poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: praca w DK a słaba znajomosc jezyka  (Przeczytany 8350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

smyczek

• Gość
praca w DK a słaba znajomosc jezyka
« dnia: 20 Lis 2007, 12:13:34 »
Witajcie
mam pytanie odnośnie pracy w Danii a znajomości języka...
czy udało się Wam poszukac pracę dla siebie bez znajomości języka angielskiego o dunskim nie wspominając?
Czy jest możliwe podjęcie (przez kobietę) pracy gdy nie zna sie ,,dobrze,, ani angielskiego ani dunskiego?
Czy bywaja oferty pracy i gdzie ich szukac....

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: praca w DK a słaba znajomosc jezyka
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lis 2007, 12:18:46 »
Moim zdaniem nie licz na znalezienie legalnej, uczciwie platnej pracy bez jezyka. Jedynie na co masz szanse to jakies sprzatanie na czarno lub gazety. Licz sie z tym, ze jesli nie znasz jezyka, to potrzebujesz kogos, kto zalatwi ci dokumenty, pozwolenia, konta itp. Taki ktos, czyli posrednik, ma mozliwosc wrzucenia cie gdzies do pracy, gdzie przy wsparciu innych polakow gdzie mozesz sobie poradzic.. Jednak kazdy posrednik to nie Caritas i bedzie cie obciazal kosztami (administracja, mieszkanie, transport, cuda wianki). Osobiscie odradzam wyjazd bez znajomosci jezyka, przynajmniej do Danii.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lis 2007, 12:29:02 »
Ja odradzam wyjazd bez znajomosci jezyka gdziekolwiek... Nie lepiej to sie poduczyc w Polsce i jak sie juz nim w miare swobodnie komunikujesz, wyruszyc na podboj swiata? Malo to strasznych historii w gazetach?

smyczek

• Gość
praca w DK a słaba znajomosc jezyka
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lis 2007, 12:31:13 »
witaj.

Przyjechalam tu z mężem.On ma pracę,kontrakt i chcielismy byc razem,ja ucze sie języka dunskiego w dunskiej szkole.Angielski znam słabo i troche boje się że mowiąc będe robiła błędy i ze mnie wysmieją.Mam dokumenty...CPR i pozwolenie na prace.Firma męża zadbała o to bym i Ja mogła sie tu zaklimatyzować ale bez pracy czuje sie paskudnie.W Danii jestem od niedawna.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź.Milego dnia

Tula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lis 2007, 12:51:35 »
To zmienia postac rzeczy :)

Moja rada, skup sie na dunskim. Jesli zamierzacie tu zostac, angielski Ci bedzie potrzebny duzo mniej niz dunski. Poza tym szybciej zaczniesz mowic, jesli nie bedziesz sie mogla uciec do innego jezyka. Nie boj sie niezrozumienia -- nikt z uczacych sie nie zaczynal od razu mowic piekna dunszczyzna, to wymaga czasu. Badz konsekwentna, cwicz wymowe, sluchaj TV i innych ludzi.

A co do pracy, chyba bedziesz musiala troszke poczekac, do czasu, az zaczniesz sie komunikowac (Gottie kiedys pisal, ze takim granicznym modulem jest modul 3). Bo inaczej to faktycznie chyba tylko gazety zostaja, a to srednio fajna praca.

Pozdrawiam i powodzenia zycze!

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lis 2007, 12:57:48 »
Tak jak pisze Tula. Skoro juz tu jestes, to ucz sie dunskiego. Jest to specyficzny jezyk a wiec i metody na jego poznanie tez sa niekiedy oryginalne. Najszybciej oswoisz sie, bedac rzucona na gleboka wode, czyli wsrod dunczykow. TV, radio, gazety, slownik w reke i probowac rozmawiac, wyjsc na piwo z mezem i jakimis dunczykami, probowac sie dogadac itd. Staraj sie opanowac podstawowe zwroty, liczby, zacznij uzywac ich w sklepie, kup jakies rozmowki polsko-dunskie i w ludzi.

Gdy bedziesz miala juz podstawy jezyka to o prace bedzie latwiej. Dunski przyda sie bardziej niz angielski.

Offline kixx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lis 2007, 13:17:11 »
Sam chcialbym mieć taki "problem" jak Ty. Jesteś już na miejscu. Masz gdzie miaszkac,a mąż zapewnia Ci byt. Ja na razie gniję w Polsce i sam przymieżam się do wyjazdu w Europę,a raczej do Dani. Język angielski znam na dobrym poziomie,ale duńskiego nic,czyli podobnie jak Ty. Przecież nie musisz od razu pracować. Masz wszystkie sprawy papierkowe pozałatwiane i szczerze sam Ci tego zazdroszczę.Głowa do góry są ludzie w gorszej sytuacji :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lis 2007, 13:17:11 »

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lis 2007, 15:44:39 »
witaj.

Przyjechalam tu z mężem.On ma pracę,kontrakt i chcielismy byc razem,ja ucze sie języka dunskiego w dunskiej szkole.Angielski znam słabo i troche boje się że mowiąc będe robiła błędy i ze mnie wysmieją.Mam dokumenty...CPR i pozwolenie na prace.Firma męża zadbała o to bym i Ja mogła sie tu zaklimatyzować ale bez pracy czuje sie paskudnie.W Danii jestem od niedawna.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź.Milego dnia
byłam w takim samym położeniu , znalazłam prace po miesiącu , rozesłałam CV do firm , byłam na 2 spotkaniach i po miesiącu już pracowałam ,  też zależy jakiej pracy szukasz , może zanim nauczysz się j.duńskiego pomyśl o sprzątaniu ,koleżanka moja sprzątała wieczorami przedszkola 4 godziny i miała 130 na godzinę a co do mówienia ,mów śmiało  oni tez robią dużo błędów ,
napisz gdzie mieszkasz
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

patryk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lis 2007, 17:28:58 »
Mawi masz jakis namiar na ta firme co przedszkola zamiata??
POzdrawiam

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lis 2007, 19:57:25 »
ISS Facility Services ostatnio ogłaszała się w kilku miastach,  www.iss.dk/job
ale trzeba mówić po angieslku chociaż trochę.

MagdaP

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lis 2007, 23:48:38 »
witaj.

Rozumiem Ciebie doskonale. Może poklikamy :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2007, 00:12:53 wysłana przez MagdaP »

TFx2

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lis 2007, 03:30:05 »
faktycznie.. bez jakiegokolwiek jezyka, ciezko.. "good for you", ze zaczelas uczyc sie dunskiego.. mi jak na razie ciezko zaczac, za to z angielskim nie mam problemu.. tylko dzieki temu znalazlem prace.. po prostu, jeden z tych jezykow trzeba znac.. najlepiej obydwa.. takim, co znaja, az zazdroszcze ;)
a tym, co znaja choc angielski i chca tu przyjechac, od razu powiem.. przyjezdzajcie :) prace da sie znalezc, a zycie jest przyjemne..

Tula

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lis 2007, 06:08:41 »
a tym, co znaja choc angielski i chca tu przyjechac, od razu powiem.. przyjezdzajcie :) prace da sie znalezc, a zycie jest przyjemne..
No, a wszystkie papiery sie zalatwia w tydzien :). Czekamy!

MagdaP

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lis 2007, 12:40:53 »
Na pewno Wszyscy, którzy piszą o szybkim znalezieniu pracy są z Kopenhagi. Ja znam angielski płynnie. Skończyłam studia (choć nie wiem czy to cokolwiek tu pomoże - na stanowiska zw. z moim zawodem wolą Duńczyków.) Mnie z chęcią by widzieli przy sprzątaniu. To budzi wielkie dylematy bo chciałabym pracować i nie zhańbi mnie żadna praca ale nie po ty tyle studiowałam, przykładałam się aby teraz dawać Duńczykom satysfakcję, że tylko studia duńskie coś znaczą i że mogą sobie pozwolić na magistra sprzątaczkę. Wiem jaki jest tu poziom nauczania bo pomagam w lekcjach. Cieszę się, że edukowałam się w Polsce.
« Ostatnia zmiana: 21 Lis 2007, 14:37:50 wysłana przez MagdaP »

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2007, 17:29:30 »
Magda wiele zalezy od tego jakie masz wyksztalcenie. Ja mieszkam w Odense i mam prace, ktora odpowiada mi bardziej niz ta ktora mialam w Polsce. Dunczycy duza wage przywiazuja do umiejetnosci, moim zdaniem wieksza niz do papabusew jakie sie posiada. Wiec w tym przypadku polski dyplom podparty doswiadczeniem moze miec duze znaczenie.
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lis 2007, 17:29:30 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16245
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4