poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek w pl... jestem zielony  (Przeczytany 12690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K3

• Gość
Odp: podatek w pl... jestem zielony
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lut 2008, 20:05:06 »
i w związku z tym mam rozliczyc dochód z Danii w Polsce??

TAK

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lut 2008, 21:22:10 »
183 dni nie wystarcza....
Prawo polskie mowi o 183 dniach i przeniesieniu centrum interesow zyciowych, ze nie wspomne, ze "centrum interesow zyciowych" jest rowniez interpretowane jako akcje przynoszace zyski, lub zyskownie wynajete nieruchomosci...
Oczywiscie rodzina (maz, zona, dziecko" rowniez.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lut 2008, 21:32:05 »
dzieci ani zony nie mma, więc pani powiedziała, ze mam mame w Poldce wiec mam rodzine i owaki osrodek w Polsce bo mama tam zostala wiec pwiedxiałem ze mam jeszcze 4 siostry i brata i czy ich z rodzinami tez mam zabrac do danii. Panie w US po prostu nic na ten temat nie wiedziały i powiedzialy ze na wiele sposobów mozna to odebrac, kazda z nich  co innego mówiła> powiedziały zebym sobie znalazł cos w internecie albo poszedł do biura rachunkowego, woęc dalej nic dokładnie nie wiem

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lut 2008, 21:39:15 »
Jeżeli korzystałeś z ulgi to na podstawie tymczasowego miejsca pracy (zamieszkania w Polsce i tym samym rezydencji podatkowej w Polsce). Dlatego w Danii zapłacisz podatek od duńskich dochodów a w Polsce od wszystkich dochodów.
Jeżeli nie miałeś zamieszkania w Polsce to miałeś rezydencję podatkową w Danii (zmianę w Polsce należy zgłosić w ciągu 30 dni) i Polsce zapłacisz podatek tylko od polskich dochodów a w Danii od wszystkich, bez ulgi za koszty podróży.

Offline rebeliantus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Kwi 2008, 20:00:01 »
najlepiej siedz cicho i nic nie plac w pl(tak jak ja),tego i tak nikt nie sprawdza ,no chyba ze jakis zyczliwy sasiad na zasadzie "uprzejmie donosze"
pozdrawiam 8)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwi 2008, 18:52:30 »
najlepiej siedz cicho i nic nie plac w pl(tak jak ja),tego i tak nikt nie sprawdza ,no chyba ze jakis zyczliwy sasiad na zasadzie "uprzejmie donosze"
pozdrawiam 8)

I wlasnie przed taka mentalnoscia ucieklam z Polski. Nie lubie oszustow.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwi 2008, 19:02:42 »
ja też nie lubie oszustów , ale nie takich ,,, tych którzy obiecuja złote góry całemu państwu  zgarniaja kase i siedza cicho nic nie robiac. ja nie uciekłam z kraju ze wzgledu na to ze sa oszuastami, ale to własnie on i zmusili mnie do wyjazdju w poszukiwaniu lepszeg życia. ludzie ucza sie  od władz :)))))

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwi 2008, 19:02:42 »

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Kwi 2008, 19:10:32 »
Nie. Tzw wladze reprezentuja mentalnosc spoleczna. Politycy nie wzieli sie z Ksiezyca; robia to samo, co wiekszosc spoleczenstwa.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Kwi 2008, 19:12:40 »
Nie. Tzw wladze reprezentuja mentalnosc spoleczna.
Powiem wiecej -- sami ich sobie wybieramy.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Kwi 2008, 19:16:48 »
ale na kogo mamy głosowac jak ka żdy jeden jest lepszy od nastepnego. i każdy jest siebie wart?????

Tula

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Kwi 2008, 19:18:33 »
i każdy jest siebie wart?????
To Twoje zdanie. Ja widze roznice jakosciowa miedzy np. Radkiem Sikorskim a Andrzejem Lepperem. A glosuje, odkad dostalam prawo wyborcze, na "mniejsze zlo".

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Kwi 2008, 19:23:25 »
a co do Leppera to ja tez sie wypowiadac n ie bede bo On to już szczyt szczytów :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Kwi 2008, 21:22:29 »
Orwell w "Folwarku zwierzecym" napisal mniej wiecej tak: Koryto jest to samo tylko swinie sie zmieniaja. Te nowe sa najgorsze, bo przychodza glodne.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline jonny2003

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Kwi 2008, 11:57:20 »
ja też nie lubie oszustów , ale nie takich ,,, tych którzy obiecuja złote góry całemu państwu  zgarniaja kase i siedza cicho nic nie robiac. ja nie uciekłam z kraju ze wzgledu na to ze sa oszuastami, ale to własnie on i zmusili mnie do wyjazdju w poszukiwaniu lepszeg życia. ludzie ucza sie  od władz :)))))

Dokładnie. Dość że człowiek musiał wyjechać z kraju w poszukiwaniu lepszego życia, pracuje tam uczciwie i rozlicza się z duńskim fiskusem podlegając tam obowiązkowi podatkowemu to jeszcze US by chciał aby płacił w Polsce. Niby za co ja się pytam? Albo na co? Rydzykowi na nową limuzynę? Policji na benzynę? Czy posłom na wycieczki zagraniczne? W Danii się rozliczamy i płacimy podatki, a że przez pierwszy rok mniejsze bo korzystamy z ulgi to co? Duńczycy dali nam ulgę, ale tylko na pewną kwotę a powyżej tej kwoty płacimy podatek i to wysoki bo 40 %.Podlegamy obowiązkowi podatkowemu w Danii. A US to co Duńczycy nam dali chce zabrać. To całkowicie niesprawiedliwe i bezsensowne. Jeśli już to powinno się rozliczać w Polsce ale z uwzględnieniem duńskiej ulgi, bo w przeciwnym razie wychodzą astronomiczne kwoty. W ogóle to podobno w związku z tą całą abolicją niekorzystna umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Danią a Polską będzie renegocjowana. Tylko niewiadomo kiedy, no i czy na jej podstawie będzie można rozliczyć zaległe nieujawnione dochody. W każdym razie ja to mam w d... Ja spełniam warunki do rezydencji podatkowej w Danii i tym sposobem US nie otrzyma ode mnie złamanego grosza. Bo po nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych miejsce zameldowania nie wyznacza miejsca  zamieszkania i miejsca rezydencji podatkowej. A ja w Polsce mam tylko zameldowanie a wszystko inne łącznie ze spełnieniem warunku 183 dni w Danii.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Kwi 2008, 12:32:36 »
Johny masz racje, ja też tak mysle , ale ja należe do osób, którzy sie boja polskiego fiskusa...w zasadzie za  poprzedni rok nie wyszło mi tragicznie, ale np. mopjemu koledze który ma dwójke dzieci i niepracujaca żone wyszó do zapłaty 10 000 zł... to już jest bvardzo duża kwota:)

[Dodane: 24 Kwiecień  2008, 12:25:20]

Bo po nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych miejsce zameldowania nie wyznacza miejsca  zamieszkania i miejsca rezydencji podatkowej. A ja w Polsce mam tylko zameldowanie a wszystko inne łącznie ze spełnieniem warunku 183 dni w Danii.

to dokładnie jak ja :) pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Kwi 2008, 12:32:36 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7788
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!