat temu ;)
pozdrawiam
oli:
--- Cytat: madzialenasz w 13 Lis 2007, 18:41:48 ---zazyczyli sobie jakiegos potwierdzenia ze jestem tu nie wiecej niz 3 miesiace, powiedzieli ze moze to byc bilet z podrozy , pieczatka w paszporcie itp. Wiem ze brzmi to smiesznie ale taka prawda.
--- Koniec cytatu ---
kurcze, to pierwsze słyszę! nie bardzo rozumiem co im to przeszkadza, że jesteś tu dłużej niż trzy miesiące, jesteś tu jesteś legalnie..
ale dzięki za info, ja dopabuse zaczynam się w to zagłębiać, chętnie będę śledzić Wasze działania jakby co ;) i trzymam kciuki :)
pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej