poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dodatek dla dziecka  (Przeczytany 12520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marecki

• Gość
dodatek dla dziecka
« dnia: 05 Sty 2008, 13:20:50 »
chciałbym się dowiedzieć.czy mając kontrakt na pracę i pozwolenie na pobyt , ale na razie nie mam żółtej karty/brak meldunku/ mogę się starać o zasiłek na dziecko dzięki.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: dodatek dla dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sty 2008, 16:03:31 »
Skoro nie masz zoltej karty to znaczy, ze nie masz pozwolenia na pobyt i prace....
Inaczej sobie tego nie wyobrazam, poniewaz uzyskanie zoltej karty i CPR to formalnosc, zaswiadczenie dostajaesz od reki, a zolta karte w ciagu 10 dni, listem do domu.

Po otrzymaniu pozwolenia i zoltej karty pieniadze przychadza automatycznie na NEM konto.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

marecki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sty 2008, 11:04:09 »
dziękuje za odpowiedz.ale moj problem polega na tym ze mieszkam i nie mam meldunku.jak rozumiem gdy nie mam meldunku to nie otrzymam żółtej karty.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sty 2008, 11:32:24 »
Mira dobrze mowi, ze mna bylo tak : dostalam pozwolenie, z tym do komuny wypelnilam papierki o CPR, zaraz dostalam poczta zielony paierek A% znadanym mi CPR, pani w komunie powiedziala mi ze automatycznie mnie zameldowali, teraz czekam na plastik, ktory ma przyjsc poczta...
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

marecki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sty 2008, 11:40:12 »
wszystko rozumiem,ale czy nie mając meldunku w mieszkaniu w którym obecnie mieszkam dostanę zółta karte z komuny.czy warunkiem otrzymania zółtej karty oprocz pozwolenia na prace i kontrakty nie jest rownież zameldowanie .

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sty 2008, 11:41:52 »
masz pozwolenie na prace, na podstawie tego otrzymasz cpr, bez cpr nikt nie moze Cie zameldowac
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

marecki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sty 2008, 11:45:42 »
nie rozumiemy się.mam cpr, mam pozwolenie na pracę,mam kontrakt,tylko mieszkam na czarno w tej chwili w danii,to znaczy bez meldunku.chce sie starać o zasiłek na dziecko które jest w polsce .czy bez żółtej karty jestem w stanie to załatwic.dzieki

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sty 2008, 11:45:42 »

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Sty 2008, 11:52:49 »
Jeśli dostales cpr, idź do komuny i się zamelduj oraz wypełnij papiery na zasiłek rodzinny. Majac cpr nie mozesz byc bezdomny.

A czepie sie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sty 2008, 12:08:37 »
Majac cpr nie mozesz byc bezdomny.
W Danii sa tez bezdomni.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sty 2008, 12:14:15 »
nie rozumiemy się.mam cpr, mam pozwolenie na pracę,mam kontrakt,tylko mieszkam na czarno w tej chwili w danii,to znaczy bez meldunku.chce sie starać o zasiłek na dziecko które jest w polsce .czy bez żółtej karty jestem w stanie to załatwic.dzieki
Czy jest jakis powod ze nie chcesz zglosic miejsca zamieszkania w kommune? Czy pytasz, czy bezdomny moze otrzymac zasilek na dzieci? ???
PS. Zolta karta jest ubezpieczeniem zdrowotnym.

marecki

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sty 2008, 12:25:35 »
w mieszkaniu w którym mieszkam nie moge byc zameldowany mieszkam u znajomych przy okazji i nie moge w komunie podac ich adresu do oficjalnego zamieszkania.przeciez komuna to podobno sprawdza.a bez zółtej karty nie moge sie starac o zasiłek na  dziecko.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sty 2008, 12:52:22 »
Najwyzszy czas znalezc sobie mieszkanie, bezdomnych maja swoich i poskich nie potrzebuja, nie majac adresu, nie mozesz zalozyc konta, nie dostaniesz ubezpieczenia, ktore przysluguje mieszkajacym w Danii.  osoba mieszkajaca to osoba z meldunkiem.
Dlatego, ze musisz miec tu mieszkanie i utrzymujesz dom w Polsce nalezy ci sie ulga podatkowa.
 Zasilek na dziecko mozesz dostac pod warunkiem, ze jest ono zameldowane pod twoim adresem w Polsce.   Niech ktos poprawi, jesli zle mowie.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sty 2008, 20:01:41 »
Widocznie znajomi biorą dodatek mieszkaniowy i boja się go stracić. Szukaj lepiej jakiegoś własnego konta, bo nie długo komuna czepi się tego, w nie których przypadkach grozi to kara pieniezna. A tym bardziej ze jesteś tu obcokrajowcem.

Offline alba7575

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sty 2008, 18:13:10 »
mąż pracuje w danii. ma cpr, ma kontrakt podpisany na czas nieokreślony u duńskiego pracodawcy, ma konto w duńskim banku.Ja mieszkam z dzieckiem w Polsce.
Pytanie: - czy mąż może starać się o zasiłek dla dziecka? Jeśli tak to od czego ma zacząć i jak to załatwiać?Dziękuję

Offline MONIKA33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sty 2008, 18:27:46 »
Witajcie,moj mąż też pracuje w Danii.u duńskiego pracodawcy,a dokladnie w vikarze,ma żółta karte,ja juz w Danii tez jestem ubezpieczona ,ale mamy problemy w związku z dowiadywaniem sie na temat zasiłku rodzinnego i pieniedzy na dziecko ,które lada dzien sie urodzi.W vikar mowią ze jezeli mąż nie płaci tego wysokiego podatku to nic mu sie nie nalezy ,ze oni jako firma wypłaca w Danii jednorazowy dodatek za to ze urodze,i to tyle,Tylko ze ja w Polsce juz nie mam nic do szukania nawet z zus-u nie dostane rodzinnego,ze wzgledu na to ze mam dunskie ubezpieczenie,bo jezeli jeden z czlonkow rodziny pracuje za granica to rodzina musi byc ubezpieczona tam gdzie pracuje mąż,gdyz ja jestem bezrobotna,i robi sie taki bałagan ze ja juz nie wiem co mi sie nalezy a co nie.Moze ktos mi to wyjasni bo mnie szlag trafia na te polsko-dunskie urzedy.pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sty 2008, 18:27:46 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 27170
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52