poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: urlop macierzynski  (Przeczytany 20931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: urlop macierzynski
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maj 2008, 18:04:50 »
Ty musisz wypelnic do pracodawcy.
Dragonka jest tu na podstawie pobytu stalego-familijnego.

Sa roznice, jesli przeczytasz komu przysluguje zasilek bedziesz wiedziala skad wyplywaja roznice.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline karolcia19877

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Maj 2008, 19:02:22 »
hej dziewczyny to nie prawda ze trzeba przepracowac min 1rok zeby otrzymac pieniadze za macierzynski i ze trzeba do 8mies pracowac. ja nie spelnialam tych kryteriow i otrzymuje pieniadze.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Maj 2008, 20:09:11 »
Karolciu, dokladnie na ten temat wkleilam i przetlumaczylam kawalek przepisow.
Masz racje, wystarczy 13 tygodni, lecz minimum 120 godzin...

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Maj 2008, 20:19:42 »
tak pracowalam....2 mies-37 godzin/tydz. i 1 miesiac-2godz/tydz. .nic wiecej i to w czasie ciazy!!!!!
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Maj 2008, 20:35:04 »
No i dlatego masz macierzysnki od Komuny, a nie od pracodawcy - nie przepracowalas minimalnych 13 tygodni.
Ale dziewczyny, ktore sa tutaj na zasadzie pozwolen na prace, nie otrzymaja macierzysnkiego od komuny, a od zakladu pracy, bowiem sa pod opieka socjalna PL.
WObec tego musza przepracowac minimum 13 tygodni, po minimum 10 godzin tygodniowo (to akurat niewiele).

Karola

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maj 2008, 22:00:22 »
mam kilka pytan...
jestem w 7 miesiacu ciazy, mam juz przepracowane 120 godzin w tych 13 tygodniach. Pracowalam na zasadzie viakriatu i od tego tygodnia juz nie pracuje, ale mam ciagle kontrakt na caly rok, tyle ze moj pracodawca nie potrzebuje mnie na zastepstwa i mam wolne, a za miesiac dopabuse ide na macierzynski. Czy w takim wypadku dostane pieniadze, jezeli tak to od kogo i jak sie o nie starac, czy mam sama sie zglosic do pracodawcy czy nie? i ile wynosi macierzynskie? nie mam pojecia ile dostane pieniedzy, czy to jest tylko symboliczna kwota, czy normalna wyplata?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Maj 2008, 22:46:35 »
Karolciu, na poprzedniej stronie wkleilam fragment przepisow, mam za tydzien egazmin, wiec nie mam czasu na tlumaczenie calosci. Moze ktos przetlumaczy w miedyzczasie, jak nie, zrobie to za tydzien.
A poki co:
Barselsdagpengebeløbets størrelse afhænger af din løn, og det antal timer du arbejder. Det maksimale barselsdagpengebeløb er 3.515 kr. pr. uge (gældende fra 7. januar 2008). Hvis du har flere arbejdsgivere ændrer det ikke størrelsen på det beløb, som du får udbetalt i barselsdagpenge. 

Zasilek macierzynski zalezy w wiekszosci od Twojego wynagrodzenie i czasu przepracowanego. Maksymalnie moze to byc 3.514 tygodniowo (obowiazuje od 7 stycznie 2008).
Jezlei mialas kilku pracodawcow, wybiera sie tego z najwyzszym wynagrodzeniem.

Powodzenia i pomyslnego rozwiazania....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Maj 2008, 22:46:35 »

amga30

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Maj 2008, 08:04:29 »
 Witam. No wlasnie czy moglby ktos napisac o ile to nie jest tajemnica w jakiej wysokosci wyplacaja ten zasilek macierzynski z komuny?

amga30

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maj 2008, 08:08:20 »
 ODP. do Karoli

Ja bylam w swojej komunie i dali mi druk z ktorym musialam zglosic sie do pracodawcy i oni w firmie dla ktorej pracowalas w dziale gdzie naliczaja pensje wypelnia ci. Potem z wypelnionym drukiem idziesz do komuny i skladasz. To wszystko. Ja wlasnie jestem na tym samym etapie i wczoraj zostawilam w firmie ten paier z komuny.

Pozdrawiam

Karola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Maj 2008, 18:37:56 »
Mirra i Amga30 dzieki za odpowiedzi...

moze wkrotce jeszcze ktos cos napisze na naszym forum i wiecej sie dowiemy :) ...
pozdrawiam was serdecznie

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Maj 2008, 19:28:49 »
Najlepiej by bylo, gdyby ktos znalazl czas i przetlumaczyl przepisy do konca. Bo to najpewniejsze informacje.
Ja bede miala czas po 10 czerwca, wiec jak wytrzymacie, to obiecuje przetlumaczyc.

No chyba, ze ktos to zrobi wczesniej.

amga30

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Maj 2008, 07:57:03 »
 Moj maz dunczyk dowiadywal sie o wszystkich przepisach w dunskich urzedach i ani w jednym z tych urzedow nie wspomnieli o przepracowaniu pelnego roku. Jedynym warunkiem do otrzymania swiadczenia jest przepracowanie 120 godz w ostatnich 13 tygodniach i Ty sama musisz zadecydowac czy chcesz pobierac ten zasilek od 8 miesiaca ciazy czy od daty kiedy masz wyznaczony termin porodu. Jedynie w przypadku ciazy zagrozonej lub jezeli wykonujesz zawod ktory moze zagrazac dziecku musisz miec zaswiadczenie od lekarza ze nie mozesz pracowac i ten dokument przedstawic w komunie. Pobierasz druki z komuny i Twoj zaklad pracy , powinnien Ci je wypelnic. Przepisy na temat zasilku macierzynskiego w Danii mozna rowniez znalezc na polskiej stronie

http://www.infor.pl/ubezpieczenia/aktualnosci/70092,Kto-i-jak-moze-ubiegac-sie-o-urlop-macierzynski-w-Danii.html
 Informacje ktore napisalam sa pewne, gdyz potwierdzil je moj pracodawca, rowniez dowiadujac sie w komunie. Z tego co mi wiadomo to w ostatnim czasie zmienily sie  jakies przepisy , prawdopodobnie na korzysc dla nas.
 Wiem rowniez ze te informacje dotycza osob , ktore sa w takiej sytuacji w tym kraju jak ja czyli laczenie rodzin polsko-dunskich, nie wiem jak to jest w innych przypadkach.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maj 2008, 11:59:49 »
Gdybys przeczytala caly watek, zauwazylabys, iz dobrze juz wiemy, ze nie trzeba przepracowac calego roku, ba nawet sa wklejone stosowne przepisy.

Problem w tej chwili polega na tym, ze ja nie mam czasu by przetlumaczyc wszystko od dechy do dechy, a poki co jak widac, nikt do tego sie nie kwapi.
Z drugiej strony, zalacznik, ktory wkleilas wczesniej, wyjasnia wiele, wiec spojrze tylko czy na dusnkiej stronie bylo cos wiecej i ewentualnie dotlumacze to o czym nie napisali w polskiej wersji.

gość

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Cze 2008, 15:31:01 »
A ja mam pytanie. Czy kobietę w ciąży można zwolnić? Miesiąc temu rozpoczęłam pracę, średnio ciężką i właśnie okazało się, że jestem w ciąży. Szef nie ucieszył się, kiedy mu powiedziałam. Wręcz przestał się do mnie odzywać. Ponieważ kiepsko się czuje, poprosiłam o 2 dni wolnego na wyjazd do Polski i wizytę u swojego lekarza ginekologa - nie zgodził się. Powiedział, że mam wykonać badanie krwi tutaj w Danii. Natomiast bardzo jest zainteresowany jak długo jestem w ciąży. A ja niestety jeszcze tego nie wiem. Do czego ta informacja jest mu tak bardzo potrzebna i czy będzie mógł mnie zwolnić. Dodam, że nie zamierzam iść na zwolnienie lekarskie.

Offline Maja80

• Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sie 2008, 13:56:19 »
Witam wszystkich serdecznie . Mam takie pytanie. Pracuje w Dani od dwoch lat natomiast od roku mieszkam w Szwecji. Opieke medyczna oraz podatki rowniez oplacam w Dani. Jestem w 26 tyd ciazy i moja umowa o prace konczy sie z ostatnim dniem tego miesiaca. Pracuje 170h w miesiacu czyli mam przepracowane 13 tyg i 120 godz/m . Problem polega na tym, ze moj pracodawca nie chce mi przedluzyc kontraktu, jestem juz za duza do mojej pracy nie zawsze daje sobie rade. Pracuje jako kelnerka w samym centrum Kopenhagi, restauracja jest wiecznie pelna. Codziennie zamykam knajpe co wiaze sie ze skladaniem tarasu czego powoli robic juz nie moge chodzbym chciala, nie posiadamy barmana wiec bar uzupelniamy same czego rowniez robic juz nie powinnam. Pracuje od 8 do 10 h dziennie raczej na pelnych obrotach. Niestety nie zawsze dobrze sie czuje chodz nigdy nie zwalnialam sie wczesniej z pracy. Poradzono mi zwolnienie lekarskie na te dwa ostatnie miesiace zebym od 8 miesiaca  mogla otrzymywac pieniadze z komuny. Lecz szwedzki lekarz mi go nie dal poniewaz objawy ktore posiadam sa wynikiem ciazy i i wzmozonej pracy,a nie choroby. Wiec co moge teraz zrobic ? Czy te 13 tyg musze pracowac dla jednego pracodawcy czy liczy sie tylko ciaglosc pracy? A moze ktos zna jakiegos normalnego ginekologa w Kopenhadze nawet prywatnego?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sie 2008, 13:56:19 »

Urlop.

Zaczęty przez FlashDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3985
Ostatnia wiadomość 13 Mar 2012, 18:11:23
wysłana przez Flash
Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310317
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
ile trwa ustawowo urlop

Zaczęty przez ile trwa ustawowo urlopDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6451
Ostatnia wiadomość 23 Cze 2009, 23:20:01
wysłana przez felis
urlop po narodzinach dziecka.

Zaczęty przez grzes85_2006Dział Podatki