poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: lekarz  (Przeczytany 5216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marta

• Gość
lekarz
« dnia: 18 Lis 2007, 12:50:28 »
chcialam zapytac jak moge skontaktowac sie z lekarzem w Danii,chodzi mi o wykonanie morfologii,i ile ewentualnie trzeba czekac na takie badania.pilne

piatka

• Gość
Odp: lekarz
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lis 2007, 13:31:16 »
Czy masz pozwolenie na pobyt?

marta

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lis 2007, 18:12:54 »
Mam zolta ,karte,pracuje na kontrakcie,mieszkam w Odense.Pracuje i na razie nie moge pozwolic sobie na wyjazd do polski.

marta

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lis 2007, 18:15:49 »
Nie pokoi mnie ostatnio moje zdrowie i chcialabym pilnie skontaktowac sie z lekarzem.Wiem ze ogolnie zle oceniana jest sluzba zdrowia w Danii,ale nie mam wyjscia,zasadniczo chodzi mi o przeprowadzenie podstawowych badan.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lis 2007, 18:30:30 »
To juz jest troche przegiecie, ze ktos, kto ma problem ze zdrowiem nie korzysta z uslug lekarza, bo slyszal, ze sluzba zdrowia jest zle oceniana:P
Jest tu tylko inny system leczenia, a lekarze, jak lekarze, lepsi i gorsi. Nie oceniaj, zanim sama nie pojdziesz.
Zadzwon jutro, umow sie na wizyte, pamietaj, ze wypytaja cie co ci dolega i nie zdziw sie, jesli termin wyznacza za dwa tygodnie.
 Chyba, ze masz cos bardzo pilnego, zostaniesz przyjeta szybciej. Jesli lekarz odmowi ci szybkiego przyjecia, a ty uwazasz, ze nie mozesz czekac, mozesz sie zglosic wieczorem na pogotowie, skadestue, ale tam, jak i u nas kolejki i przyjmuja nagle przypadki.
 Do lekarza idz z tlumaczem, chyba, ze umiesz porozumiec sie po angielsku lub dunsku sama.
Idz do lekarza z jedna choroba, chyba, ze powiesz, ze przyszlas zrobic ogolne badania.
 Lekarz ma tu wielki autorytet u pacjentow i u wladz wszelkich, jego zdanie jest niepodwazalne.
Ja tez mialam zlego lekarza, ktory twierdzil, ze moje problemy sa zwiazane z mija staroscia , a potem przepisywal mi srodki nasenne i chinine na uspokojenie.
 Zmienilam lekarza, kazdy ma do tego prawo, kosztuje 150 kr za wystawienie nowej zoltej karty i jestem otoczona porzadna opieka.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lis 2007, 18:35:35 »
Dodam że na mojej plastikowej karcie u góry z lewej strony jest nazwisko lekarza ("Læge") a z prawej jego numer telefonu. Trzeba zadzwonić rano, chyba od 8:00 i zamówić czas.
Na pogotowie to tylko z przypadkami które nie mogą czekać do następnego dnia.

marta

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2007, 18:38:56 »
dziekuje za pomoc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2007, 18:38:56 »

marta

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lis 2007, 18:44:12 »
mam jeszcze pytanie czy jesli pojade do polski moge rowniez wykorzystac ubezpieczenie dunskie?wykorzystac zolta karte?

piatka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lis 2007, 18:47:56 »
Moj lekarz ma strone internetowa, gdzie mozna zamowic wizyte, pokazuja sie dni, kiedy ma wolne terminy i mozna wybrac, mozna zamowic kolejne lekarstwa, jesli przyjmujesz ciagle i ci sie koncza, recepta zostanie wyslana do najblizszej apteki, albo sklepu kolo twojego domu, tam gdzie chcesz wykupic lekarstwa, mozna skontaktowac sie z nim, albo pielegniarka przez maila, zawsze szybko odpisuja.
 Informuje, ze jest teraz powszechna akcja szczepien przeciwko grypie, szczepienie kosztuje ok 200kr.
 Naprawde nie jest zle, jest inaczej, jest oszczedniej niz w Polsce, gdzie trwoni sie mase pieniedzy, ale potrzebujacy otrzymuja wlasciwa pomoc i leczenie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lis 2007, 19:35:04 »
Marto, o to juz pytalas w watku "Lekarz" i tam masz odpowiedz.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lis 2007, 19:44:52 »
A ja mam polskiego lekarza, nie mam problemow z dogadaniem sie. Teraz czuje sie jak w polsce. :)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lis 2007, 20:08:01 »
Marto, może napisz nazwisko i adres lekarza w Odense, który widnieje na Twojej żółtej karcie. Może przypadkiem coś o nim słyszałem.
W Odense dzwoni się do lekarza między 8:00 - 9:00, żeby porozmawiać z nim osobiście. To jest taki dyżur telefoniczny. Od godziny 9:00 telefon przejmuje sekretarka i wtedy można się umówić na wizytę. W Danii chyba nie ma takiego pojęcia "zrobić morfologię", czyli jakiś standardowy komplet badań. Raczej lekarz dobiera badania w zależności od dolegliwości. Niektóre badania lekarz może zrobić i mieć wynik natychmiastowo (np cukier). W pewne dni (u mojego lekarza we wtorki) może pobrać krew i wysłać do laboratorium. Może też dać skabusewanie i kartę do pobrania krwii w OUH (szpitalu). Wyniki są po kilku dniach.
Zdrówka życzę :)

jacyludzie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lis 2009, 14:22:00 »
Do kozystania z uslug medycznych w Polsce (jesli mieszkasz i pracujesz w Danii) moze byc niezbedna karta zdrowotna czlonka EU (niebieska). Jesli wykonujesz jakies odplatne badania w Polsce to zabierz ze soba rachunki za niektore z nich pieniazki mozesz przynajmniej czesciowo odzyskac w komunie. Zamawawiasz ja w sojej komunie. W internecie (na forum jak i w komunie) mozesz znalezc wykaz sporej grupy lekarzy od tych od pierwszego kontaktu jak i po tych ze specjalizacja.

jacyludzie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lis 2009, 14:26:48 »
NA zoltej karcie (cpr) masz podany telefon i adres swojego lekarza, jesli niemasz zoltej karty udaj sie do komuny lub do szpitala z karta europejska/turystyczna (wystawiana przez NFZ). Morfologia robiona jest w szpitalu a na wyniki czekasz do tygodnia w zaleznosci od badan. Wystarczy uzasadnic swojemu lekarzowi powod dla ktorych chcemy wykonac badania krwi itd... sa one w Danii bezplatne wyniki jakie otrzymasz powinien odczytac i zinterpretowac twoj dunski lekarz. W polsce nie umieja ich prawidlowo odczytac (maja inny system).

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2009, 14:45:10 »
Dodam pare rzeczy; niektorzy lekarze sami pobieraja krew ktora nastepnie wysylaja do laboratorium, inni wypisuja skabusewanie do tego samego lab., po paru dniach (Kopenhaga) lekarz otrzymuje rezultaty gdzie "nienormalne" wyniki juz sa zaznaczone.
W przypadku naglych dolegliwosci po 16.00 do rana mozna dzwonic do lægevagten gdzie lekarz cos poradzi ewt. odwiedzi i moze nawet skabusewac do szpitala, jest to dosc racjonalne rozwiazanie bo na pogotowiu dlugo sie zazwyczaj czeka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2009, 14:45:10 »

Polski lekarz w pobliżu Ishoj?

Zaczęty przez Rycerzyk111Dział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7138
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2012, 07:20:43
wysłana przez Jomir
Lekarz ginekolog...

Zaczęty przez zyrafffkaaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 20748
Ostatnia wiadomość 26 Lut 2009, 14:08:26
wysłana przez marcellina26102
LEKARZ- KARDIOLOG

Zaczęty przez lucas07Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 22422
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2009, 22:47:41
wysłana przez TBB
lekarz specjalista -prywatnie

Zaczęty przez teddyDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5597
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2016, 09:17:23
wysłana przez nadusiaa
Lekarz dermatolog

Zaczęty przez war666lockDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4711
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2008, 08:49:09
wysłana przez mala_z_Aarhus