Ogólne > Rodzina ...

SZKOLA DLA DZIECI

(1/16) > >>

KMKIKAN:
Pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie w czerwcu zamierzam sie przeprowadzic do Danii.Moj syn od sierpnia zaczynał by pierwszą klase. Czy ktoś móglby mi napisac jak będzie wygladała jego nauka??????? Pozdrawiam

Jomir:
Zalezy od tego gdzie bedziesz mieszkala.
W mniejszych miejscowosciach dzieci sa wlaczane w dusnkie klasy, a na pierwsze miesiace dostaja tlumacza. W Kopenhadze na przyklad sa klasy do nauki jezyka, nauka w nich trwa 2-3 lata. Dzieci ucza sie tam dusnkiego, angielskiego,matematyki, przyrody... gdy juz opanuja jezyk, sa wlaczane do klas na swoim poziomie w szkolach rejonowych.

Mozesz rowniez posylac dzieci do szkoly polskiej w soboty - W Kopenhadze i gdzies na Jutlandzie, lub korespondencyjnie.

Manior:
W Odense są specjalne klasy integracyjne dla dzieci cudzoziemców nie znających j. duńskiego. Takie klasy są w Rising Skolen. Jeżeli dziecko mieszka daleko od szkoły zostaje dowożone i odwożone tasówkami. Po kilku miesiącach nauki duńskiego zostaje skabusewane do normalnej klasy duńskiej, najczęściej w szkole blisko miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam

malgosia i jurek:
Orientujecie sie może czy są szkoły polskie dla dzieci w Lemving, Holstebro ? A jak kwalifikuje się dzieci do klas, ja mam syna 10 latka w Polsce chodzi do czwartej klasy a jak to byłoby w Danii?Kontakt ze mną jurimal@o2.pl

mala_z_Aarhus:
Jest filia polskiej szkoly w Viborgu. Zajecia sa tylko w soboty. Nie wiem, czy mozliwe jest zapisanie dziecka w polowie roku szkolnego.
Niestety poziomu szkoly nie oceniam na zbyt wysoki. Dzieci, ktore sa w Danii od tygodnia sa razem w klasie z dziecmi, ktore do Polski jezdza tylko w wakacje. Jest duza roznica wiekowa miedzy uczniami, np w kl. 4 moze byc i 10 latek jak i 16 latek. Realizowanie programu nawet minimum jest trudne w takiej sytuacji.
Tak jak na innym portalu sadze, ze bardziej efektywna jest nauka jezyka polskiego i historii Polski dzieci w domu.
Kwestia respektowania dunskich swiadectw w Polsce nie jest zbyt jasno okreslona, ale zawsze warto sprawdzic takie sprawy w kuratorium przed wyjazdem, anizeli zmuszac dziecko do nauki w sobote na tw minimum programowe z niewiadomym efekem.

Moze inni uzytkownicy forum wiedza wiecej o zapisach dzieci do szkol dunskim. Paamietam, iz temat ten byl poruszany wielokrotnie na forum.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej