Ogólne > Rodzina ...
dodatek dla dziecka
marecki:
w mieszkaniu w którym mieszkam nie moge byc zameldowany mieszkam u znajomych przy okazji i nie moge w komunie podac ich adresu do oficjalnego zamieszkania.przeciez komuna to podobno sprawdza.a bez zółtej karty nie moge sie starac o zasiłek na dziecko.
piatka:
Najwyzszy czas znalezc sobie mieszkanie, bezdomnych maja swoich i poskich nie potrzebuja, nie majac adresu, nie mozesz zalozyc konta, nie dostaniesz ubezpieczenia, ktore przysluguje mieszkajacym w Danii. osoba mieszkajaca to osoba z meldunkiem.
Dlatego, ze musisz miec tu mieszkanie i utrzymujesz dom w Polsce nalezy ci sie ulga podatkowa.
Zasilek na dziecko mozesz dostac pod warunkiem, ze jest ono zameldowane pod twoim adresem w Polsce. Niech ktos poprawi, jesli zle mowie.
Mirabelka:
Widocznie znajomi biorą dodatek mieszkaniowy i boja się go stracić. Szukaj lepiej jakiegoś własnego konta, bo nie długo komuna czepi się tego, w nie których przypadkach grozi to kara pieniezna. A tym bardziej ze jesteś tu obcokrajowcem.
alba7575:
mąż pracuje w danii. ma cpr, ma kontrakt podpisany na czas nieokreślony u duńskiego pracodawcy, ma konto w duńskim banku.Ja mieszkam z dzieckiem w Polsce.
Pytanie: - czy mąż może starać się o zasiłek dla dziecka? Jeśli tak to od czego ma zacząć i jak to załatwiać?Dziękuję
MONIKA33:
Witajcie,moj mąż też pracuje w Danii.u duńskiego pracodawcy,a dokladnie w vikarze,ma żółta karte,ja juz w Danii tez jestem ubezpieczona ,ale mamy problemy w związku z dowiadywaniem sie na temat zasiłku rodzinnego i pieniedzy na dziecko ,które lada dzien sie urodzi.W vikar mowią ze jezeli mąż nie płaci tego wysokiego podatku to nic mu sie nie nalezy ,ze oni jako firma wypłaca w Danii jednorazowy dodatek za to ze urodze,i to tyle,Tylko ze ja w Polsce juz nie mam nic do szukania nawet z zus-u nie dostane rodzinnego,ze wzgledu na to ze mam dunskie ubezpieczenie,bo jezeli jeden z czlonkow rodziny pracuje za granica to rodzina musi byc ubezpieczona tam gdzie pracuje mąż,gdyz ja jestem bezrobotna,i robi sie taki bałagan ze ja juz nie wiem co mi sie nalezy a co nie.Moze ktos mi to wyjasni bo mnie szlag trafia na te polsko-dunskie urzedy.pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej