Ogólne > Podatki
podatek w pl... jestem zielony
Tula:
--- Cytat: lilianka w 23 Kwi 2008, 19:16:48 ---i każdy jest siebie wart?????
--- Koniec cytatu ---
To Twoje zdanie. Ja widze roznice jakosciowa miedzy np. Radkiem Sikorskim a Andrzejem Lepperem. A glosuje, odkad dostalam prawo wyborcze, na "mniejsze zlo".
lilianka:
a co do Leppera to ja tez sie wypowiadac n ie bede bo On to już szczyt szczytów :)
Jomir:
Orwell w "Folwarku zwierzecym" napisal mniej wiecej tak: Koryto jest to samo tylko swinie sie zmieniaja. Te nowe sa najgorsze, bo przychodza glodne.
jonny2003:
--- Cytat: lilianka w 23 Kwi 2008, 19:02:42 ---ja też nie lubie oszustów , ale nie takich ,,, tych którzy obiecuja złote góry całemu państwu zgarniaja kase i siedza cicho nic nie robiac. ja nie uciekłam z kraju ze wzgledu na to ze sa oszuastami, ale to własnie on i zmusili mnie do wyjazdju w poszukiwaniu lepszeg życia. ludzie ucza sie od władz :)))))
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie. Dość że człowiek musiał wyjechać z kraju w poszukiwaniu lepszego życia, pracuje tam uczciwie i rozlicza się z duńskim fiskusem podlegając tam obowiązkowi podatkowemu to jeszcze US by chciał aby płacił w Polsce. Niby za co ja się pytam? Albo na co? Rydzykowi na nową limuzynę? Policji na benzynę? Czy posłom na wycieczki zagraniczne? W Danii się rozliczamy i płacimy podatki, a że przez pierwszy rok mniejsze bo korzystamy z ulgi to co? Duńczycy dali nam ulgę, ale tylko na pewną kwotę a powyżej tej kwoty płacimy podatek i to wysoki bo 40 %.Podlegamy obowiązkowi podatkowemu w Danii. A US to co Duńczycy nam dali chce zabrać. To całkowicie niesprawiedliwe i bezsensowne. Jeśli już to powinno się rozliczać w Polsce ale z uwzględnieniem duńskiej ulgi, bo w przeciwnym razie wychodzą astronomiczne kwoty. W ogóle to podobno w związku z tą całą abolicją niekorzystna umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Danią a Polską będzie renegocjowana. Tylko niewiadomo kiedy, no i czy na jej podstawie będzie można rozliczyć zaległe nieujawnione dochody. W każdym razie ja to mam w d... Ja spełniam warunki do rezydencji podatkowej w Danii i tym sposobem US nie otrzyma ode mnie złamanego grosza. Bo po nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych miejsce zameldowania nie wyznacza miejsca zamieszkania i miejsca rezydencji podatkowej. A ja w Polsce mam tylko zameldowanie a wszystko inne łącznie ze spełnieniem warunku 183 dni w Danii.
lilianka:
Johny masz racje, ja też tak mysle , ale ja należe do osób, którzy sie boja polskiego fiskusa...w zasadzie za poprzedni rok nie wyszło mi tragicznie, ale np. mopjemu koledze który ma dwójke dzieci i niepracujaca żone wyszó do zapłaty 10 000 zł... to już jest bvardzo duża kwota:)
[Dodane: 24 Kwiecień 2008, 12:25:20]
--- Cytat: jonny2003 w 24 Kwi 2008, 11:57:20 --- Bo po nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych miejsce zameldowania nie wyznacza miejsca zamieszkania i miejsca rezydencji podatkowej. A ja w Polsce mam tylko zameldowanie a wszystko inne łącznie ze spełnieniem warunku 183 dni w Danii.
--- Koniec cytatu ---
to dokładnie jak ja :) pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej