Ogólne > Rodzina ...

ciąża

<< < (26/26)

marta 12:
ale to sa chorobowe ,bo zwykle szef w dni kiedy nie moge byc w pracy wyplaca mi sh...

agnieszka1234:
dzień w którym idziesz do szpitala lub do lekarza z powodu ciąży jest płatny jako chorobowe, tak mi powiedziała moja szefowa, kiedy chciałam wziąć dzien urlopu. Jednak kiedy te wizyty sa w 13 ostatnich tygodniach pracy, utracone godziny w związku z taką wizytą, powodują mniejszy zasiłek macierzyński, gdyż wlicza się ilosć przepracowanych godzin z ostatnich 13 tyg.

krzysiekm:
Cześć, ja pierwszą ciążę w Danii straciłam.. 1,5roku później znów zaszłam i jest okej. Szczerze mówiąc, to jeśli znajoma planuje iść od razu na chorobowe to zależy od jej stanu i od lekarza, który ją będzie prowadził. Ale nie są tu skorzy do wysyłania na chorobowe, ewentualnie na tydzień, czy dwa- a później się zobaczy. Też zależało mi, by tą ciążę bezpiecznie odbyć, jednak wg prawa każda kobieta powinna pracować do końca 8 miesiąca, ponieważ Barsel należy się od 4 tygodni do porodu i po nim. Także jeśli znajoma zajdzie w ciążę i będzie się w miarę dobrze czuła, będzie miała dobre wyniki krwi itd, lekarz nie pośle jej na zwolnienie aż do porodu.. może i troszkę to przerażające, ale ja własnie kończę 7 miesiąc i dopabuse teraz poszłam do lekarza po zwolnienie, ze względu na astmę- zwyczajnie za ciężko..

aarhusN:

--- Cytuj (zaznaczone) ---jednak wg prawa każda kobieta powinna pracować do końca 8 miesiąca
--- Koniec cytatu ---

a dlaczego mialoby byc inaczej? ostatnio bratowa mojej zony byla oburzona,ze przedszkole w pl dostaja kobiety ,ktore zalatwily sobie zaswiadczenie o zatrudnieniu. ale sam zalatwila sobie opieke na 2 tyg ,bo opiekunka poszla do szpitala. nie wiedziala o co mi chodzi,gdy nazwalem ja hipokrytka...

p.s. zona pracowala prawie do samego porodu

agnieszka1234:
ja jestem w 4 miesiacu ciazy, mam nadzieję, że będę mogła pracować do końca 8go, chciałabym po 3 miesiącach wrócic do pracy a dziecko zostawic z babcią.  Zastanawiam się jednak, czy w przypadku zwolnienia mnie z pracy będę mogła zamiast na a-kasse wykorzystać resztę macierzyńskiego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej