poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: PD3  (Przeczytany 67765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoursoul

• Gość
Odp: PD3
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Paź 2008, 15:40:11 »
Dla ciekawych przesylam nasze tematy z wczorajszego egzaminu DU 3 , modul 4 .

W czesci ustnej oprocz standartowego opowiadania lektury lub historii , moim i kolezanki wylosowanym tematem do dyskusji bylo "Czy transport publiczny  powinien byc bezplatny ?" .
W czesci pisemnej  do wyboru : napisac artukul do gazetki mieszkaniowej w sprawie wprowadzonego zakazu trzymania zwierzat domowych w mieszkaniach lub opisac co sie robilo w tyg. 28 wg zamieszczonych w cwiczeniu zapiskow w kalendarzu
Drugie pisemne zadanie polegalo na napisaniu historii , ktora musiala sie zakonczyc zdaniem "To byl wspanialy ale dlugi dzien " .
Reszta testu taka jak na module 2 i 3 lecz oczywiscie trudniejsza + 3 zadania na rozumienie ze sluchu - wylapac informacje ktore pojawialy sie w dialogu i monologach na CD .

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Paź 2008, 16:07:46 »
Ups, wszystko o czym piszecie dopabuse przede mna.

Na razie budzi to we mnie mala trwoge, ale mam nadzieje, ze przez to przebrne.

Pozdrawiam i zycze powodzenia ;)

gosc

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Paź 2008, 19:28:57 »
Czy zdawanie tych modulow to koniecznosc w Danii?Rozumiem, ze jesli ktos jest zainteresowany obywatelstwem czy stalym pobytem to musi zdac egzamin z dunskiego. Z tego co tutaj wyczytalam moduly ktore zdaliscie nie mialy nic wspolnego z egzaminem z dunskiego jak ktos stara sie o obywatelstwo.Jestem osoba, ktora jest w Danii od niedawna.Aktualnie czekam na papiery. Moj maz jest Dunczykiem ale przez ostatnie 3 lata mieszkalismy w Polsce. Podczas pobytu w Polsce uczylam sie dunskiego. Z rozumieniem dunskiej telewizji nie mam problemow tak samo jak z komunikacja.Moze to wynika z faktu ze skonczylam w Polsce germanistyke. A jednak dunski nalezy do jezykow germanskich. Chodzi mi o to czy jak dostane karte cpr to czy odgornie musze chodzic na te kursy. O pobyt staly sie nie staram bo za krotko tutaj jestem. Moze sie orientujecie czy Dania ma duzo kontaktow handlowych z krajam rosyjskojezycznymi?

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Paź 2008, 20:00:23 »
Jak dostaniesz zolta karte i cpr, to bedziesz miala prawo (ale nie obowiazek) do bezplatnej nauki dunskiego przez nastepne 3 lata. Uwazam, ze warto z tego skorzystac, bo nigdy nie wiadomo co sie w przyszlosci stanie, taki papierek w szufladzie moze sie kiedys przydac.
A moduly to kolejne kroki stawiane na drodze do owego PD3.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Paź 2008, 09:41:54 »
szkola obowiazkowa nie jest. Natomiast egzamin tak

zeby dojasnic - trzeba byc minmum 10 razy na zajeciach aby przystapic do egzaminu z danego modulu

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Paź 2008, 10:28:21 »
w 100 % racja
pozatym w czasie zajec przed egzaminem nauczyciel musi sprawdzic opowiadanie ucznia (emne) do czesci ustnej . Wolnosc slowa wolnoscia slowa ale nie nie wszystko moze przejsc .

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Paź 2008, 12:50:47 »
Prosze nie mylic modulow wewnetrznych a egzaminow DP2, DP3 itd.
Roznice w warunkach zaliczenia egzaminow wewnetrzych i panstwowych sa diametralne.

Oczywiscie, ze mozna podejsc do DP3 bez chodzenia na zajecia. Nalezy sie zglosic min. 2-3 miesiace przed egzaminem do szkoly, na terenie ktorej odbywa sie egzamin, wplacic oplate za egzamin i czekac na list z informacja o czasie i miejscu egzaminu. Temat do egzaminu ustnego podaje sie po egzaminie ustnym....
Jak wykazuje praktyka osoby, tzw. selvstuderende, osiagaja gorsze rezultaty anizeli osoby chodzace na zajecia. zwl w czesci pisemnej. W czesci ustnej moga byc zdecydowanie lepsze od osob chodzacych na zajecia, o ile tylko pamietaja o limicie czasu i wybranym temacie. (pamietam jednego, ktoremu na 3 min przed egzaminem sie znudzil samodzielnie wybrany temat i mowil o czyms innym).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Paź 2008, 12:50:47 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Paź 2008, 16:12:41 »
Tak...i tak teoria o kobietach bedacych w wiekszym stopniu mulittask niz mezczyzni nie sprawdza sie w moim przypadku.  :)

Mialo byc po egzaminie pisemnym podaje sie temat do egzaminu ustnego...

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Paź 2008, 17:35:36 »
Pisalam na podstawie wlasnych doswiadczen i obserwacji w mojej szkole jezykowej .
Poniewaz chodzi mi po glowie pomysl zmiany DU 3 na DU 2 tuz po zdanym 4 module pytalam w szkole jak to wyglada w praktyce . Odpowiedziano mi ze nie bedzie problemu ale musze byc na 10 zajeciach w systemie DU 2 przed ostatnim egzaminem , rozumiem , ze rowniez panstwowym  >:(.

Zmienic temat opowiadania musial Irakijczyk przygotowywujacy sie do egzaminu z 5 modulu , ktory byl ze mna w grupie ( jestesmy razem 4, 5 modul ) , poniewaz jego interpretacja rysunkow Mahometa nie byla wystarczajaco poprawna ...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Lis 2008, 15:23:26 »
Egzamin zaczyna mi sie snic po nocach, to objaw stresu?
Dostalam w tym snie kolejno 12, 7 i 4. Coz, pozyjemy, zobaczymy, na ile byl proroczy.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lis 2008, 23:02:43 »
Powodzenia dziewczyny. Trzymam kciuki ;)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Lis 2008, 17:29:57 »
No i po ptokach. Moje wrazenia sa takie: læseforståelse bylo latwe, wiec jesli tylko zalicza zzynanie zywcem zdan z tekstu w charakterze odpowiedzi, to git :D. Pierwszy test polegal na wyszukaniu informacji w ulotce reklamujacej wyksztalcenie projektanta technicznego (teknisk designer), drugi tekst byl kretynski i traktowal o stowarzyszeniu, ktore kupuje krowy i kawalek pastwiska, aby potem czlonkowie mieli dostep do taniego miesa dobrej jakosci (ekologicznego). Te pytania... "Dlaczego ludzie chetnie przystepuja do stowarzyszenia?" "Bo to daje dzieciom mozliwosc obcowania z natura i uczy je, skad mieso pochodzi" "Dlaczego niektorzy nie jedza miesa zaraz po uboju, tylko odczekuja jakis czas, trzymajac je w zamrazarce?" "Bo w trakcie zajmowania sie zwierzeciem rozwijaja z nim bliski stosunek i dziwnie im je potem tak od razu jesc" ???. Dla mnie, jako wegetarianki, byla to droga przez meke. Ze tez akurat w tym roku musialam na taki tekst trafic.
Czesc pisemna poszla tak sobie; po pierwsze, byl do napisania list formalny, konkretnie reklamacja, i nie wszystkie wskazowki byly dla mnie jasne. Druga czesc, to do wyboru albo opisanie diagramu pokazujacego ilosc czasu poswiecanego na ogladanie telewizji w roznych grupach wiekowych i wyjasnienie, czemu tak jest oraz wymienienie wad i zalet telewizji wraz z uzasadnieniem, albo wypracowanie o stanie zdrowia Dunczykow i co mozna zmienic, by go polepszyc. Pisalam o telewizji, bo diagram jest zawsze latwiejszy, ale nie sadze, ze z pisemnej czesci uda mi sie dostac 7.

Teraz pozostaje czekanie na wyniki i na ustny.
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2008, 17:40:56 wysłana przez Tula »

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Lis 2008, 08:52:00 »
A kiedy macie wyniki?

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Lis 2008, 09:01:54 »
to byl dopabuse pisemny egzamin a przed nimi jeszcze ustny  ;)
trzymamy kciuki

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Lis 2008, 13:39:20 »
Dziewczyny, ja jestem prawie na polmetku szkoly - w lutym bede zdawac D3. M3.

Zostal mi juz tylko rok bezplatnej nauki i mam nadzieje , ze uda mi sie skonczyc te szkole. ???

Myslicie, ze ten  rok  wystarczy na przerobienie tych najtrudniejszych modulow?

Pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 19 Lis 2008, 13:39:20 »

egzamin PD3 - maj/czerwiec 2012

Zaczęty przez jasix81Dział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4218
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2012, 12:18:57
wysłana przez jasix81
PD3

Zaczęty przez EVA77Dział Edukacja