Ogólne > Podatki
podatek pomocy !!!!
Jomir:
Jezeli jestes tu tylko czasowo to w Polsce tez musisz sie rozliczyc, aczkolwiek kwota zaplacona w Danii zostanie odliczona od nalzenego podatku w Polsce.
Klingoon:
--- Cytat: lilianka w 15 Sty 2008, 12:25:44 ---to czy w takim razie oni mieli prawo mi zabrac z wypłaty te pieniadze?
--- Koniec cytatu ---
Pracodawca ma obowiazek odprowadzic zaliczke na podatek zgodnie z wydana przez SKAT karta podatkowa. Ewentualna nadplata/niedobor bedzie uregulowana wiosna przy rozliczeniu rocznym. Na kwitach wyplaty jest napisane ile zostalo odprowadzone do SKAT.
lilianka:
czyli to nie ma nic wspolnego z rozliczeniem podatkowym,tak? to nadal lezy tylko w moim interesie.?czy bedzie to rozliczenie w kwietniu?
Klingoon:
1. Przed nowym rokiem 2007 (w listopadzie 2006) otrzymalismy karte podatkowa "Forskudsopgørelsen" z przewidywanym podatkiem. Na podstawie tej karty pracodawca odprowadzal podatek do SKAT. W przypadku wiekszych zmian mozna bylo otrzymac nowa karte podatkowa. To byla tylko zaliczka na podatek.
2. Teraz rok podatkowy 2007 uplynal i na wiosne 2008 otrzymamy do wypelnienia PIT w ktorym trzeba wpisac faktyczne kwoty (a nie przewidywane tak jak na karcie podatkowej). Na ich podstawie otrzymamy rozliczenie podatkowe 2007 gdzie ewentualna nadplata/niedobor zostanie uregulowany.
PS. Bedac w SKAT koniecznie zapytaj o w/w ulga za koszty podrozy, rowniez za rok 2007. Wez ze soba oba kontrakty zatrudnienia i potwierdzenie stalego zamieszkania w Polsce.
lilianka:
rozumiem.co do kosztów podróży do pracy mnie nie dotyczy bo w obu przypadkach mam blisko.czyli tak naprawde podatkiem bede martwic sie w kwietniu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej