Ogólne > Rodzina ...

ślub, kaucja, pozwolenie..

<< < (2/8) > >>

Mirabelka:
Tak musisz mieć przetłumaczone 2 papiery , najlepiej na duński. Póki masz umowę, kaucja nie potrzebna.O obywatelstwo możesz starać się po 10 latach i musisz mieć Prøve3 z duńskiego. Jesli ona jest tutaj turystycznie , to moze przebywac tu nie dluzej niz 3 miesiace. Dlatego jest jej to potrzebne.
Pozdrawiam :)

oli:
ok, dzięki, powoli mi się rozjaśnia..

i czy dobrze rozumiem, że skoro mam pozwolenie i pracę a kaucja nas póki co nie dotyczy, to udl.st. nic do naszego ślubu? kwestia "tylko" przetłumaczenia papierów i załatwienia formalności w gminie :)
to by wtedy nie wyglądało aż tak źle jak się obawiałam..

dzięki :)
pozdrawiam

Mirabelka:
No i potem zmiana nazwiska w dokumentach.

piatka:
Dodam swoje trzy grosze odnosnie slubu i pobytu.
Slub mozesz wziac w Danii, po zlozeniu odpowiednich dokumentow.
Jesli jestes tu legalnie, z pozwoleniem na pobyt, nie musisz wykazywac, jak Madzia tym, ze jestes tu turystycznie, a tylko 3 miesiace moze przebywac turysta.
Po slubie mozesz miec dalej pozwolenie z tytulu pracy w Danii, albo zlozyc wniosek na podstawie laczenia rodzin. Inny jest status zony Dunczyka, inny osoby przyjezdzajacej do pracy. I wtedy nalezy zlozyc kaucje.
Dokumenty do slubu mozesz miec przetlumaczone na dunski, angielski, francuski lub niemiecki i w tylu jezykach dostaniesz akt slubu.
W Polsce musisz zalegalizowac zwiazek, tzn dostarczyc przetlumaczony na polski akt slubu, dopabuse po tym mozesz zmieniac swoje dokumenty zgodnie z tym, co jest w akcie slubu. O obywatelstwo mozna sie starac po 7 latach.
 Pozdrowienia

madzialenasz:
A propo tej zmniay nazwiska, bo ja caly czas myslalam ze po slubie, musze do Polski no i dokunety wymieniac.
Ale jedna znajoma powiedziala mi , ze ona po slubie z tez z obywatelem dunskim nie jechala wymieniac dokumentow- po prostu zostawila ze straym nazwiskiem , a przy skaldaniu papierkow , dala normalnie dokunety ze starym nazwiskiem, akt malzenstwa i nic jej nie mowili, potem nowe nazwisko na podstawie aktu malzenstwa otrzymywala na kazdnym juz dokumencie dunskim.
Takze juz nie wiem czy trzeba wymieniac czy nie, czy to tylko zalezy od wlasnego osobistego postanowienia?
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej