poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PD3  (Przeczytany 67636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: PD3
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Cze 2008, 23:07:46 »
Gratuluje i z tej okazji ide otworzyc piwko. ;D

[Dodane: 10 Czerwiec  2008, 22:51:09]

No i se pije piwko.
Slyszalem ze piwo powinno miec 8 stopni celsiusza i zawsze powinno byc pite ze szklanki - odbieramy w 80% zapach i tylko w 20% smak. Dopabuse przy 3 lyku rozpoznajemy smak piwa.

Offline maggie23

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Cze 2008, 07:08:34 »
SERDECZNE GRATULACJE!!  ja zdaję dziś 2 moduł :( pisemny. Trochę mam cykora ale... DAMY RADĘ ;) na to konto idę zjeść cukiereczka ;)

« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2008, 13:55:55 wysłana przez Tula »

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Cze 2008, 07:48:45 »
Ja tez jestem zadowolona, w zeszly czwartek zdawalam test numer dwa na D3.... i zdalam wszystko na 100%, tez jestem uradowana, bo lece przez szkole jak burza-a chodze do szkoly od poczatku lutego, oby tak dalej. Wszystkim innym tez gratuluje ;)
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline Katarzyna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Cze 2008, 07:53:00 »
To pogratulowac tylko sukcesow :)

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Cze 2008, 08:55:17 »
Gratulacje Mirro :)

PD3 modul 5 jest jeszcze prostszy niz modul 4 :)

To tylko tak strasza. Ogolnie te ich egzaminy w tym kraju czy to z jezyka czy tez z normalnych uczelnainych (studia) przedmiotow to bajka i banal :)
Spokojnie zdasz bez problemow a na dunski dluzej pochodzic to nigdy nei zaszkodzi :) to tylko na lepsze wyjdzie :)

Z powazaniem

Svaria
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Wrz 2008, 22:22:41 »
czy we wszystkich szkołach egzaminy są takie same?
  ja mam 4 za miesiąc i 5 w maju  .
  Ciekawa jestem jak przebiega  egzamin co się na niego składa ,
ja słyszałam że mam odpisać na list , przeczytać 3 książki wcześniej i mam je opowiedzieć i chyba będzie jakiś dowolny temat  na który mam mówić  ,
Może ktoś z Was pisał ostatnio modul 4 ?
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Wrz 2008, 07:29:52 »
dzięki ;D , no to muszę się wziąć za streszczanie książek , hmm ,  :-\
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Wrz 2008, 07:29:52 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Wrz 2008, 22:12:19 »
Na temat PD3: dzis w szkole uslyszalam, ze od przyszlego roku do uzyskania obywatelstwa trzeba bedzie miec srednia z egzaminu 4 oraz, ze ten test ze znajomosci historii-kultury-polityki Danii ma byc trudniejszy :). Spieszcie sie ci, ktorzy mozecie...

Im blizej egzaminu, tym bardziej sie denerwuje. Dzis dostalam z powrotem wypracowanie, na ktorego napisanie poswiecilam sporo czasu i ktorego temat mnie ciekawil, i cale bylo pokreslone na czerwono :(. O strachu przed ustnym nie wspomne :-X.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Wrz 2008, 08:28:27 »
gratuluję wszystkim wytrwałości, ja tez muszę coś w tym temacie zrobić. Rozpocząłem ale przerwałem, czas na nowo zacząć

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Wrz 2008, 08:53:20 »
mam jeszcze 2 miesiące istnego zaiwaniania w robocie , potem czas na plażę i naukę języka.

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Wrz 2008, 15:20:07 »
Na temat PD3: dzis w szkole usłyszałam, ze od przyszlego roku do uzyskania obywatelstwa trzeba bedzie miec srednia z egzaminu 4 oraz, ze ten test ze znajomosci historii-kultury-polityki Danii ma byc trudniejszy :). Spieszcie sie ci, ktorzy mozecie...

Im blizej egzaminu, tym bardziej sie denerwuje. Dziś dostałam z powrotem wypracowanie, na ktorego napisanie poswiecilam sporo czasu i ktorego temat mnie ciekawił, i cale bylo pokreslone na czerwono :(. O strachu przed ustnym nie wspomne :-X.
o pobyt stały można się starać po  5 latach , a  po co teraz komu obywatelstwo duńskie ?

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Wrz 2008, 15:42:55 »
zeby moc glosowac - tak mi jeden nauczyciel w szkole  odpowiedzial .

ale ja mam inna watpliwosc - zeby zdazyc z procedura zmiany obywatelstwa przed wprowadzeniem przyszlorocznych zmian  , trzeba oprocz ukonczonego PD 3 mieszkac tutaj min 8 lat .
Sadze , ze po takim czasie to juz sie umie mowic a ten 5 modultest to jedynie formalnosc .

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Wrz 2008, 16:30:11 »
Hej.
U mnie egzamin PD3 nie był taki zły. Lyttefårståelse nie było wcale, bo na PD3 się tego nie zdaje. Moja nauczycielka na pytanie dlaczego, odpowiedziała, że powinno być oczywiste , że ludzie którzy podchodzą do PD3 nie mają problemu z rozumnieniem j. duńskiego i dlatego się ich pod tym względem nie testuje.

Mój egzamin na PD3 składał się z læseforståelse. To były dwa testy. Pierwszy polegał na szukaniu 36 odpowiedzi w informatorze o szkołach ( ok 45 stron). Odpowiedzi miały być krótkie,np tak, nie albo podać jakąś nazwę lub liczbę. Mieliśmy na to 45 minut.  Drugi tekst był trudniejszy, bo trzeba było odpowiadać pełnymi zdaniami i liczyła się poprawność odpowiedzi i poprawność gramatyczna. Na to mieliśmy 1,5 godziny. Potem była część pisemna, czyli trzeba było napisać dwa listy na 300 słów każdy. Na to mieliśmy 1,5 godziny jeżeli dobrze pamiętam. Potem już został tylko egzamin ustny. Egzaminy zdałam na 8, 8 i 7. Może to nie najlepsze wyniki ale na kogoś kto chodził do szkoły tylko przez 7 miesięcy to myślę, że poszło mi nie źle.

Życzę powodzenia wszystkim szykującym się do PD3 i innym też
Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Wrz 2008, 17:47:39 »
zeby moc glosowac - tak mi jeden nauczyciel w szkole  odpowiedzial .
To tez :). Poza tym wydaje mi sie, ze majac paszport dunski bede traktowana inaczej niz majac tylko staly pobyt (przy czym obie te rzeczy to kwestia bardzo odleglej przyszlosci w moim przypadku). Jako "Dunka" moge wymagac wiecej ;)
Cytuj (zaznaczone)
Sadze , ze po takim czasie to juz sie umie mowic a ten 5 modultest to jedynie formalnosc.
Mowic na pewno, pisac niekoniecznie. Pracowalam kiedys z jedym chlopakiem z Sudanu, ozenionym z Dunka, ktory jest w Danii od wczesnych lat 90., mowi swobodnie i na kazdy temat, ale pisac zupelnie nie potrafi -- chodzil do szkoly, ktora skupiala sie na komunikacji.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Wrz 2008, 23:00:07 »
Rozmawiam dzisiaj z kilkoma nauczycielkami z dawnego ÅSC.
Trzy z nich byly oburzone obostrzeniami w egzaminie DP3, ktore juz teraz odbieraja jako egzamin dla osob z wyksztalcenieniem min. srednim. Zastanawialy sie, co teraz bedzie z dyslektykami, czy osobami ze zdiagnozowanymi schorzeniami, tj: trauma po przezytych torturach, pobycie w obozie dla uchodzcow; niewidomymi czy nieslyszacymi lub chorymi psychicznie. Nie mialy tu na mysli schozofrenii, ale jako przyklad dawaly nerwice natrectw lub depresje. Jest coraz trudniej dostac przedluzenie 3 letniego okresu darmowej nauki jezyka dunskiego.
Wspominaly tez osoby, ktore w latach 90-tych porzucily nauke jezyka dunskiego i teraz same musza sie przygotowac do podejscia do egzaminu, aby moc ubiegac sie o obywatelstwo. I tak  dla tych osob czesc pisemna jest najtrudniejsza czescia egzaminu. Nie moga oni liczyc na pomoc, korekte w pisaniu. Tak wiec mimo, ze zdadza egzamin (uzyskujac odpowiednia srednia) okaze sie, ze droga do uzyskania obywatelstwa jest dla nich zamknieta.
Jedna sadzila, ze moze teraz ludzie zaczna podchodzi powaznie do nauki. Ma tez dosc idealistyczne podejscie w sprawie pracodawcow, iz teraz zaczna doceniac znaczenie DP3 itd. Sugerowala tez mozliwosc dalszego doksztalcania sie w jezyku dunskim.
Ze swojej strony moge powiedziec, ze instytucje jak VUC czy inne organizujace egzaminy FVU nie sa przygotowane do pracy z osobami dwujezycznymi.
Egzamin - trin 3 i 4 - w FVU jest przez niektorych nauczycieli oceniany jako trudniejszy do DP3.

Zaczelam sie zastanawiac, jakie bede tego reperkusje dla malzenstw mieszanych - w sprawie czesci zwrotu kaucji....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Wrz 2008, 23:00:07 »

egzamin PD3 - maj/czerwiec 2012

Zaczęty przez jasix81Dział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4216
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2012, 12:18:57
wysłana przez jasix81
PD3

Zaczęty przez EVA77Dział Edukacja

Odpowiedzi: 6