Ogólne > Rodzina ...
ciąża
Dorciaaa:
Czy moze ktos napsac gdzie zaczac sie starac o wpisanie jako obywatel UE i jakie trzeba spelniac do tego warunki. Sens w tym, ze razem z mezem chcemy starac sie o pozwolenie na pobyt dla mnie tylko przeraza nas ta kaucja... Jak to jest naprawde z tym? Bo z tego co wyczytalam to nie kazdy ta kaucje musi zaplacic. Nam zalezy narazie tylko na pobycie moim tutaj plus opieka zdrowotna, nie na pracy dla mnie...
Jomir:
Jezeli Twoj maz jest Dunczykiem to kaucji nie unikniesz.
Tym bardziej, ze nie chcesz pracowac.
Pozwolenie na pobyt mozna otrzymac w przypadku:
1. pracy
2. laczenia rodzin
3. posiadania gotowki na koncie (okolo 50.000 koron) na rok pobytu
Laczenie rodzin polskich odbywa sie bez kaucji, ale pozwolenia sa czasowe tylko na ores waznosci kontraktu.
madzialenasz:
Odnosnie trzeciego punku- w Moim przypadku chcieli zobaczyc ze pospadam min 57.500 dk, pokazalam im czek zrobili ksero, na drugi dzien mialam juz w skrzynce pozwolenie- ktore dostalam na 5 lat, poszlam w ten sam dzien do komuny wypalnilam paiery na Cpr , wybralam lekarza(to bylo w czwartek przed wietami) wrocilam za 8 dni z Pl i w skrzync emialam juz nadany Cpr na kartce A5 z ktorym np moglam isc na kurs, potem za 2,5 tygodnia w ksryznce mialam juz plastikowy Cpr, takze tak na marginesie-nie bylo to wszystko skomplikowane
Pozdrawiam
Dorciaaa:
Mirra nie jest to tak ze ja nie chce pracowac, tylko tak ze jestem w 8 miesiacu ciazy i dlatego zalezy nam z mezem na opiece lekarskiej dla mnie i pozwoleniu na pobyt, poniewaz od samego poczatku chcemy byc razem z dzieckiem, a nie ze on tu a ja z dzieckiem w Polsce. Dla sprostowania maz nie jest dunczykiem, jest polakiem, mieszka tutaj ponad 7 lat ma staly pobyt i czeka na decyzje w sprawie paszportu dunskiego (spotkanie to odbedzie sie jakos 16.06.2008r). Czy ktos moze nam doradzic co zrobic w tym wypadku? Chcemy jakos uniknac tej kaucji, poniewaz jest to zbyt wysoka kwota do osiagniecia przez nas jak na dzien dzisiejszy.. :(
Mirabelka:
Moze tutaj cos znajdziesz
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=3244.0
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej