poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dentysta  (Przeczytany 11225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Odp: dentysta
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lis 2007, 15:26:17 »
Aparat korygujący na zęby nosi się przez kilka lat. Dlatego wszystkie zęby muszą być wyleczone.  Kontrola aparatu musi być przynajmniej 3 razy w roku. Nawet po zdjęciu aparatu mogą pozostawić małą szynę od wewnątrz. W DK do 18 roku życia korekta jest za darmo. Większość dzieciaków automatycznie dostaje propozycję.

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lis 2007, 19:04:15 »
No nie kilka lat to się chyba tego nie nosi,bo pamietam,ze jedn amoaj kumplea na studiach tez miala aparat i to nawet nie przez cały jeden rok akademicki

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lis 2007, 13:03:13 »
Wiele zalezy od rodzaju wady, ktora nalezy skorygowac.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lis 2007, 15:45:45 »
Thunder86 - zamiesc  prosze zdjecie Twoich zebow to Ci napisze konkretniej ile czasu bedzieszz mial aparacik.
Tak bedzie chyba najprosciej .

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lis 2007, 20:41:57 »
podsumowanie tematu:

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lis 2007, 20:43:24 »
Thunder86 - zamiesc  prosze zdjecie Twoich zebow to Ci napisze konkretniej ile czasu bedzieszz mial aparacik.
Tak bedzie chyba najprosciej .
a co jestes ortodontą?

Offline evi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-2
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lis 2007, 20:56:48 »
Aparat korygujący na zęby nosi się przez kilka lat. Dlatego wszystkie zęby muszą być wyleczone.  Kontrola aparatu musi być przynajmniej 3 razy w roku. Nawet po zdjęciu aparatu mogą pozostawić małą szynę od wewnątrz. W DK do 18 roku życia korekta jest za darmo. Większość dzieciaków automatycznie dostaje propozycję.

Niestety w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.Moja córka bedąc u dentysty zapytała o aparat korygujący.W odpowiedzi usłyszała ze takowy zakłada się tylko w ekstremalnych sytuacjach,gdy wada jest tak poważna ,że uniemożliwia spożywanie pokarmu  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lis 2007, 20:56:48 »

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lis 2007, 21:10:10 »
No ja znam takich ludziktorzy mieli pozakladane aparaty a szczerze mówiąc nie zauważyłem by mieli krzywe zębusie.Ja mam problem taki:od 2-3lat mam takei stzrykanie w szczęce,raz nawe buźke mialem tak "zaklinowaną",ze ani nie moglem jej dalej otworzyc ani zamknąc.Nie za bardzo wiedzialem do kogo sie udac-trafilem wkońcu do chirurga szczękowego,a wcześniej do dentysty.Dentysa byl bardzo wporzo-choc byl lipiec a terminy na NFZ mial dopabuse na grudzień,stwierdzil ze to tylko porada i mam wpasc.Rzekł,ze z ta szczęką nic mi nie pomoże,a poza tym że mam wade zgryzu.Chirurg szczekowy u którego byłem prywatnie stwoierdził,też że mam wade zgryzu.Mam tu pytanie-czy wada zgryzu i krzywe zęby to to samo?Boja nie mam wogole wysunietej zuchwy ani niczego takiego i to było dla mnie zdziwienie co mi powiedziano...Co do tego strzykania i prpblemow ze szczęką stzwierdzil,że problem wyglada tak:u normalnych ludzi,zdrowych w momencie otwarcia buzi-jest to rozwarcie na 3palce, u mnie na 4..ja wiem,że to moze smiesznie brzmi,a moja mama stwierdziła,ze badano mnie jak kobiety na porodowce ;D to jednak mi do śmiechu nie jest..raz byłem pzred ustną maturą a buźka zaczeła znowu strzykac i utrudniac mi mowę,na szczęście po chwili było OK,ale utrudnia mi to zycia i chcialbym to wyleczyc :-[.Chirurg szczękowy powiedział,ze leczenie jest dlugotrwałe i ze mam jeszcze zrobic zdjebia szczeki-bo te co mu przyniosłem sa zbyt ogólne.Powiedzial też coś co mnie zbulwersowało:ósemki do wydłutowania... :o Szczerze mówiąc tak mnie to nastraszyło,że u niego wiecej nie byłem.Teraz bylem u dentysty jeszcze innego-on twierdzi,że to stzrykanie to nic groxnego,ale zanim mnie zbadal wspominal cos o skabusewaniu do spejcjalstyczej kliniki.Potem po badaniu gadał,ze to nie jest takie groźne.Pytalem sie o aparat na zeby-wysłał mnie do ortodonty,a o wadzie zgryzu nic nie wspomniał....

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lis 2007, 21:24:58 »
Ósemki to zęby mądrości. W wielu wypadkach są do usunięcia. Są słabsze, szybciej sie psują, trudniej do nich dojść szczoteczką. Czasami zaś wogóle się nie wyrzynają, pozostając widocznym jedynie na zdjęciach roentgena. I bez nich można się obejść.
Wadę zgryzu można nazwać krzywymi zębami, ale czy dentysta to samo miał na myśli trudno powiedzieć. Dolne zęby mogą wystawać zarówno do przodu jak i do tyłu.
Jakby na to nie patrzył, załatwianie tych spraw będzie o wiele droższe w Danii niż w Polsce. Ostatni widziałem jakąś klinikę orto gdzie aparat kosztuje 16.000 koron.
Pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lis 2007, 21:28:28 »
Nie chce byc w jakimkolwiek stopniu zlosliwa, ale Thunder86 i Manior, czy niektorych spraw nie moglibyscie omawiac na PW.
Opis problemow dentystycznych Thundera86 moze i jest pasjonujacy, ale dla specjalisty - dunskich stomatalogow, czy polskich zamieszkalych w Danii.
Na czatach przy gazecie. pl nie ma watkow poswieconych ortodoncji?
I prosilabym Thundera86 o poprawna pisownie. Przez kilka dni szlo Ci calkiem dobrze.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lis 2007, 22:31:54 »
Skoro juz poruszylas temat prywatnych rozmow, Mala, to sie dolaczam z checia. To nie tyczy sie tylko Maniora i Thundera, ale i szanownych moderatorow. Czasami mam wrazenie, ze ludzie nie wiedza, do czego sluzy gg lub PW :o.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lis 2007, 22:31:54 »

Dentysta w Odense

Zaczęty przez zuzaDział Odense

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12445
Ostatnia wiadomość 05 Lut 2010, 13:58:56
wysłana przez jaro-de
Pilnie potrzebny dentysta

Zaczęty przez pilkarz_007Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4