poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: W Szwecji Polacy pracowali jak niewolnicy  (Przeczytany 3704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MargaretMitchell

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-1
W Szwecji Polacy pracowali jak niewolnicy
« dnia: 29 Lis 2007, 08:01:29 »
GEHENNA W KAMIENIOŁOMIE
60 polskich murarzy, mechaników i cieśli przez kilka tygodni harowało w kamieniołomie w Szwecji - bez pieniędzy i posiłków - podaje "Polska".
Tyrali godzinami przy kruszeniu skał, a w weekendy przy wycince lasu. Bez zapłaty, bez posiłków. W takich warunkach ok. 60 Polaków przeżyło w Szwecji kilka strasznych tygodni. Wyjazd zorganizowała agencja zatrudnienia Swedpool z Gdańska, posiadająca certyfikat marszałka województwa pomorskiego. Zajmuje się ściąganiem polskich pracowników fizycznych do pracy w Szwecji. Teraz przedsiębiorstwem zajmują się inspektorzy pracy - pisze gazeta.

To był obóz pracy – tak warunki, jakie panowały w Szwecji, określają sami poszkodowani. Uciekli stamtąd dopabuse wtedy, kiedy ktoś podpalił kwatery, w których nocowali. - Miałem pracować jako cieśla, obiecywano wysokie zarobki – opowiada Wojciech Lange z Kleszczewa Kościerskiego na Pomorzu. - Przed wyjazdem zwolniłem się z dobrej pracy, którą miałem w Polsce. Na wyjazd do Szwecji wydałem wszystkie pieniądze, teraz jestem bez grosza - dodaje.

Wszystko miało być legalnie. Dobre zarobki, wygodne zakwaterowanie, wyżywienie i praca w zawodzie. Wyjazd do Szwecji był dla wielu Polaków szansą życiową. - Mieliśmy pracować jako fachowcy, murarze, mechanicy, cieśle. Po przyjeździe okazało się, że pracy dla nas nie ma – wspomina Lange. Dopabuse po kilku dniach Polakom zaproponowano zatrudnienie w kamieniołomach. Mieli dostać 25 zł za godzinę. - Lepsze to niż nic. Zgodziliśmy się – przyznaje. Jednak po upływie tygodnia, kiedy robotnicy zgłosili się po swoją tygodniówkę, okazało się, że pieniędzy dla nich nie ma. - Ci, którzy się buntowali, byli zastraszani - opowiada.

"Polacy zmyślają"
Pracownica Swedpoolu, która nie chce podać nazwiska, twierdzi, że opowieści Polaków są zmyślone. - Panom po prostu nie chciało się pracować, poza tym wielu z nich nadużywało alkoholu – mówi. Jedyne, do czego przyznaje się Swedpool, to opóźnienia w wypłatach, ale – twierdzą pracownicy firmy – wszystkie pieniądze zostaną w końcu przekazane na konta.

Zastępca dyrektora ds. pracowniczych wojewódzkiego urzędu pracy Tadeusz Adamejtis zapowiedział kontrole w firmach w Polsce i Szwecji.

W ubiegłym roku media donosiły o obozach pracy we Włoszech. Na południu tego kraju więzionych było ponad tysiąc Polaków. Cztery osoby popełniły samobójstwo. Polska i włoska policja nie wykluczają, że mogło też dochodzić do zabójstw i śmierci z wycieńczenia. W tej sprawie dotychczas zatrzymano ok. 25 osób zamieszanych w handel ludźmi.
http://www.tvn24.pl/-1,1530352,wiadomosc.html

Zurich

• Gość
Odp: W Szwecji Polacy pracowali jak niewolnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lis 2007, 09:24:48 »
Mam nadzieje ze w Danii takie rzeczy sie nie zdazaja.Przecierz Dania to panstwo prawa. :)

Thunder86

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lis 2007, 13:01:26 »
Każde państwo w zamyśle jest państwem prawa,więc kto wie...

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lis 2007, 13:19:29 »
Fakt, ze firma miala certyfikat marszałka województwa pomorskiego, nie daje pewnosci, ze praca bedzie legalna i w zgodna ze standardami europejskimi, jest niedopuszczalny. Wydawalo mi sie, ze wlasnie to po istnieje procedura wydawania certyfikatow.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lis 2007, 13:19:29 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25571
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17804
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22062
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21587
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24114
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy