Ogólne > Rodzina ...
Paszport dla dziecka ???
Patrycja:
Małoletniemu do ukończenia 5 roku życia wydaje się paszport tymczasowy, który jest ważny przez 12 miesięcy od daty jego wydania.
Małoletniemu przed ukończeniem 5 roku życia na żądanie rodziców może być wydany paszport (nie tymczasowy), z tym że jego ważność nie może przekroczyć 5 lat od daty jego wydania.
paszport tymczasowy może być wydany obywatelowi polskiemu w kraju. Za wydanie paszportu tymczasowego pobiera się opłatę w wysokości 45zł.
Kurcze... albo sie cos zmienilo z tymi oplatami albo ja zle pamietam ale wydaje mi sie ze my za paszprt dla corki placilismy 70 zl ???
I przy skladaniu wniosku o paszport musza byc oboje rodzice oraz dziecko ;D
willy:
Dziecko może teraz mieć dowód osobisty. Szwagier zabrał niespełna rocznego syna na wycieczkę do Irlandii właśnie z dowodem.
Jomir:
Taaa.. to najnowszy pomysl biura paszportowego... dziecko musi byc obecne przy skladaniu wniosku.WIdzialam te kolejke, pelna biednych zmeczonych maluchow.
MOgliby chociaz dla rodzicow z malymi dziecmi jakas oddzielna kolejke zrobic, albo przyjmowac poza kolejnoscia.
Patrycja:
Zgadzam się z ta poza kolejnoscia ,oczekiwanie w kolejce bywa bardzo meczace dla malego dziecka ale oczywiscie na taki pomysl biuro paszportowe nie wpadlo ::)
twarozki:
Już sobie wyobrażam moją Julkę w tej kolejce :) Rozniesie im całe biuro w drobny mak i sami poproszą, żeby nas szybko obsłużyć :)
Przy składaniu wniosku na dowód tymczasowy też musi być dwoje rodziców z dzieckiem i kosztuje ta przyjemność 30 zł.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej