poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie na prace  (Przeczytany 14178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline minka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pozwolenie na prace
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sty 2008, 18:25:14 »
pytanie....czy przy zmianie pracy musze starac sie od nowa o pozwolenie?....zaznaczam ze pracuje w tej samej firmie ponad rok

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sty 2008, 18:51:23 »
Tak musisz sie starac ponownie.

Mala masz racje, 4500 to za miesiac, nie za modul...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sty 2008, 01:06:16 »
smieszne tydzien 1.250kr do zaplacenia a ja za 2 tyg pracy na umowie na czas nieokreslony dostaje 4.700 przy 39 procentowym podatku na reke pracodawca nie chce slyszec o zmianie kontraktu twierdzi ze nikt u niego z cudzoziemcow nie ma umowy na 12 miesiecy wiec nie bedzie mi robil wyjatku wiec chce wiedziec na co ida moje pieniadze jak nie moge isc do szkoly do lekarza i pewno nawet emeryturka sie nie nalezy  dobrze ze zona  tez pracuje bo taki sam polaczek to z jednej dwutygodniowki mieszkanie oplaci a z drugiej ma zyc to co sobie odlozy pewno na skarpetki tylko dobranoc

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sty 2008, 02:33:38 »
Nie chce mi się wierzyć że nie masz opieki lekarskiej. Jeżeli nie możesz otrzymać żółtej karty to kommune raczej musi wydać dokument zastępczy. Z tego co rozumiem to rodzinne też zostanie wypłacone.

Duńczycy też płacą wysokie podatki, nikt im za szkołę nie płaci i wszystko jest drogie. Niestety ale wielu wróci z pracy, trochę odpocznie i budzi się znowu w pracy. Teraz wiesz jakie wielu ma życie na zachodzie.

PS. Niedługo będzie wiosna.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sty 2008, 04:11:10 »
dla komuny mnie nie ma poki nie mam zgody na pobyt tu to i w komunie nie mam czego szukac kolo sie zamyka nie masz pobytu niemasz meldunku to dla komuny nie istniejesz tak wlasnie jest

hormon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Sty 2008, 08:16:06 »
A wiecie moze, jaki druk trzeba wypelnic jesli stara sie o kolejne pozwolenie po roku?
Czy sa konieczne jakies zalaczniki?
Pracuje dalej w tej samej firmie, mam kontrakt na stale.
Slyszalem, ze trzeba przedstawic dokumenty odnosnie swojego wyksztalcenia i miec "rozwojowa" prace.
W innym przypadku moga nie wydac takiego pozwolenia.
Czy to prawda?

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sty 2008, 10:56:07 »
dla komuny mnie nie ma poki nie mam zgody na pobyt tu to i w komunie nie mam czego szukac kolo sie zamyka nie masz pobytu niemasz meldunku to dla komuny nie istniejesz tak wlasnie jest

ja mam dokłądnie tak samo.jedyne co mam to zółtą karte która załatwił mi posrednik u którego pracowałam,teraz dopukie nie dostane pozwolenia na pobyt nic nie moge załatwic w komunne.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sty 2008, 10:56:07 »

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sty 2008, 11:02:15 »
Na ten temat zadalem pytanie Udlændingeservice. Napisze jak sie cos dowiem.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sty 2008, 11:05:07 »
zaraz, zaraz.... jak masz zolta karte, to znaczy, ze masz pozwolenie... no chyba, ze jest ono juz nieaktualne...

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Sty 2008, 11:48:03 »
NO chyba juz nieaktualne,ja pracowałam przez posrednika i on miał pozwolenie na przyjmowanie Polaków i chyba na tej podstawie dostałam ta żółta karte.a teraz moj obecny szef złożył mi dokumenty o pozwolenie na prace.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Sty 2008, 11:54:00 »
Najpierw pozwolenie na pobyt i prace, potem praca, ubezpieczenie zdrowtne, itd. - brzmialo to logicznie w tym czasie kiedy przepisy zostaly ustanowione, ale nie jest to logiczne po wprowadzeniu przepisow dajacych mozliwosc podjecia pracy bez wydanego jeszcze pozwolenia. Dlatego wyslalem pytanie do Udlændingeservice.

ryba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sty 2008, 13:28:49 »
czekam klingoon na odpowiedz z niecierpliwoscia co oni ci napisza moze to da nam jakies rozwiazanie z tej sytuacji patowej

anka84

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Sty 2008, 23:28:32 »
Dziś wlasnie dzwonilam do Udlændingeservice i powiedzieli mi ze okres oczekiwania na pozwolenie wydluzyl się do 7-8 miesięcy, ale oni tam maja burdel najpierw jak dzwonie mowia ze brak aktu urodzenia dziecka a jak będzie to wszystkie papiery bede miala w ciągu 4 dni jak donoszę to nagle się okazuje ze nikt nie wie ze potrzebny jest ten akt a jak przez tel dziś mowie ze już czekam 6 miesięcy to mi mowia ze bede do 7-8. Paranoja !!!

ryba

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Sty 2008, 01:47:28 »
7-8 miesiesy a to dobre zaraz powiedza w tym urzedzie ze 10 miesiecy bo sa zasypani wiec pytam jezeli ktos chce pracowac tylko rok albo dwa do czego mu pozwolenie na pobyt sluzyc jak on zaraz wraca i do czego mu sluzylo gdy  pozwolenia nie mial wniosek nasuwa sie jeden kto ma zamiar tu byc rok niech sobie odpusci staranie o pozwolenie na pobyt bo ten papier na koniec kontraktu to sobie wiecie co ma ... podetrzec nim

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Sty 2008, 13:58:33 »
Burdel powiadacie???

a wyobrazacie sobie, ze dziennie osobiscie sklada wnioski okolo 600 osob (czyli miesiecznie 12.000 wnioskow), plus te nadsylane z policji i z ambasad....

Wiem, wiem... zaraz odpowiecie, ze niech zatrudnia wiecej ludzi.... tylko po co??? oni nie maja w tym interesu.... zwlaszcza, ze pewnie bardzo znacza czesc osob nie jest podatnikami, bo albo korzysta z ulg podatkowych, albo to sa zony i dzieci....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Sty 2008, 13:58:33 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8486
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2