poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek w pl... jestem zielony  (Przeczytany 12732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
podatek w pl... jestem zielony
« dnia: 29 Sty 2008, 19:32:11 »
Witam mam kilka pytań odnośnie rozliczania sie z URZĘDEM SKARBOWYM  w pl i tak pracując w dani od pazdziernika 2007 i mając ulgę w wysokosci 13000koron jaki pit będę musiał pobrać i ewentualnie czy będę musiał dopłacic FISKUSOWI jakąś kwotę no bo tutaj miałem jednak jakąś ulgę podatkową.i co mam zrobic aby nic dla urzędu skarbowego nie musiec płacić.I drugie pytanko będe pracował w dani do 31.03.2008 czy w przyszłum roku podatkowym tez bede musiał rozliczać się w 2 krajach. i jak to sie robi w dani.Dziękuję za odpowiedzi  ;)
jak sobie pośćielisz tak sie wyspisz

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
Odp: podatek w pl... jestem zielony
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sty 2008, 15:11:14 »
Witam mam kilka pytań odnośnie rozliczania sie z URZĘDEM SKARBOWYM  w pl i tak pracując w dani od pazdziernika 2007 i mając ulgę w wysokosci 13000koron jaki pit będę musiał pobrać i ewentualnie czy będę musiał dopłacic FISKUSOWI jakąś kwotę no bo tutaj miałem jednak jakąś ulgę podatkową.i co mam zrobic aby nic dla urzędu skarbowego nie musiec płacić.I drugie pytanko będe pracował w dani do 31.03.2008 czy w przyszłum roku podatkowym tez bede musiał rozliczać się w 2 krajach. i jak to sie robi w dani.Dziękuję za odpowiedzi  ;)

oczywiscie, pierwsze co Polak pyta to to aby móc nie zapłacic nic fiskusowi nie patrząc na to ile zyskał........... ::)

w twoim przypadku tak czy inaczej rozliczasz sie w PL i DK nie ma wyjątku

Offline hary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lut 2008, 11:31:19 »
sorki ale ty to co z mongoli jesteś jak nie chcesz to nie pisz, normalka nawet w dani polak polakowi wilkiem.A tak na marginesie to nie chcę uniknąć płacenia podatku tylko się dowiedzieć co jest pięć żeby potem jak bede w pl nie bylo żadnych problemow.. >:(
jak sobie pośćielisz tak sie wyspisz

K3

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lut 2008, 14:03:51 »
sorki ale ty to co z mongoli jesteś jak nie chcesz to nie pisz, normalka nawet w dani polak polakowi wilkiem.A tak na marginesie to nie chcę uniknąć płacenia podatku tylko się dowiedzieć co jest pięć żeby potem jak bede w pl nie bylo żadnych problemow.. >:(

pozwól, że ciebie zacytuję
Cytuj (zaznaczone)
i co mam zrobic aby nic dla urzędu skarbowego nie musiec płacić

pytając w ten sposób, skojarzenie nasuwa się samo, ze nie jest to pytanie, aby sie dowiedzieć, po prostu pytasz jak uniknąć płacenia podatku

piatka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lut 2008, 15:21:35 »
Nie ma mozliwosci unikniecia placenia podatku.
 Zaplaciles mniej w Danii?
Oddaj to w Polsce............
 Zaplaciles w Polsce?
 zglos w Danii i doplac roznice........
 Tak to wyglada w Unii, nie ma Polska z Dania umowy o podwojnym opodatkowaniu, jest konwencja mowiaca o proporcjonalnym placeniu podatku.
 Jest to krzywdzace dla nas , ale niestety, narazie nie do przeskoczenia........
Fiskus w kazdym panstwie garnie dla siebie.
 Moze kiedys podpisza te umowe.............
 Krzywdzace jest to, ze mamy w kazdym panstwie kwoty wolne od podatkow i po zaplaceniu podatku w konkretnym panstwie, po uwzglednieniu ulgi podatkowej, fradrag, wciaz pozostaje cos do zaplacenia :)
Jesli ktos bedzie chcial, opisze to na wlasnym przykladzie.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lut 2008, 15:38:52 »
W obu latach masz rezydencję podatkową w Polsce (na tej podstawie dostałeś ulgę w Danii) i dlatego w Polsce musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów, również duńskich, a w Danii tylko z duńskich. Zapłacony tutaj podatek będziesz mógł proporcjonalnie odliczyć od polskiego.
Nie wiem jakie ulgi przysługują w Polsce.

Offline MONIKA33

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lut 2008, 22:26:25 »
Hej podpowiem Tobie jak to wyglada,jezeli w Danii płacisz ten wysoki podatek tj.38-40 % to w Polsce sie nie rozliczasz,ale jezeli jest to tylko te 8% to rozliczasz sie jak najbardziej,podatek obliczany jest w dietach u nas w Polsce,jestem akurat po rozliczeniu takze wiem jak to wygladalo.dieta za dzien w Danii wynosi 97.20 koron dunskich i 324 *30%.ale przysluguje sie ulga w kwocie 1302zł dla kazdego obywatela pracujacego za granica,co do koloru czy numeru pit-a to lepiej znalezc dobra wykwalifikowana ksiegowa, ktora jest obeznana w tych sprawach ,wrzuca na kompa,gdzie ma program do rozliczen i problem z glowy,wydrukowany pit trafia do Ciebie,wiesz napewno ze mozesz odliczyc sobie internet,takze powodzenia,POZDRAWIAM

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lut 2008, 22:26:25 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lut 2008, 23:00:29 »
Hej podpowiem Tobie jak to wyglada,jezeli w Danii płacisz ten wysoki podatek tj.38-40 % to w Polsce sie nie rozliczasz,ale jezeli jest to tylko te 8% to rozliczasz sie jak najbardziej,podatek obliczany jest w dietach u nas w Polsce,jestem akurat po rozliczeniu takze wiem jak to wygladalo.dieta za dzien w Danii wynosi 97.20 koron dunskich i 324 *30%.ale przysluguje sie ulga w kwocie 1302zł dla kazdego obywatela pracujacego za granica,co do koloru czy numeru pit-a to lepiej znalezc dobra wykwalifikowana ksiegowa, ktora jest obeznana w tych sprawach ,wrzuca na kompa,gdzie ma program do rozliczen i problem z glowy,wydrukowany pit trafia do Ciebie,wiesz napewno ze mozesz odliczyc sobie internet,takze powodzenia,POZDRAWIAM

dziewczyno, to co napisałaś nie ma żadnego sensu

obowiazek rozliczenia się w PL nie zależy od tego, czy ktoś płaci 8% czy 28% w DK
dodatkowo kwoty które podałeś, też pomieszałaś, dieta owszem wynosi 324 DKK ale w rozliczeniach mozna odliczyć max 30% owej diety razy ilośc dni przepracowanych w DK, co właśnie daje te 97,2DKK ( a nie żadne 97,2 i 324, tego sie nie sumuje)
internet można odliczyć, ale jak sie ma polskie rachunki, wystawione na polski adres zameldowania
a i po co księgowa, która to wrzuca do komputera....

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lut 2008, 10:16:58 »
Nie ma mozliwosci unikniecia placenia podatku.
 Zaplaciles mniej w Danii?
Oddaj to w Polsce............
 Zaplaciles w Polsce?
 zglos w Danii i doplac roznice........
 Tak to wyglada w Unii, nie ma Polska z Dania umowy o podwojnym opodatkowaniu, jest konwencja mowiaca o proporcjonalnym placeniu podatku.
 Jest to krzywdzace dla nas , ale niestety, narazie nie do przeskoczenia........
Fiskus w kazdym panstwie garnie dla siebie.
 Moze kiedys podpisza te umowe.............
 Krzywdzace jest to, ze mamy w kazdym panstwie kwoty wolne od podatkow i po zaplaceniu podatku w konkretnym panstwie, po uwzglednieniu ulgi podatkowej, fradrag, wciaz pozostaje cos do zaplacenia :)
Jesli ktos bedzie chcial, opisze to na wlasnym przykladzie.

Ja bym sie chetnie czegos wiecej na ten temat dowiedzial jezeli mozna...
Boniek

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lut 2008, 14:07:07 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lut 2008, 15:14:48 »

jezeli jestem z mongolii to nie przychodzi mi żadne miejsce skąd niby ty miałbyś pochodzić. Widac to co napisałem cie zbulwersowało bo pewnie okazało sie prawdą.

jedno wiem ze znam juz twój poziom intelektualny.

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lut 2008, 18:37:52 »
Witam
Pytanie zwiaane z pobytem, jesli przebywałem w Danii w roku 2007 dłużej niz 183 i korzystałem z ulgii podatkowej, czy musze dopłacic w Polsce? jesli nie to czy mam sie rozliczyc taakze z dochodów poslikich w Danii, poniewaz w roku 2007 takze pracowalem w Polsce. pozdrawiam

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lut 2008, 18:40:46 »
Witam
Pytanie zwiaane z pobytem, jesli przebywałem w Danii w roku 2007 dłużej niz 183 i korzystałem z ulgii podatkowej, czy musze dopłacic w Polsce? jesli nie to czy mam sie rozliczyc taakze z dochodów poslikich w Danii, poniewaz w roku 2007 takze pracowalem w Polsce. pozdrawiam

Odpowiedz powinna wydawac sie jasna, jezeli przebywasz w Danii powyzej 183 dni, ktore wyznaczyl ustawodawca to Dania staje sie miejscem twojej rezydencji zatem nie powinienes sie rozliczac w PL, tak mi sie wydaje ale moge sie mylic...
Boniek

K3

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lut 2008, 19:49:35 »
Odpowiedz powinna wydawac sie jasna, jezeli przebywasz w Danii powyzej 183 dni, ktore wyznaczyl ustawodawca to Dania staje sie miejscem twojej rezydencji zatem nie powinienes sie rozliczac w PL, tak mi sie wydaje ale moge sie mylic...

ale korzystał z ulgi za podwójne prowadzenie domu, czyli w rzeczywistości dla duńskiego SKATu miejsce rezydencj podatkowej to PL

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2008, 20:04:41 »
i w związku z tym mam rozliczyc dochód z Danii w Polsce??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lut 2008, 20:04:41 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7792
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0